Kalbas apie „valstiečių“ skilimą R. Karbauskis vadina fantazijomis

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina svarstymus, kad reikėtų vėl leisti juridiniams asmenims finansuoti partijas.

Tvarka apgalvota

Anot jo, tai draudžianti dabartinė politinių organizacijų finansavimo tvarka yra gana pagrįsta.

„Mes labai gerai matome tam tikrą laikotarpį, kuris leido partijoms (gauti juridinių asmenų paramą – BNS), atsiverskite partijų finansavimą ir įmonės, kurios dabar minimos tose (Valstybės saugumo departamento – BNS) pažymose, ten jas visas rasite“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Man atrodo, kad dabartinė tvarka pakankamai apgalvota, bet jeigu bus tokie siūlymai mes tikrai tarsimės, šnekėsimės, bet tikrai tokių siūlymų negirdėjau“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį LRT radijui tvirtino, kad po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų dėl verslo ir politikos ryšių bus grįžtama prie diskusijų, kaip keisti dabartinį partijų finansavimo modelį.

Anot Vyriausybės vadovo, gali būti diskutuojama ir dėl buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus viešai išsakyto siūlymo grįžti prie anksčiau galiojusio modelio, kai  verslui buvo leidžiama finansuoti partijas.

„Tai buvo panaikinta kaip, galbūt, neskaidri priemonė. Bet yra ir šalininkų Mečio Laurinkaus pozicijos, nes tuo metu bent jau oficialiai matėsi, kuris juridinis asmuo kokią politinę jėgą remia. Tai, manau, šitos diskusijos tikrai grįš ir mes turėsime ieškoti geresnio finansavimo modelio, optimalesnio politinių partijų ir komitetų, nei jis yra dabar“, – LRT radijui teigė premjeras.

Lietuvoje verslo ir fizinių asmenų parama partijoms uždrausta nuo 2012-ųjų, tuomet įvestos valstybės dotacijos. Pataisas inicijavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

Kalbos apie skilimą – fantazijos

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis fantazijomis ir pasakomis vadina pranešimus apie frakcijos skilimo grėsmę.

„Žmonės turi labai didelę fantaziją, ypač Seimo narys B. Matelis. Jis turi tokią genialią fantaziją kurti pasakas. Aš šiandien dar sykį paklausiau frakcijos, ar yra tarp mūsų, kurie planuoja kur nors išeiti, nes pavardės buvo minėtos Martinėlio ir kitų, visi tie žmonės sako, kad nieko bendro su tikrove tai neturi“, – antradienį Seime žurnalistams tvirtino R. Karbauskis.

Žmonės turi labai didelę fantaziją, ypač Seimo narys B. Matelis. Jis turi tokią genialią fantaziją kurti pasakas.

Anot jo, frakciją bandoma skaldyti iš išorės, tačiau tokių pastangų sėkme jis abejojo.

„Suprantu, kad dabar geras momentas būtų mus kaip nors bandyti suardyti tam, kad Seimas nepatvirtintų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų, nes baimė didžiulė visiems kyla dėl to, kas ten paaiškės ir kas bus paviešinta. Pastangos dedamos milžiniškos, bet jos neduos rezultatų“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl verslo įtakos politikams, valstybės institucijoms ir jų sprendimams. Šio tyrimo išvadas komitetas turi parengti iki birželio 1 dienos.

Naujienų portalas delfi.lt antradienį paskelbė, kad iš valdančiosios „valstiečių“ frakcijos gali pasitraukti maždaug dešimt narių, nepatenkintų R. Karbauskio „vadovavimo stiliumi“. Praėjusią savaitę šią frakciją palikęs Seimo narys Povilas Urbšys patvirtino turįs planų burti naują – „Laisvo mandato“ – frakciją parlamente.

„Procesai vyksta. Kada idėja gali būti realizuota, priklauso nuo apsisprendimo, pavyzdžiui, dėl mokesčių reformos. Dėl to gali išsiskirti požiūriai. Ir jei vienose frakcijose bus bandoma taikyti „karšto lygintuvo“ principą, visus sulyginant, kai kas gali tam nepaklusti“, – kalbėjo jis.

Portalo teigimu, galimas skilimas Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje šiuo metu siejamas su jos nariu, nepartiniu Justu Džiugeliu, jis esą subūrė maždaug dešimties „valstiečių“ grupę, galinčią trenkti durimis. Pernai iš Valstiečių ir žaliųjų frakcijos pasitraukęs Bronislovas Matelis delfi.lt patvirtino sulaukęs kvietimo prisidėti prie šios grupės.

„Iš tiesų Seime tiek daug gandų kas dieną, kad aš negalėčiau kiekvieno gando komentuoti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė J. Džiugelis.

Kita vertus, jis neatmetė galimybės, kad paliks „valstiečių“ frakciją.

„Na, aš neatmetu tokios galimybės, bet, ko gero, klausimas tikrai skubotas“, – teigė jis.

„Tikrai dabar negaliu komentuoti, nes ta viešumoje pasirodžiusi informacija yra gandų lygyje, ir tiesą pasakius, aš manau, kad tai B. Matelio ir P. Urbšio tam tikros kovos. Tarp jų jau seniai aišku, kad juoda katė perbėgusi, aš nenorėčiau būti įveltas į visą šitą santykių aiškinimąsi“, – kalbėjo J. Džiugelis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime šiuo metu turi 55 narius, taip pat valdantiesiems priklauso jokios frakcijos nariu negalintis būti parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aistė

Aistė portretas
Jis pats sau yra didžiausia fantazija :)

Pensininke

Pensininke portretas
Is dideles mases valdanciuju isgryninti tikrai sazininga ir svarbiausia kompententinga branduoli sunku. Daug yra prisiplakeliu-demagogu, be svarios-argumentuotos nuomones , kurie jau galvoja apie kitus rinkimus. Linkime nepabugti nesaziningos opozicijos , ypac Gentvilo rypavimo, eiti sunkiu TIESOS keliu.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
nesikabinėkit... kol kas valdančiųjų vežimas rieda į priekį... jaučiasi permainos... nors ir piūdymas vyksta neišpasakytas... Premjeras dirba gerai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių