S. Jakeliūnas: tarp pirmųjų darbų – 40 eurų padidinti pensijas

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVZS) kandidatu į finansų ministrus įvardijamas Stasys Jakeliūnas, kuris yra buvęs dabartinio premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus patarėju, teigia, kad rimtai svarstytų pasiūlymą užimti šias pareigas, dėl kurių jam gali tekti atsisakyti rinkimuose laimėto parlamentaro mandato.

Interviu BNS S.Jakeliūnas tvirtino, kad vienas pirmųjų jo kaip finansų ministro darbų būtų 2017 metų biudžeto projekto koregavimas, nuo 2017 metų liepos 1 dienos 40 eurų padidintant pensijas, kaip numatyta partijos rinkimų programoje. S.Jakeliūnas pritaria naujojo Darbo kodekso peržiūrai, tuo metu skubių sprendimų, pertvarkant mokesčių sistemą, nežada - anot jo, anksčiausiai mokesčių permainų galima tikėtis nuo 2018 metų pradžios.

- Ar ketinate pasinaudoti galimybe užimti finansų ministro postą?

- Ta mintis buvo minėta, tačiau kol kas jokių sprendimų nėra priimta, dar laukia diskusijos kartu su partijos ir sąrašo lyderiais, tada kiti sprendimai, matyt, Prezidentūroje. Tik tuomet bus galima realiai svarstyti ir vertinti šią idėją. Kol kas galiu pasakyti, kad aš tokį siūlymą rimtai svarstyčiau.

- Net jeigu tektų atsisakyti Seimo nario mandato? Ramūnas Karbauskis kalba apie profesionalų vyriausybę, kurios ministrai neturėtų dirbti Seime.

- Tai būtų derinama kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bendrąja pozicija šiuo klausimu. Tai (pasiūlymas dėl profesionalų vyriausybės - BNS) yra logiškas svarstymas, reikėtų įvertinti teisines aplinkybes, ir jeigu bus bendras sprendimas, suprantama, aš jo laikysiuos.

- Jei tapsite finansų ministru, vienas pirmųjų Jūsų darbų tikriausiai bus 2017 metų biudžeto patvirtinimas. Kaip vertinate dabartinių valdančiųjų parengtą biudžeto projektą?

- Aš tik bendrais bruožais esu susipažinęs su biudžetu, dabar reikėtų detaliau gilintis ir taip pat konsultuotis su Valstybės kontrole, sulaukti nuomonės, o galbūt ir preliminariai konsultuotis su Europos Komisija, kuriai yra išsiųstas biudžeto projektas. Tik tuomet galėčiau detaliau vertinti ir pateikti arba nepateikti kažkokius siūlymas. Bet vienas principinis dalykas yra, kad mes esame įsipareigoję ir savo programoje įrašę, kad nuo kitų metų liepos 1-os turime padidinti pensijas 40 eurų, nepriklausomai nuo to, kaip jos bus didinamos dabar jau nuo sausio mėnesio, indeksuojant ar neindeksuojant (...) Tam, be abejo, tikriausiai reikės pakeisti „Sodros“ biudžetą.

Ilgainiui, arba tuo pačiu siūlymu (dėl pensijų didinimo 40 eurų - BNS), bus siūloma perkelti „Sodros“ skolą į valstybės biudžetą ir numatyti (valstybės biudžete - BNS) asignavimus antros pensijų kaupimo pakopos finansavimui, nes šiuo metu iš dabartinių pensininkų pinigų finansuojamas dalinai tiek valstybės biudžetas, tiek pensijų fondai. Tas taip pat turės būti įvertinta ir pakeista. Be tai gali galbūt ir palaukti, svarbiausia, kad būtų pensijų didinimas.

- Kada planuojate įgyvendinti partijos programoje numatyta mokesčių sistemos pertvarką?

- Pirmas įsipareigojimas, kurį mes vykdysime, tai visi mokesčių keitimai, įskaitant ir tuos, kurie siūlyti iki šiol buvo kartu su biudžeto projektu, bus įgyvendinti ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo sprendimo priėmimo. Galbūt tas terminas bus ir pratęsiamas, kadangi mus konsultuojantis su verslo asociacijomis, buvo išreikštas argumentuotas pageidavimas, kad tas terminas galėtų būti ir 12 mėnesių. Tai reiškia, kad greitų sprendimų nebus, anksčiausi mokesčių pakeitimai tikriausiai bus nuo 2018 metų, o galbūt ir vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
suzlugde kredito unija. Ka padarys su visa Lietuva? Ir is kur pinigai pensijoms padidinti????

vvv

vvv portretas
Ziuriu,cia komentatoriams 40 euru per mazai,o kai socdemu valdzia padidino 4-6 eurais,tai buvo padidinimas? 40 euru tai ne 4 eurai ir pensininkui,gaunanciam apie 200,o ir maziau,pensijos,40 euru butu didele paspirtis.Tikimes ir laukiame.

NORMA

NORMA portretas
Po 40 eurų kas pusmetį pirmus dviejus metus. Tai tikrai minimalu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių