J. Sabatauskas siūlo: už kiekvieną praleistą posėdį – 5 proc. nuo algos

  • Teksto dydis:

Seimo statuto pataisas dėl sankcijų už praleistus posėdžius reikia priimti dar šią kadenciją ir kuo skubiau, nes Konstituciniam Teismui (KT) dabartinę nuostatą pripažinus prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui joje numatytos sankcijos iš viso nebegalioja, sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

„Siūlau kuo skubiau, dar šios kadencijos Seime pataisyti statutą, kad atitiktų KT nutarimą. Konstitucija skelbia, jei KT pripažino įstatymą prieštaraujančiu Konstitucijai, nuo nutarimo įsigaliojimo jis nebetaikomas, tai reiškia, ta Statuto vieta, numatanti sankcijas už posėdžių nelankymą be pateisinamos priežasties, nebegali būti taikoma, ir kol mes nepataisysime, Seimo narys gali išvis nelankyti, ir nebus jokių sankcijų, todėl ir reikia šitą Statuto pataisą ypatingai skubiai svarstyti, kadangi šio Seimo posėdžių dar yra iki lapkričio 15 dienos“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė J.Sabatauskas.

J.Sabatauskas dar iki KT nutarimo buvo įregistravęs Seimo statuto pataisas, kad parlamentarui už kiekvieną praleistą Seimo plenarinį ar komiteto, komisijos, kurios nariu jis yra, posėdį, atlyginimas būtų mažinamas 5 procentais. Pasak J.Sabatausko, pritaikius tokį skaičiavimo modelį Seimo narys, per mėnesį praleidęs visus posėdžius, atlyginimo išvis negautų.

Pasak komiteto pirmininko, pataisas galima spėti priimti iki šios kadencijos pabaigos: „Pateikimo stadija gali būti kitą savaitę, jei Seimo pirmininkė pasiūlys įtraukti į darbotvarkę ir seniūnų sueiga tam pritars“.

Per spaudos konferenciją J.Sabatauskas taip pat išsakė mintį, jog nedrausmingiems Seimo nariams galima būtų mažinti ir parlamentinei veiklai skiriamas lėšas. „Tai svarstytinas variantas, tai gali taip pat būti kaip sankcija nedrausmingam Seimo nariui“, – sakė komiteto vadovas.

KT trečiadienį paskelbė nutarimą, kad Seimo statuto nuostata, be pateisinamos priežasties posėdžių nelankančiam parlamentarui atlyginimą leidžianti sumažinti tik trečdaliu, prieštarauja Konstitucijai. Kaip teigiama nutarime, atlyginimo mokėjimas Seimo nariui, nuolat be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvaujančiam Seimo bei komitetų posėdžiuose, vertintinas kaip konstituciškai nepateisinama privilegija.

Prieštaraujančia Konstitucijai pripažinta Seimo statuto nuostata numato, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam daugiau kaip pusėje parlamento posėdžių, kuriuose buvo priimami teisės aktai, to mėnesio atlyginimas mažinamas trečdaliu.

Pasak KT, Seimas privalo nustatyti finansinius padarinius posėdžių be pateisinamos priežasties nelankantiems parlamentarams ir aiškiai įtvirtinti galimybę „taikyti maksimalų (visišką) Seimo nario atlyginimo sumažinimą (jo nemokėjimą) už nuolatinį nedalyvavimą Seimo, Seimo komitetų, kitų struktūrinių padalinių, kurių nariu jis paskirtas, posėdžiuose“.

Dėl minimos Seimo statuto normos į KT kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjantis per apkaltą už posėdžių nelankymą iš Seimo pašalintos Neringos Venckienės prašymą priteisti jai nesumokėtą algos dalį. Seimo valdybos sprendimu parlamentarei nuo 2013 metų gegužės mėnesio iki 2014 metų birželio mėnesio išvis nemokėtas atlyginimas, nes ji tuo metu nesirodė Seime, nelankė nei plenarinių, nei komiteto posėdžių.

2014 metų birželį Seimas per apkaltą panaikino N.Venckienės mandatą. Prieš tai buvusi teisėja dingo iš Lietuvos, buvo paskelbta jos paieška. Manoma, kad jis slapstosi JAV. Šios šalies Teisingumo departamentas yra priėmęs Lietuvos prašymą dėl eksparlamentarės ekstradicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių