R. Karbauskis: referendumas dėl pilietybės vyks per pirmąjį prezidento rinkimų turą

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad referendumą dėl dvigubos pilietybės siūlys rengti gegužės 12-ąją, per pirmąjį prezidento rinkimų turą.

Jo teigimu, balsavimui šis klausimas bus pateiktas pirmąją Seimo pavasario sesijos dieną, kovo 10-ąją.

Tai R. Karbauskis sakė po to, kai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad referendumai gali būti rengiami tik vieną dieną.

Anksčiau Seimas planavo referendumą vykdyti dvi dienas – gegužės 12-ąją ir gegužės 26-ąją, kai planuojamas antrasis prezidento rinkimų turas.

„Bus Seimo nutarimas pakeistas, referendumas bus gegužės 12 dieną. Kovo 10-ąją, manau, nekils problemų pataisyti Seimo nutarimą“, – BNS sakė R. Karbauskis.

Gegužės 12-ąją „valstiečiai“ taip pat rengs referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

R. Karbauskis sako, kad valdantieji sieks padaryti „viską, kas priklauso“, jog referendumas dėl pilietybės įvyktų.

Jis sakė, kad tikisi aktyvaus kandidatų į prezidentus vaidmens agituojant piliečius ateiti prie balsadėžių.

„Manau, kad pagrindiniai kandidatai prezidento rinkimuose aktyviai agituos. Manau, kad politikai padės visus interesus į šalį“, – aiškino jis.

Kad referendumas įvyktų, už dvigubos pilietybės įteisinimą turėtų balsuoti daugiau nei pusę balsavimo teisę turinčių šalies gyventojų.

R. Karbauskis svarstė, kad net jei aktyvumo nepakaks, dauguma pasisakys „už“ ir tai taps pagrindu svarstymuose dėl galimo referendumo kartelės keitimo.

„Jei bus akivaizdu, kad problema susijusi su emigracija, demografija, tai bus aiškus argumentas Konstituciniam Teismui tai vertinti“, – kalbėjo politikas.

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės negali būti rengiamas dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka.

Referendume piliečių ketinama klausti, ar jie sutinka leisti dvigubą pilietybę asmenims, išvykusiems į šalis, atitinkančias „euroatlantinės integracijos kriterijus“.

Konkrečios šalys būtų nustatytos įstatymu.

Šiuo metu dviguba pilietybė nėra leidžiama emigrantams, Lietuvą palikusiems po nepriklausomybės atkūrimo ir įgijusiems kitos šalies pilietybę.

V. Pranckietis: išbandėme visas galimybes

KT sprendimas, kad referendumai Lietuvoje negali vykti dvi dienas, sumažina galimybes priimti Konstitucijos pataisą dėl dvigubos pilietybės, sako Seimo pirmininkas.

„Manau, kad tai sumažina galimybes įvykti tam referendumui, nes keliami labai dideli reikalavimai“, – BNS sakė Viktoras Pranckietis.

Manau, kad tai sumažina galimybes įvykti tam referendumui, nes keliami labai dideli reikalavimai.

Anot jo, dabar belieka imtis aktyvios agitacijos už referendumą, kviečiant žmones ateiti balsuoti, aiškinant, kodėl jo reikia ir pan.

„Esame tokioje padėtyje, kad nieko daryti nebegalime, išbandėme visas galimybes“, – tvirtino parlamento vadovas.

Kad referendumas įvyktų, už dvigubos pilietybės įteisinimą turėtų balsuoti daugiau nei pusę balsavimo teisę turinčių šalies gyventojų, tai yra apie 1,3 mln rinkėjų.

V. Pranckietis mano, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo turėtų vykti gegužės 12-ąją, su pirmuoju prezidento rinkimų turu.

Seimas turės priimti naują nutarimą dėl referendumo surengimo.

D. Henke: agitacija referendume turėjo prasidėti jau vakar

KT išaiškinus, kad referendumas turi trukti ne ilgiau nei dieną, svarbiausia kuo skubiau pradėti agitaciją sprendžiant dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, sako Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

„Manau, kad jau vakar reikėjo pradėti aktyviai daryti informacinę kampaniją, kad žmonės suprastų, už ką jie balsuos. Viešojoje erdvėje yra per mažai informacijos. Referendumo paskelbimas dar sustabdytas, tad kuo greičiau Seimo nariai oficialiai apsispręs, tuo aiškiau mums visiems bus, ką ir kaip daryti“, – kalbėjo ji.

Anot D. Henkės, kampanija turėtų išsklaidyti viešojoje erdvėje sklandančius mitus dėl pensijų, socialinio draudimo, tarnybos kariuomenėje.

„Yra daug klausimų, kurie žmonėms neaiškūs, nes kalbama apie tuos, kurie jau turi Lietuvos pilietybę, kad ją galėtų išlaikyti išvažiavę į ES, transatlantinės erdvės šalis. Jokių grėsmių nėra“, – pabrėžė ji.

Anot D. Henkės, pastarųjų prezidento rinkimų statistika rodo, kad į pirmąjį turą ateina maždaug 5 proc. daugiau rinkėjų nei į antrąjį, todėl ji sveikino siūlymus rengti referendumą gegužės 12-ąją, kartu su kitu referendumu dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Visa kita yra didžiuliai iššūkiai. Lietuvai yra reikalingi Lietuvos piliečiai, nesvarbu, kuri jie gyventų. Tai mūsų ateitis, kaip lietuvių diaspora, per 1 mln. gyventojų, už Lietuvos ribų sąveikaus su Lietuvos valstybe“, – aiškino D. Henke.

Ji sakė, kad dviguba pilietybe naudojasi apie 30 tūkst. gyventojų, išvykusių iki 1990-ųjų ir tai „skaldo Lietuvą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmonės

Žmonės portretas
balsuos už M. Puidoką, kad pagerėtų skurstančiųjų padėtis. O taip pat balsuos prieš dvigubą pilietybę.

Tcf Zelemuncikui

Tcf Zelemuncikui portretas
Nu ir durnas tu

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Referendumas galimas tik dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo neribotam laikui,jeigu savanoriškai išvykęs lietuvis neįsigijo kitos šalies pilietybės.Jeigu įsigijo kitos šalies pilietybę reiškia Lietuvą išdavė ir savokos pusiau lietuvis,pusiau belgas Lietuvos konstitucijoje nėra.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių