Rusijos opozicionierius įspėja dėl galimo jėgos panaudojimo protestuose

Lietuvoje prieglobstį gavęs Rusijos opozicijos atstovas Danilas Konstantinovas įspėja apie Rusijos valdžios ir specialiųjų tarnybų ruošimąsi masiniams protestams.

Kitą sekmadienį vyksiančius Rusijos prezidento rinkimus jis vadina farsu bei kritikuoja Vakarus dėl neryžtingumo palaikant opoziciją.

Lietuvoje šiuo metu gyvenantis Rusų Europos judėjimo direktorius, teisininkas D. Konstantinovas įsitikinęs, kad po rinkimų, kuriuose, neabejojama, didžiule, 75-80 proc. balsų persvara triumfuos dabartinis prezidentas Vladimiras Putinas, kils nauja protestų banga.

Ji bus panaši į įvykius protestus 2011-2012 metais, kadangi ypač Rusijos jaunimo tarpe kyla nepasitenkinimas dėl to, jog opozicijos kandidatams užkertamos galimybės dalyvauti rinkimuose.

Norėtųsi ateityje išvengti kraujo, bet matau, kad įprasti taikūs protestai, šiaip ar taip, galiausiai virsta šiurkščiu valdžios pasipriešinimu naudojant jėgą.

Aktyvisto nuomone, Rusijos valdžia „nuožmiausiu būdu stengsis slopinti bet kokius bandymus organizuoti bet kokius protestus“. Vyras neatmeta, kad galimi ir kruvini susirėmimai. Jo nuomone, Rusijos valdžia „nuožmiausiu būdu stengsis slopinti bet kokius bandymus organizuoti protestus“, nes tiek vidaus, tiek užsienio politikos požiūriu ji yra „įspeista į politinę aklavietę“.

„Norėtųsi ateityje išvengti kraujo, bet matau, kad įprasti taikūs protestai, šiaip ar taip, galiausiai virsta šiurkščiu valdžios pasipriešinimu naudojant jėgą. Tai – visiškai tikėtina“, – BNS penktadienį Vilniuje kalbėjo D. Konstantinovas.

„Vladimiras Putinas supranta, kad taip paprastai jis išeiti negali, manau, kad jis tapo pats savo padėties, politinės karjeros įkaitu. Todėl jau žinome, kad ruošiasi OMON, policija, specialūs FSB daliniai, masiškai užsakomi automobiliai neramumų malšinimui. Tokiame fone, kai esminiais valdžios veiksmais tampa protestų malšinimo agregatų užsakymai, juokinga kalbėti apie tai, kad egzistuoja kokie nors rinkimai“, – sakė jis.

D. Konstantinovas sako įžvelgiantis, kad Rusijos valdžia baiminasi rinkimų boikoto bei imasi „beprecedentinių priemonių“ – masinių kvietimų balsuoti elektroniniu paštu, trumposiomis žinutėmis. Pačius rinkimus jis vadina farsu.

„Rusijos opozicija, kuriai save priskiriu, reikšmingiausi jos atstovai ir lyderiai, kaip Aleksejus Navalnas Rusijoje, Garis Kasparovas už Rusijos ribų, priėmė sprendimą, kad šie rinkimai yra nelegitymūs, tai – pats didžiausias politinis farsas per visą šiuolaikinę Rusijos istoriją. Mes kviečiame boikotuoti rinkimus“, – pabrėžė opozicijos atstovas.

„Rinkimai jau įvyko, V. Putinas jau laimėjo, bet mes šios pergalės nepripažįstame“, – pridūrė jis.

D. Konstantinovas kritikuoja Vakarus dėl silpnos reakcijos į trukdymą rinkimų kovoje dalyvauti opozicijai, jos persekiojimus, kitus žmogaus teisių pažeidimus. Jis abejoja, ar ir šįkart bus išdrįsta suabejoti rinkimų teisėtumu.

„Atvirai, aš nesitikiu stipresnės Vakarų bendruomenės reakcijos į šiuos rinkimus, šiaip ar taip, galiausiai jie bus pripažinti legitimiais. Ir tai yra blogai. Blogai, kad Vakarai neranda jėgų, drąsos atvirai kalbėti apie visiškai aiškius dalykus. Nes nekonkurencingomis sąlygomis, nesant alternatyvai, neleidžiant opoziciniams kandidatams dalyvauti, negalime vadinti šių rinkimų rinkimais. Galime juos įvardinti, kaip kokią nors kitą procedūrą: pasitikėjimu referendumu, pasitikėjimu V. Putiniu ar dar kuo“, – tvirtino svečias iš Rusijos.

Lietuvoje nuo 2015-ųjų sausio gyvenantis D. Konstantinovas Rusijoje kalėjo dėl 2011-ųjų protestų organizavimo, jis taip pat buvo apkaltinas žmogžudyste remiantis vieno liudininko parodymais – opozicionierius tvirtina, kad byla sufabrikuota, kai jis nesutiko bendradarbiauti su šalies Vidaus reikalų ministerijos Vyriausiaja valdyba kovai su ekstremizmu.

Rusijos prezidento rinkimai vyks kovo 18 dieną. Be vienvaldžio lyderio, dabartinio prezidento V. Putino rinkimuose varžysis dar 7 kandidatai. Vis dėlto žinomiausiam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui pareigūnai neleido balotiruotis dėl teistumo korupcijos byloje, kurią šis opozicijos lyderis laiko politiškai motyvuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
DŽIAUKITĖS PARAZITAI,KAD TIK JĖGA IŠVAIKYS,O LETUVOJE GAUTUMĖTE GUMINIŲ KULŲ KRUŠĄ.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių