R. Žilinskas: alkoholizmui pažaboti reikia trijų priemonių (interviu)

Užuot paėmę ir peržiūrėję visą alkoholio gamybos, prekybos ir vartojimo sistemą, mes ją 26-erius metus vis lopome ir taisome, teigia iš alkoholizmo liūno išbridęs parlamentaras Rokas Žilinskas.

„Lopas ant lopo, užuot pasisiuvus naujas kelnes“, – sako jis. R. Žilinsko teigimu, norint nebebūti didžiausiais Europos girtuokliais, reikia griebtis trijų priemonių.

Interviu LRT.lt R. Žilinskas teigė, kad valdančioji koalicija yra pakankamai vieninga, kad atneštų į Lietuvą tas permainas, apie kurias kalba. „Nereikia bijoti netekti reitingų. Reitingus formuoja ne tie žmonės, kurie skęsta alkoholyje. Nereikia bijoti ir šantažo dėl pakenkimo ekonomikai. Einant tokiu keliu, kokiu mes einame dabar, kai per metus vienam žmogui tenka apie 14 litrų alkoholio, greitai apskritai nebus jokios ekonomikos. Nebus kam dirbti ir mokėti mokesčius, išlaikyti valstybę“, – kalba parlamentaras.

– Seime buvo siūloma sudaryti Priklausomybių prevencijos komisiją. Ar ji jau sudaryta?

T. Urbelionio / BFL nuotr.

– Pagaliau Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija tapo Priklausomybių prevencijos komisija, turint galvoje, kad neįmanoma išspręsti alkoholizmo problemos, nesprendžiant kitų priklausomybių problemos. Į priklausomybes reikia žiūrėti kaip į visumą. Žmogus gali tapti priklausomas nuo bet ko. Užkirtus kelią priklausomybei nuo alkoholio, jo priklausomybė gali transformuotis į priklausomybę nuo lošimų, apsipirkinėjimų. Dažnas persimeta ir prie narkotikų. Taigi priklausomybių problemos negalima išspręsti sprendžiant po vieną.

– Kaip jūs vertinate valdančiųjų siūlomas Akcizų įstatymo pataisas, kurioms įsigaliojus labiausiai brangtų silpnieji gėrimai – alus, sidras ir vynas?

– Tai labai epizodiškas ir ne visa apimantis mėginimas spręsti problemą. Yra viso labo trys priemonės, kurių pirmiausia turi imtis šalis, norinti pažaboti alkoholizmą. Priemonės yra išbandytos pasaulinės praktikos ir rekomenduojamos Pasaulio sveikatos organizacijos.

– Kokios jos?

– Tai – visiškas reklamos draudimas, ir aš turiu galvoje visišką reklamos draudimą, be jokių išlygų. Taip pat – prieinamumo mažinimas, prekybos taškų skaičiaus mažinimas ir drastiškas kainos didinimas. Ne pamažu centas po cento, o taip, kad vieną gražią dieną atsibundi ir alkoholis tau yra per brangus. Akcizo kėlimas vien tik silpniesiems gėrimams gali paskatinti geriančiuosius persimesti prie stipriųjų ir pirkti ne tris butelius alaus, o butelį degtinės ir pakelį sulčių.

Tai – visiškas reklamos draudimas, ir aš turiu galvoje visišką reklamos draudimą, be jokių išlygų. Taip pat – prieinamumo mažinimas, prekybos taškų skaičiaus mažinimas ir drastiškas kainos didinimas.

– Lietuvos aludarių gildija sako tą patį – nauja akcizų tvarka paskatins stipraus alkoholio vartojimą.

– Taip. Dabar yra tokia tendencija, kad žmonės nuo stipriųjų eina prie silpnųjų. Anksčiau stipriųjų ir silpnųjų gėrimų vartojimo santykis buvo toks: 70 – stiprieji ir 30 – silpnieji. Dabar yra atvirkščiai: 30 – stiprieji ir 70 – silpnieji. Tai mes tiesiog apverčiame santykį aukštyn kojomis, bet problema neišsisprendžia.

– Legalaus verslo aljanso, kuriam priklauso ir stambūs stipraus alkoholio gamintojai, prezidentas Romas Apulskis sako...

– Vadinkime dalykus savais vardais – Legalaus verslo aljansas yra alkoholio gamintojų lobis.

– Taip, bet pabaigsiu, ką jis sako. Jo teigimu, pastarųjų metų rezonansiniai įvykiai buvo susiję ne su degtinės, o su alaus vartojimu, nes jis esą 4 kartus mažiau apmokestintas nei degtinė.

– Tai – būrimas iš kavos tirščių, užuot įvardijus, kad kaltas – tiesiog alkoholis. Ne stiprus ar silpnas, o alkoholis. Dėl to turėtų būti rastas būdas apmokestinti alkoholį procentais nuo tūrio. Kad būtų apmokestinamas alkoholio vienetų skaičius gėrimo tūryje.

– Valdantieji kalba apie jūsų paminėtas priemones – reklamą, prieinamumą ir kainą. Tačiau tos priemonės, kurių jie imasi, per menkos?

– Jos netolygios ir ne visa apimančios. Kažkas daroma jau 26 metus. Alkoholio kontrolės įstatymas yra vienas iš dažniausiai keičiamų įstatymų. Užuot paėmę ir peržiūrėję visą alkoholio gamybos, prekybos ir vartojimo sistemą, mes tą sistemą keičiame – čia sulopome, čia susiuvame. Lopas ant lopo, užuot pasisiuvus naujas kelnes.

– Tai kitąmet niekas per daug nesikeis?

– Reikia administracinių resursų, kuriuos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo idėjoms įgyvendinti turi. Taip pat reikia politinės valios. Jei ir toliau adysime, lopysime ir siuvinėsime seną ydingą sistemą – nieko iš to nebus. Reikia visiškai naujos sistemos. Gerai, kad akcizai atidėti, nes tai netolygi ir epizodiška priemonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Mokekite europines algas,pasikeis lietuviu paziuris y gyvenima,gal daugiau pakeliautu,kulturai galetu skirti daugiau demesio,tureti hobi kurem gali sau leisti,o lietuvoje deje,jei zmogus nemato jokios perspektyvos y ateity,tai galbut dauk dalyku "iskeicia"y aukoholy,ir kol lietuvoje nespres problemos,o tik bandys pakeisti pasekmes,rezultatu jokiu nebus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių