R. Karbauskis: išimčių dėl alkoholio reklamos festivaliams nebus daroma

Padarius išimtį dėl prekybos alkoholiu mokamuose renginiuose, festivalių organizatoriai pretenzijų įstatymų leidėjams turėti nebegali, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Mes šiandien turėjome labai protingą ir gerą pokalbį Kultūros komitete apie tai, kad iš tikrųjų festivalių rengėjai kažkokių tai pretenzijų įstatymų leidėjams dėl priimamų sprendimų nebegali turėti, o jų abejonė dėl amžiaus, nuo kada galima įsigyti, visiškai nebe festivalių rengėjų klausimas ir čia kiekvienas gali turėti savo nuomonę“, – žurnalistams trečiadienį sakė Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis.

Jis patikino, kad išimčių festivaliams nebus daroma ir dėl alkoholio reklamos.

„Mes turime aiškią politinę nuostatą – alkoholio reklama bus draudžiama. Jeigu šnekant apie festivalius, tai ten ne alkoholio reklamos klausimas, o prekybos alkoholiu festivaliuose ir renginiuose, kurie yra mokami ir aiškiai apriboti“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Renginių organizatoriams paskelbus, kad planuojami alkoholio draudimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų.

Pagal siūlymą, masinis reginys būtų „šventė, festivalis ar kitas didelei žmonių grupei skirtas renginys, kurį organizuoja valstybės ar savivaldybių institucijos ar įstaigos, fiziniai asmenys, juridiniai asmenys ar juridinio asmens statuso neturinčios organizacijos ar jų filialai, suderinę renginio laiką ir jo organizavimo tvarką su reikiamomis savivaldybės institucijomis, ir į kurį patekimas yra nemokamas ir nėra ribojamas“.

Tačiau festivalių organizatoriai dvejojo, ar alkoholio nebus mėginama uždrausti poįstatyminiais aktais, pavyzdžiui, nesuteikiant laikinų licencijų. Tačiau R.Karbauskis tikino, kad tokių ribojimų nėra planuojama.

„Tokio draudimo arba ribojimo – nėra“, – sakė jis.

Alkoholiniais gėrimais nebus leidžiama prekiauti tokiuose renginiuose, kuriuose žmonės negali išreikšti savo sutikimo dalyvauti, pavyzdžiui, Jūros šventėje lankosi šeimos su mažais vaikais, šalia renginių vietų gyvenantys žmonės, kurie nepirko bilieto ir patys nepasirinko, kad jiems būtų siūlomas alkoholis.

Visuomenininkų iniciatyva Seimui pateiktos Alkoholio kontrolės pataisos taip pat numato riboti prekybą alkoholiu sezoninėse lauko kavinėse.

Alkoholio įsigyti bus sunkiau

Netrukus Lietuvoje bus sunkiau ir mažiau vietų įsigyti alkoholio - bus trumpinamas jo pardavimo laikas, uždrausta alkoholinių gėrimų reklama, didinamas amžius, nuo kurio būtų galima pirkti ir vartoti šiuos gėrimus.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį apsvarstė beveik visus Seime registruotus siūlomus pakeitimus dėl alkoholio vartojimo, laikymo, prekybos, reklamos. Daugumai jų pritarė. Dabar visi siūlomai bus svarstomi plenariniuose posėdžiuose.

Komitetas pritarė, kad pirmadieniais - šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu išsinešti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais - nuo 10 val. iki 15 val. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje.

Komitetas siekia, kad alkoholio vartojimas asmenims iki 20 metų būtų draudžiamas - jie negalėtų jo nei vartoti, nei turėti, nei laikyti. Kai kurios alkoholinių gėrimų laikymo išimtys būtų taikomos dėl jų darbo veiklos - tada juos galėtų turėti ir asmenys nuo 18 metų.

Alkoholio pardavėjams siūloma leisti pareikalauti tapatybę liudijančio dokumento ir iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų.

Alkoholio prekybą  ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Komitetas siūlo naują alkoholio prekybos ir vartojimo tvarką mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Nemokamuose renginiuose, į kuriuos neribojamas patekimas, alkoholiu būtų draudžiama prekiauti, o mokamuose būtų galima prekiauti, bet tik iki 7,5 laipsnių stiprumo alkoholiu.

Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

Į komiteto siūlomų draudimų sąrašą neįtrauktas specializuotų parduotuvių steigimas ir internetinės prekybos alkoholiu draudimas, nes dėl to spręs Vyriausybė, kai bus gautas poveikio vertinimas.

Konservatorių siūlymams didinti alkoholio akcizus komitetas nepritarė, nes akcizai šiemet jau padidinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darnus Pilietis

Darnus Pilietis  portretas
Galima tik pasveikinti kovotojus su alkoholio reklama ir jo vartojimu - nepatenkintiems ir besipiktinantiems siūlyčiau visiškai atsisakyti alkoholio ir tapti darniais piliečiais darnioje Lietuvoje ...

Manau čia

Manau čia portretas
yra kas veikti lygių galimybių institucijai.Ir žmogaus asmens laisves ginančioms organizacijoms

galvoju

galvoju portretas
tai ko jūs čia kauniškiai bruzdat, juk patys ir balsavot už tą karabasą. tai dabar jau džiaukitės, džiaukitės
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių