S. Šedbaras apie liberalų skandalą: tyrime dar gali atsirasti kitos pavardės

Buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui antradienį buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo (vėliau Generalinė prokuratūra pateikė įtarimus ir dėl kyšininkavimo).

Plačiau apie įtarimus E. Masiuliui – laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoju Stasiu Šedbaru ir Antikorupcijos komisijos pirmininku Vitalijumi Gailiumi.

– R. Kurlianskiui pateikti įtarimai papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptį sudarančia informacija, o E. Masiulis įtarimas dėl prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Iš to galima daryti išvadą, kad prokurorai neturi duomenų, jog slapta informacija rasta pas R. Kurlianskį yra iš E. Masiulio. Taip pat galima manyti, kad prokurorai eina lengvesniu keliu siekdami įrodyti ne kyšininkavimą, o prekybą poveikiu. Ar ne taip, pone Šedbarai?

S. Šedbaras: Sunku dabar pasakyti. Įtarimai yra įtarimai. Kaip suprantu, jie yra žinomi, nes juos matė ir advokatai, ir įtariamieji. Kas dar gali paaiškėti, mes nežinome, nes įtarimai gali keistis, o jei formuotųsi į kaltinimą – gali pildytis. Matyt, kol kas medžiagos yra nepakankamai arba ji dar bus papildoma.

– Pone Gailiau, kaip jūs manote, kodėl dingo esminis įtarimas E. Masiuliui – kyšio priėmimas? Tai buvo viešai paskleista informacija, bet dabar jos įtarimuose nėra. Kuo jūs tai aiškinate?

V. Gailius: Turbūt tik hipotetiškai galima svarstyti tą, kas yra baudžiamojoje byloje. Mano asmeninė patirtis sufleruoja, kad kriminalinės žvalgybos tyrimas realizuojamas tada, kada jį reikia realizuoti. Jo negalima nei skubinti, nei realizuoti per vėlai. Laiko praėjo nedaug, o apimtys, matyt, didelės. Jei tai buvo slapti veiksmai, kurių metu dokumentuoti duomenys, turbūt jie yra didelės apimties. Juos reikia analizuoti, paversti įrodymais. Tai mes galime spėti, kad tie pinigai realizavimo laikui padarė tam tikrą poveikį ir prokurorai turbūt į visus klausimus atsakys.

– Labai skubėjo?

V. Gailius: Aš tik hipotetiškai sakau, kad tyrimas yra didelės apimties ir tikrai ne visi duomenys yra įvertinti. Teisėsaugai pats E. Masiulis padėjo atsisakydamas Seimo nario mandato, tuo pačiu ir imuniteto. Aš tikiu teisėsaugos veiksmais.

– Pone Sabatauskai, kaip jūs vertinate tai, kad R. Kurlianskis įtariamas papirkimu, o E. Masiulis neįtariamas kyšio priėmimu?

J. Sabatauskas: Pratęsdamas kolegą dar padaryčiau tokią prielaidą, kad prokurorai tikriausiai tikėjosi ilgesnio proceso, kol galės pareikšti įtarimus, kol bus panaikintas imunitetas.

– Pagal precedentus, kaip tradiciškai elgiasi įtariami politikai?

J. Sabatauskas: Taip. Paprastai generalinis prokuroras kreipiasi į Seimą, ten svarstoma, ir tai užtrunka savaitę ar dvi. Gali būti, kad tikėjosi turėti daugiau laiko. Kitą prielaidą jūs iškėlėte, kad prokurorai galbūt eina paprastesniu keliu. Kyšį įrodyti yra gana sudėtinga. Tą jau parodė garsioji Audriaus Butkevičiaus byla.

– Mūsų šaltinių duomenimis, įtarimai dėl prekybos poveikiu yra grindžiami trimis dalykais: pirma, tai viešojo ir privataus sektorių partnerystės kelio „Vilnius–Utena“ tiesimo projektas, antra, kredito unijų įstatymo pakeitimai, dėl kurių Seime buvo balsuojama 2016 m. kovo 22 d., ir trečia – J. Basanavičiaus paminklo parinkimo vieta. Pradėkime nuo pradžių, dėl minėto kelio tiesimo projekto liberalų balsavimo rezultatai štai tokie: 1 – už, 2 – prieš, 7 – susilaikė. E. Masiulis susilaikė. Beje, vieningai už dėl 169 mln. vertės kelio tiesimo projektą balsavo Socialdemokratų frakcijos nariai ir Darbo partijos frakcijos nariai. Tai arba prekiauja tuo, ko neturi, t. y. prekiauja, bet neturi įtakos, arba čia kažkokios klaidos. Kaip tai vertinti, pone Sabatauskai?  

J. Sabatauskas: Iš balsavimo rezultatų ir pareikštų įtarimų galima daryti prielaidą, kad kažkas buvo labai suinteresuotas, kad nebūtų to projekto.

– Bet Seime priimtas nutarimas. Taigi jei prekiavo, tai vis tiek tos pakankamos įtakos neturi, ar teisingai suprantu, pone Gailiau?

V. Gailius: Aš būdamas parlamente tikrai nepasikeičiau, turiu savo garbės ir padorumo suvokimą ir lieku sąžiningas iki galo. Šitam projektui buvo prašoma vyriausybės išvados, kad būtų kompetentingai pasisakyta dėl šito projekto kainos. Analogiški projektai Vokietijoje, Lenkijoje yra ženkliai pigesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sumatra

Sumatra portretas
Jei ir vel galimai stambus finansinis nusikaltimas uzsibaigs pilnu fiasko, tai musu politikai ir teisesaugos strukturos, zmoniu akyse, ikris i toki dugna, kad net sunku isivaizduoti...

geras

geras portretas
jie visi nekalti tik vapinigeliu turi ne pagal isgales vienas prokuroras sake kad nama uz 600000 ltu pasistte kad valge tik kose o dabar rubuilis atsigavo gali mesos paesti

vai,vai

vai,vai portretas
sedbaro fizianomija ne viena vemt vercia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių