Amnestija paliestų iki pusės tūkstančio kalinių. Ar nepavojinga?

Amnestija kai kuriems nuteistiesiems paliestų apie 400 – 450 kalinių visoje Lietuvoje, antradienį paskelbė su valdančiųjų „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu susitikęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Tai galėtų būti apie 400 – 450 žmonių, bet tikrai siūlau dabar tais skaičiais neapeliuoti, kadangi reikia dar ir charakteristikas pasižiūrėti. Tikrai bus kruopščiai vykdomas visas tas procesas“, – žurnalistams sakė ministras.

Jis teigė remiantis iniciatyvą paleisti į laisvę dalį visuomenei nepavojingų kalinių.

Pasak jo, R. Karbauskio pasiūlytos amnestijos atveju į laisvę būtų paleisti 250 laisvės atėmimo bausmes atliekančių žmonių.

Likę žmonės būtų atleisti nuo arešto bausmės – tokį pasiūlymą Seimui svarstys pateikti Vyriausybė, tvirtino teisingumo ministras. Jo teigimu, Teisingumo ministerija planuoja pasiūlyti apskritai panaikinti arešto bausmę Lietuvoje.

Nors planuojamas amnestuoti nuteistųjų skaičius praktiškai sutampa su kalinių skaičiumi planuojamame likviduoti sostinės centre esančiame Lukiškių kalėjime, teisingumo ministras tvirtino, jog šie projektai tarpusavyje nesusiję.

„Valstiečių“ lyderis amnestiją siūlė skelbti valstybės šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga.

Pasak jo, šis siūlymas turėtų būti svarstomas rugsėjį. Po amnestijos įstatymo priėmimo kaliniai turėtų būti paleidžiami per tris mėnesius.

Pagal jo registruotą projektą, nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys. Taip pat būtų paleidžiami nuteistieji iki trejų metų nelaisvės: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

„Iš tikrųjų nekalbame apie jokias kategorijas nuteistųjų, kurie galėtų kelti grėsmę visuomenei“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Teisingumo ministro teigimu, į laisvę paleidžiami nuteistieji „nebus palikti be priežiūros“, su jais dirbs probacijos pareigūnai.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad amnestija yra „svarstytinas dalykas“.

„Kalbant apie tą nuteistųjų dalį, kurie yra nuteisti už nesunkius nusikaltimus, yra neįgalūs, mažamečius vaikus auginančios mamos ar vyresni asmenys 65 metų, kurie nekelia ar nekeltų pavojaus mūsų visuomenei, tai yra vienas iš būdų duoti jiems dar vieną šansą ir galiausiai mažinti nuteistųjų skaičių įkalinimo įstaigose“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Žada paramą pertvarkoms

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas taip pat pažadėjo, kad jo vadovaujama frakcija Seime parems Vyriausybės siūlymus dėl pokyčių kalėjimų sistemoje.

Susitikimas Seime antradienį vyko teisingumo ministrui bandant suvaldyti padėtį Pravieniškių pataisos namuose, kur pareigūnams nepavyksta užkardyti smurto tarp nuteistųjų.

Naujienų portalas delfi.lt šią savaitę paviešino vaizdo įrašą, kur matyti, kaip liepos pabaigoje prieš Pravieniškių kalėjimo naujokus smurtavo kiti kaliniai.

Portalas taip pat paskelbė, kad praėjusį savaitgalį nuteistieji kilus konfliktui dėl nužudymo kalinamas nuteistasis buvo seksualiai išprievartautas.

E. Jankevičius yra sakęs, kad Vyriausybė kitų metų biudžete turėtų numatyti didesnį finansavimą kalėjimų sistemai, o tai leistų investuoti į šiuolaikiškas įkalinimo patalpas ir didinti pareigūnų algas.

„Seimas savo sprendimus padarys, kai Vyriausybė pateiks Seimui siūlymus. Aš galiu užtikrinti šiuo atveju, kad valdančioji dauguma tai supranta ir savo sprendimus padarys“, – sakė R. Karbauskis.

Premjeras S. Skvernelis tvirtina, kad situacija kalėjimų sistemoje ilgus dešimtmečius nesikeitė.

„Kad reikėjo tą daryti gerokai seniau – tai faktas. Galime ir sau užduoti klausimą, kiek per nepriklausomybės laikotarpį Lietuva pastatė šiuolaikinius reikalavimus atitinkančių įkalinimo įstaigų?“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Teisingumo ministerija taip pat svarsto optimizuoti bausmių vykdymo sistemą į vieną juridinį asmenį.

Be to, ministerija planuoja likviduoti Vilniaus centre įsikūrusį Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, o nuteistuosius iš čia paskirstyti po kitas įkalinimo įstaigas. Teisingumo ministras vadovauja šios įstaigos iškeldinimą planuojančiai darbo grupei.

Pasak E. Jankevičiaus, Vyriausybė šiuos planus svarstys rudenį, o kalėjimą stengiamasi panaikinti „maksimaliai greitai“.

Ministro teigimu, planuojama pusės tūkstančio kalinių amnestija yra nesusijusi su planais iškeldinti Lukiškių kalėjimą.

„Visiškai ne. Tai visiškai nesusijęs projektas su tuo. Ar bus amnestija, ar nebus, vis tiek mes stengsimės Lukiškes uždaryti“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime įkalinimo bausmę atlieka arba yra suimti 697 asmenys, nuteistųjų tarp jų yra 438.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karbauckinis rupinasi zeku palaikymu per rinkimus

Karbauckinis  rupinasi  zeku  palaikymu per  rinkimus portretas
,zekai bus dekingi uz atosttogas , o gave dar kelias desimtis kanistru samagono y zona is naujo karkauckinio grudu derliaus --visi iki vieno prabalsuos uz apastala karbaucky....ir nauja alia teisingumo ministery ir iki zemes nusilenks visiskai blondinei magnolijai kad skiria tokius asiilus y teisingumo ministrus...

juk

juk portretas
markizui pritruko dirbanciuju....

pagal praejusiu amnestiju -paleidimu is kalejimo

pagal  praejusiu  amnestiju  -paleidimu  is  kalejimo portretas
statistika 90 % gryzta atgalios menesio laikotarpyje pridirbe nauju nsuikaltimu 5% gryzta y nuormalu gyvenima ,o dar 5% policajai vaikosi po europa metu metais .....todel manyciau jai Karbauckis tuos paleistus zekus priims pas save y kolchoza aprupins juos darbu ir garantuos kad is ju bent 75% nepridarys nauju nusikaltimu triju menesiu laikotarpy --tuomet galit isleis zekus y laisve ......
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių