R. Karbauskis persigalvojo: nesieks uždrausti embrionų šaldymo

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį atsiėmė prieštaringai vertinamą siūlymą uždrausti embrionų šaldymą pagalbinio apvaisinimo procedūrose, bet siūlys, kad nepanaudoti embrionai būtų saugomi amžinai.

„Dėl embrionų šaldymo viskas liks taip, kaip yra priimtame įstatyme, kuris įsigalios sausio 1 dieną“, – antradienį Seime žurnalistams pranešė R.Karbauskis.

Anksčiau „valstiečiai žalieji“ siūlė įstatyme neleisti embrionų šaldymo, argumentuodami tuo, jog embrionas jau yra žmogaus gyvybė. Jie siūlė leisti tik kiaušialąsčių šaldymą. Kritikai sako, kad šie siūlymai apsunkina pagalbinio apvaisinimo procedūrą ir sukelia papildomas rizikas.

Draus embrionų naikinimą

R.Karbauskis pabrėžė neketinąs atsiimti kitų pataisų, kurios draudžia embrionų naikinimą, išvežimą ir atlygintiną lytinių ląstelių donorystę.

„Bet keturios pataisos, kurios liečia ne embrionų šaldymą, o liečia visai kitus aspektus, tai yra pirmiausia embrionai negalės būti išvežami jokiais kitais tikslais, išskyrus medicininius, embrionų naikinimas bus draudžiamas, vaikai, sulaukę pilnametystės, galės sužinoti savo biologinius tėvus. Taip pat negalės lytinės ląstelės būti naudojamos komerciniais tikslais, tai reiškia, kad kiaušialąsčių donorystė negalės būti atlyginama“, – vardijo parlamentaras.

Embrionai negalės būti išvežami jokiais kitais tikslais, išskyrus medicininius, embrionų naikinimas bus draudžiamas, vaikai, sulaukę pilnametystės, galės sužinoti savo biologinius tėvus. Taip pat negalės lytinės ląstelės būti naudojamos komerciniais tikslais, tai reiškia, kad kiaušialąsčių donorystė negalės būti atlyginama.

„Jeigu embrionų bus gaminama neproporcingai tam, kiek reikės, jie turės būti saugomi. (...) Jeigu šeima turės nenaudojamus embrionus, jie turės būti saugomi amžinai“, – sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis sako draudimą šaldyti embrionus atsiimantis, nes, jo aiškinimu, visuomenė nepasirengusi tokiam reguliavimui dėl informacijos trūkumo.

„Mes nepakeitėm nuomonės, mes supratome, kad visuomenė neinformuota. (...) Mes remiamės Lietuvos sveikatos mokslo universiteto teiginiais, kurie paremti paskutiniais tyrimais, kur aiškiai pasakyta, kad kiaušialąsčių šaldymas yra progresyvesnis, duoda didesnį efektyvumą nei embrionų šaldymas, bet situacija tokia, kad visuomenė šito fakto nežino. (...) Todėl iš mokslinės diskusijos, kuri nesigavo, mes pereiname prie sprendimo, kad reikia dar kažkiek laiko, kad visuomenė sužinotų, kad ji tiesiog apgaudinėjama“, – tvirtino R.Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas remiasi maždaug 15-os Lietuvos sveikatos mokslo universiteto dėstytojų pasirašytu raštu, kuriuo teigiama, kad „embrionų šaldymas neturi pranašumų lyginant jį su kiaušialąsčių šaldymu“.

R.Karbauskis tvirtino, jog atsiimti pataisą paskatino ne galimas prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, nes, pasak „valstiečių“ vadovo, jis Seime būtų įveiktas.

„Mes nesunkiai įveiktume veto, tą galit nesunkiai pasiskaičiuot. Mes pakeitėm ne dėl to sprendimą, kad sulauksim veto, bet ieškojom sprendimo, kuris būtų teisingiausias, (siekiant) tas aistras visuomenėje sumažinti, ir kad apsaugotume embrionus, prasidėjusią gyvybę nuo to, kad ji būtų naikinama“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ vadovo, antradienį planuotas jų registruotų pataisų Pagalbinio apvaisinimo įstatymui įvyks, bet kartu bus teikiamas ir siūlymas, kuriuo nuostata dėl šaldymo atšaukiama, įrašant įpareigojimą nepanaudotus embrionus saugoti neterminuotai.

Viena projekto autorių, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad siūlomas sprendimo variantas yra teisingiausias šiuo momentu, visuomenei nepasiruošus pritarti draudimui dėl embrionų šaldymo.

„Aš tas pataisas rengiau ir manau, kad tai teisingas sprendimas esamu momentu, nes, viena vertus, mes apsaugome embrioną, draudžiame jį naikinti, ir labai aiškiai sakome, kad lauksime, kol visuomenė bus pajėgi priimti ir medikai bus pasiruošę kiaušialąsčių šaldymui“, – žurnalistams Seime sakė A.Širinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RAMIAI DIRBT DUOKIT

RAMIAI DIRBT DUOKIT portretas
JIS TIK PAVIESINO MOKSLININKU PASISAKYMUS.KO VISI PRISIKABINO ZURNALISTAI.BILE APJUODINT ZMOGU

...

... portretas
Embrionų šaldymas tai pandoros skrynia, mes patys nežinom į ką įsivelt esam verčiami. Ir šiaip, reikia Gamtą gerbt, negalima moterų vaikavedėmis verst jas dirbtinai apvaisinant JEI Gamta joms pasakė 'Ne". Nes sekantis žingsnis - surast gyvį (gal kiaulė tam tiktų - genetiškai artima), kuris tą embrioną išaugintų - va į ką Biznis orientuojasi.

sens

sens portretas
Manau kad reikalas iki galo buvo nelabai kompetentingai išdiskutuotas. Iš tikro - visuomenė mažai ką žino, o tie kas žino dar nelabai ir įsigilina į viską. Buvo nemažai visokių idėjų, o įgyvendinta gal 1 %.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių