R. Kriščiūnas: sankcijos Rusijai tiesioginio poveikio Lietuvai neturės

  • Teksto dydis:

Rusijai taikomos ekonominės sankcijos tiesioginio poveikio Lietuvai neturės, nes valstybės neprekiauja ginklais ir energetikos technologijomis, kurias uždrausta parduoti kaimyninei šaliai, teigia užsienio reikalų viceministras. Tačiau, pasak Rolando Kriščiūno, dėl sankcijų lėtės Rusijos ekonomika, o tai paveiks ir lietuviškų prekių paklausą kaimyninėje valstybėje.

„Jeigu žiūrėti į pačias sankcijas, tai tikrai to poveikio mums tiesioginio jokio žymesnio nebus. Šiuo atveju, mes nei tiekiam Rusijai ginklus, nei esam susiję kažkokiais ryšiais, perduodant technologijas ir panašiai. Pačios sankcijos mūsų verslo per daug neturėtų riboti“, - ketvirtadienį LRT radijui sakė R.Kriščiūnas.

Pasak jo, kol kas neaišku, kaip į sankcijas reaguos Rusija, tačiau jeigu ji nuspręstų taikyti veidrodinį principą, Lietuva to nepajustų. Tiesa, R.Kriščiūnas pripažino, kad verslas gali pajausti lėtėjančios ekonomikos poveikį.

„Netiesioginis poveikis gali būti apskritai, nes visos tos sankcijos turės poveikį Rusijos ekonomikos plėtrai, o jeigu ji lėtės - o matom, kad jau dabar lėtėja - be abejo, tai turės įtakos ir paklausai mūsų prekėms“, - aiškino diplomatas.

Trečiadienį Rusija paskelbė, kad nuo penktadienio iš Lenkijos nebeįsileis vaisių ir daržovių. Pasak R.Kriščiūno, sunku prognozuoti, ar panašių sankcijų gali sulaukti ir Lietuva, tačiau, anot jo, draudimas Lenkijai daro įtakos ir Lietuvai.

„Sunku vertinti, bet akivaizdu, kad mes jau turime karčios patirties - nereikėjo sankcijų nei iš Europos Sąjungos, nereikėjo net eskalacijos Ukrainoje, nes jau praeitų metų rugsėjį - mūsų pirmininkavimo metu - mes turėjome apribojimus vežėjams, taip pat pieno bendrovėms. Labai sunku pasakyti, kas galėtų būti kitas, bet žiūrėdamas į Lenkijos draudimą (eksportuoti vaisius į Rusiją - BNS), tai žinau, kad tai ir Lietuvos logistikos sektoriui galėtų atsiliepti. Kol kas preliminariais vertinimais minimaliai atsilieptų“, - aiškino viceministras.

Anot jo, labiausiai pažeidžiamas būtent Lietuvos logistikos sektorius: „Manau, labiausiai mes pažeidžiami logistikos grandinėje - Klaipėdos uostas, „Lietuvos geležinkeliai“, mūsų vežėjai“.
Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga antradienį paskelbė naujas sankcijas Rusijos bankams, energetikos ir gynybos firmoms, kruopščiai suderinus veiksmus prieš Rusiją, kuri, pasak jų, kursto separatistų judėjimą Ukrainoje.

JAV iždo departamentas antradienį nurodė, kad sankcijos įvedamos trims finansų institucijoms – Rusijos vyriausybės kontroliuojamam VTB bankui, jo antrinei įmonei Maskvos bankui bei Rusijos žemės ūkio bankui.

Sankcijos taip pat bus taikomos Rusijos valstybinei „Jungtinei laivų statybos korporacijai“, statančiai torpedinius povandeninius laivus ir antvandeninius karo laivus, dalis kurių yra eksportuojami į užsienio valstybes, kurios yra Maskvos karinės partnerės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to runkeliui

to runkeliui portretas
pirmiausiai rašyti išmok, runkeline šiukšle. Jei ruskiai save laiko didele tauta, tai ir elgtis turi padoriai ir negrobti svetimų žemių. Bet taip niekada nebus, nes ruskiai tiesiog gimė žudyti, grobti, šantažuoti, todėl, russische schweine, nemokyk kaip reikia elgtis su ruskiais. Lietuva normaliai sutaria su visomis kaimynėmis, bet nė viena iš jų nėra karo kurstytoja, uzurpatorė ar šantažistė. Toks banditas, kaip putinas, pirmas atsirado po II pasaulinio karo, tikiuosi, kad jam dabar geruoju nepasibaigs.

runkeliui

runkeliui portretas
DRAUGAUTI REIKIA SU VISAIS IR SU RUSAIS-TADA VISIEM BUS GERAI KEIKTI TOKIA DIDELIA TAUTA KAIP RUSU-SAU BRANGIAI APSIEIS CIA SUDNIEKIAI RASO VISOKIAS NESAMONES-SKAITYTI IR GEDA IR JUOKINGA

tam ne taip

tam ne taip portretas
rusija nukentės labai ženkliai, ir visi tai žino, tik kažkodėl tie lietuviai ar apsimetę lietuviais, rypauja. Jei nebus skelbiamos ir taikomos ruskiams sankcijos, tai jie vėl atropos pas mus, kaip kokios utėlės. Kam gaila ruskių, varykit pas juos guosti. Reikia taip prispausti tą putiną banditą, kad jis rėktų visa gerkle, ir taip ES pavėlavo su sankcijų taikymu. O mūsų ateities nukentėsiantieji ne su ruskiais turi derinti savo verslus, o jau seniai reikėjo rūpintis, su kuo prekiauti, ir nėra ko dabar rypauti.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių