R. Karoblis: Lietuva gynybai turėtų skirti daugiau nei 2 proc. BVP

  • Teksto dydis:

Lietuva gynybai turėtų skirti daugiau nei 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), sako naujasis krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Kartu jis pabrėžia, kad reikia užtikrinti šiuo metu krašto apsaugai numatomų lėšų panaudojimo efektyvumą.

„(Finansavimo) riba priklauso nuo egzistuojančios rizikos lygio, bet manau, kad kitas taikinys turėtų būti 2,2 proc., galbūt netgi 2,4 procento“, – naujienų portalo delfi.lt vaizdo konferencijoje antradienį sakė R.Karoblis.

„Bet pirmiausia įgyvendinkime tai, kas yra numatyta 2017 metais, padarykime mūsų išlaidas tikrai skaidrias, efektyvias ir tada tarp partijų ir Vyriausybėje šnekėsime apie papildomus dydžius, kurių tikrai reikėtų“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat žada centralizuoti viešuosius pirkimus krašto apsaugos sistemoje. Pasak R.Karoblio, šiuo metu krašto apsaugos sistemoje viešuosius pirkimus gali vykdyti keliolika subjektų.

„(Viešųjų pirkimų) sutelkimas į vienas rankas (…) optimizuos pirkimus, padidins kontrolę ir įves saugiklius“, – teigė ministras.

Kitąmet Lietuvos gynybos biudžetas sieks apie 1,8 proc. BVP arba 723 mln. eurų. Naujoji Vyriausybė žada 2 proc. BVP ribą pasiekti 2018 metais.

Lietuva finansavimą gynybai didina reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasakė du dalykus, kurie svarbūs mums. Pirmas, visiems sąjungininkams, įskaitant Kinijos kaimynus: jei norite JAV pagalbos, tai kodėl išleidžiate jūsų gynybai mažiau nei du procentus BVP? Antras, su Rusija reikia ranka rankon kovoti prieš islamiškuosius teroristus, todėl JAV nuo šiol pyktis su Rusija negali. Šį antrąjį dalyką paryškino artimiausias Trumpo patarėjas, pasakęs, kad dėl Lietuvos, esančios taip arti prie Sankt Peterburgo, mes branduolinio karo nepradėsime. Senelio Landsbergio klaida, kad senelis Landsbergis išgirdo tik pirmąjį dalyką ir užrėkė, kad mums reikia dar labiau ginkluotis. Antro dalyko, kad pasaulinio karo nebus, senatvės prispaustas, apykurtis, senelis Landsbergis nebeišgirdo. Deja, senelio Landsbergio riksmą, kad reikia greičiau ginkluotis, dabar kartoja visi, kas valgo su auksinėmis šakutėmis. Niekas nepasako, kad yra dar antras dalykas mus liečiančioje JAV užsienio politikoje. (mokslas-studijos-ekonomika)

Nojus

Nojus portretas
Kuomet jausime ir matysime, kad rusija nori taikos, o ne karo, ką dabar akivaizdžiai demonstruoja, galėsime krašto gynybai skirti minimaliai. O dabar PRIVALOME saugumą, t.y. taiką, užtikrinti padidėjusiomis sąnaudomis.

mėtai

mėtai portretas
Išsipagiriok po švenčių prieš rašydama- prieš gerdama turėjai suvokti rusijos agresyvumą kaimynų atžvilgiu, negi tau neužtenka Gruzijos, Moldovos, Ukrainos ir Krymo okupacijos pavyzdžių? Gaila, kad turime konvulsijų kamuojama, bedvesiantį kaimyną, kuris prieš nusibaigdamas gali daug "iškados" aplinkiniams pridaryti...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių