Rusijos propaganda labiausiai veikia tautines mažumas

Tai, apie ką Lietuvoje kalbama jau senokai, pagaliau oficialiai pripažino Europa – ji patiria informacinių Rusijos atakų.

Šią savaitę Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje teigiama, kad rusiška propaganda, kaip ir „Islamo valstybės“, grasina suverenitetui, politinei nepriklausomybei, žmonių saugumui ir Europos Sąjungos valstybių teritoriniam vientisumui. Atsakas į rezoliuciją buvo staigus: Kremliaus kontroliuojama televizija apkaltino Baltijos šalis įsukta neregėta bauginimo akcija, žmonės esą gąsdinami Rusijos karine grėsme.

Tai bauginimo propaganda. Kaip slėptis, šaudyti iš už kampo, ginkluotis, jei ateis rusai. Ruošiasi karui! Suprantate.

Svetima pavarde prisistatęs vilnietis Jurijus Subotinas kaip įrodymą rusų žurnalistams rodo Krašto apsaugos ministerijos leidinį, kuriame aiškinama, kaip elgtis Lietuvos gyventojams karo arba okupacijos atveju.

„Tai bauginimo propaganda. Kaip slėptis, šaudyti iš už kampo, ginkluotis, jei ateis rusai. Ruošiasi karui! Suprantate?“ – ORT televizija teigė vilnietis.

Čia reikėtų pridurti, kad Rusijos kariuomenę į Lietuvą kviečia būtent pats J. Subotinas. Jis savo „Facebook“ paskyroje ragina paskirtąjį premjerą Saulių Skvernelį vykti į Maskvą pas Vladimirą Putiną ir rodyti kelią rusų tankams. Už tokius viešus raginimus ne kartą teistas J. Subotinas šiuo metu jau varsto teismų duris.

Vargu, ar akyse matęs Lietuvos gyventojams skirtą knygelę, prorusiško Latvijos Nepiliečių kongreso veikėjas Aleksandras Gaponenka tvirtina, kad ši, anot jo, instrukcija dalijama net Lietuvos mokyklose.

„Jie sąmoningai rengia mokinius, moteris, kad jie taptų gyvuoju skydu prieš rusų tankus“, – tai pačiai ORT televizijai teigė Latvijos veikėjas.

Šiame ORT reportaže kalbėjusiais asmenimis tikėti negalima, tačiau nuolat pumpuojama propaganda per Rusijos kanalus savo tikslą pasiekia. Kai kurie mūsų kalbinti vilniečiai sako, kad Lietuva be reikalo kelia įtampą regione, nes V. Putino Rusija negrasina.

Nors tiesa yra visai kitokia: Rusijos veiksmai, branduolinį užtaisą galinčių nešti raketų dislokavimas Kaliningrade kelia nerimą visam Rytų Europos regionui.

Visuomenės nuomonės apklausos atskleidė, kad Rusijos propagandai paveikios kelios Lietuvos gyventojų grupės.

„Statistiškai reikšmingos grupės yra: tos, kurios jaučia nostalgiją sovietmečiui; tos grupės, kurios yra labiau nepatenkintos demokratijos veikimu Lietuvoje. Taip pat, žiūrint atskirai, tautinių mažumų apklausą, įvertinant yra didesnis palankumas Rusijai būtent tautinių mažumų“, – teigia VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas dr. Mažvydas Jastramskis.

Nustatyta, kad tarp žmonių, kurie mano, jog sovietmečiu buvo geriau, yra daugiau ir palaikančių V. Putino Rusijos politiką. Labiausiai socialiai pažeidžiamas gyventojų sluoksnis per rinkimus skatinamas protesto vardan remti antisistemines politines jėgas. Tyrėjai pastebi, kad sovietinės nostalgijos pakilimas buvo per ekonominę krizę Lietuvoje, tad 2008–2012 metais buvome ypač paveikūs Kremliaus įtaigai.

Krymo įvykiai, Rusijos agresija prieš Ukrainą norą grįžti atgal sumažino.

Apklausos rodo, kad dvi didžiausios Lietuvos tautinės mažumos Rusiją vertina kaip draugišką valstybę, net 75 proc. rusų ir lenkų Rusijos prezidentą vertina neutraliai arba gerai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Bent jau lenkais save laikantys turi žinoti , kad tik Rusijos dėka (Molotovo Ribentropo pakto) Lenkija buvo sutrypta dvieju grobuoniu. Ir rusai tai turi žinoti, kartu su Lenkija būtų lengvai nugalėję fašistinę Vokietiją , kuri tik pradėjo stiprėti,ir antrojo pasaulinio aukų tarpe nebūtų. Ir visi turi žinoti, kad Kremliaus sienos dantytos kad gintų ten pasislėpusius pasaulio priešus.

Gyventoja

Gyventoja portretas
Nu tik nereikia pasaku sekti kad dabar taip gerai,kad puse Lietuvos emigravo,tarybiniais laikais visi turejo darbus,visi gaudavo butus.vaikus kiekviena vasara galėdavo nuvešti prie juros ar į stovykla,o dabar tik isvažiuoti ir negryšti i šita vargšų šali.

pamastymas

pamastymas portretas
jei nepatinka galima emigruoti kur nori,nepatinka ,bet neisvaziuoja Matomai ir ten nelabai gerai nes paciu didziausiu klerku vaikai gyvena ne tevyneje o supuvusio kapitalizmo salyse
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių