Premjeras: susisiekimo ministras išspręs Registrų centro problemas

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis išspręs Registrų centro skaidrumo problemas, tikisi premjeras, komentuodamas siūlymą įmonę perduoti Susisiekimo ministerijai. R. Masiulis teigia, kad įmonės skaidrumo problemos bus sprendžiamos, konsolidavus valstybės informacinių technologijų (IT) išteklius.

„Šiandien priimti preliminarūs sprendimai, kad ši įmonė (Registrų centras - BNS) kaip gana svarbi įmonė pereitų Susisiekimo ministerijos žinion. Tai būtų gana svarbus žingsnis į IT konsolidavimą - tai tarpinis žingsnis. Manau, kad šiame etape Susisiekimo ministerija galės priimti sprendimus, kas susiję su įsisenėjusiomis įmonės problemomis“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Susisiekimo ministerija rodo potencialą, kalbant apie valstybinių įmonių pertvarką“, - pridūrė jis.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas BNS trečiadienį patvirtino, kad bus siūloma dabar Teisingumo minssiterijai pavaldų Registrų centrą perduoti Susisiekimo ministerijai. Tai nuspręsta, antradienį žiniasklaidai paskelbus, jog Registrų centrui turėtų vadovauti prieš 8 metus iš Seimo kanclerio pareigų atleistas Gediminas Vilkelis, kuris nuo antradienio dirba bendrovės direktoriaus pavaduotoju.

S. Skvernelis sakė, kad G. Vilkelis neturi jokių šansų tapti laikinuoju centro vadovu, o jo vadovybės likimą turės nuspręsti Susisiekimo ministerija.

„Tai (G. Vilkelio darbas Registrų centre - BNS) yra dar vienas iš simptomų, kad ten reikalingi skubesni pokyčiai“, - tikino Vyriausybės vadovas.

Anot jo, Registrų centro perdavimas kitai ministerijai nėra priekaištas Teisingumo ministerijos darbui.

„Teisingumo ministerijai yra taip yra dideli iššūkiai, kalbant apie pačią sistemą ir Kalėjimų departamentą. Mes tiesiog kryptingai judame prie informacinių technologijų išteklių konsolidavimo“, - sakė S. Skvernelis.

R. Masiulis žurnalistams teigė, kad IT išteklių konsolidavimas yra svarbesnė užduotis nei įmonės valdymo skaidrinimas.

„Svarbiausia bendra vizija, kad kiek įmanoma labiau konsoliduoti tuos IT valdymo resursus, o jau įmonių tvarkymas yra tik pasekmė“, - sakė ministras.

Pasak jo, skaidrumo problemas Registrų centre galima išspręsti, pakeitus jo valdymo modelį.

Mes stengsimės pirmiausia didinti skaidrumą, kad būtų aišku, kas vyksta Registrų centre, ir kitas dalykas, sieksime mažinti Registrų centro įkainius, vertinant tai, kad valstybė siekia atverti duomenis.

„Dėl pačio valdymo pirmiausia konsultuosimės su Teisingumo ministerija, kokie darbai atlikti iki šiol. Kaip ir visose valstybės įstaigose, įvesime skaidrų, aiškų ir visiems suprantamą įmonės valdymą“, - tvirtino R. Masiulis.

Premjeras neatskleidė, kada Registrų centras bus perduotas naujiems šeimininkams.

R.Masiulis ramino Registrų centro darbuotojus, kad įmonės nelaukiai labai drastiški pokyčiai.

„Žmonės neturėtų baimintis kažko labai baisaus. Mes stengsimės pirmiausia didinti skaidrumą, kad būtų aišku, kas vyksta Registrų centre, ir kitas dalykas, sieksime mažinti Registrų centro įkainius, vertinant tai, kad valstybė siekia atverti duomenis. Toks mūsų Vyriausybės tikslas, kad duomenys kainuotų kuo pigiau“, - kalbėjo R. Masiulis.

G. Vilkelis iš Seimo atleistas 2009 metais, paaiškėjus, jog tuomet parlamente maitinimo paslaugas teikusi įmonė turėjo lengvatų, Seimo kanceliarijos darbuotojams sunkmečiu buvo išmokėta daugiau kaip 580 tūkst. eurų priemokų, taip pat abejota dėl konkursų į valstybės tarnybą skaidrumo. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sprendimą atleisti G. Vilkelį pripažino neteisėtu, Seimas jam iš viso išmokėjo apie 100 tūkst. eurų kompensaciją.

Liepos pabaigoje po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu laikinasis centro vadovas Valdas Valikonis pristatė planuojamą Registrų centro pertvarką - iš pradžių ketinta panaikinti apie 100 darbo vietų centrinėje būstinėje, kurioje šiuo metu dirba apie 600 darbuotojų, vėliau ketinama optimizuoti ir kitų padalinių veiklą.

20 metų Registrų centrui vadovavusiam Kęstučiui Sabaliauskui šalių susitarimu pasitraukus iš pareigų, gegužę paskelbtas naujo vadovo konkursas, tačiau jį laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus atsisakė pareigų, o antrą vietą užėmęs direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius į jas nepaskirtas, kol Seimo Antikorupcijos komisija tiria elektroninės sveikatos sistemos e-sveikata projekto įgyvendinimą. Už šį projektą centre buvo atsakingas A. Bagdonavičius.

Rugsėjo pabaigoje buvo atšaukta Registrų centro valdyba, kuriai vadovavo nepriklausomas narys, šildymo sistemų prekybos grupės „Vilpra“ pagrindinis akcininkas Algirdas Stasys Vėgėlė. Valdyboje taip pat dirbo „Danske Bank“ Lietuvos filialo vadovo postą nuo spalio palikęs Gintautas Galvanauskas ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas, investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkas Šarūnas Kliokys.

1997 metais įsteigta įmonė tvarko nekilnojamojo turto kadastrą ir registrą, adresų registrą, juridinių asmenų registrą, kuria, diegia ir plėtoja su šiais ir kitais registrais susijusias informacines sistemas, tvarko registrų archyvus.

Valstybei priklauso 100 proc. Registrų centro, šiuo metu įmonės turtą patikėjimo teise valdo Teisingumo ministerija. Birželio pabaigoje įmonėje dirbo 1675 darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gailestis

gailestis portretas
o paskui pripratimo prie darbo laikotarpis ir kaltu nebuvo ir nebus

...

... portretas
Taaaip, vyksta orkestrantų kėdžių perstatymas...

REGISTRŲ CENTRĄ

REGISTRŲ CENTRĄ portretas
atiduos susisiekimo ministerijai, o REGITRĄ --- žemės ūkio ministerijai. Tai bus dyydelis darbas padarytas Lietuvos žmonių labui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių