S. Skvernelis ragina R. Karbauskį nepulti į kraštutinumus

„Manau, kad šis pareiškimas yra tam tikras efektas po pirmųjų komunikacijos klaidų. Situacija buvo nesuvaldyta. Aš taip pat galiu daryti prielaidas, kad kažkuriame skandalo etape pasijungė kažkieno interesai. Tačiau vien kaltinti žiniasklaidą, kad ši kažką daro, negalima“, – teigia ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, komentuodamas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimą apie tai, kad skandalu buvo siekiama griauti teisėtą valdžią.

Apie „valstiečių“ viršūnę purtantį skandalą, Seimo narių automobilių nuomą, aukštojo mokslo reformą ir būtinybę politiku tapusiam verslininkui atsiriboti nuo verslo – pokalbis su premjeru S. Skverneliu.

– Pone Skverneli, kaip jūs pats – kaip politikas ir kaip žmogus – vertinate situaciją, kai Seimo narys važinėja įtakingam verslo koncernui priklausančiu automobiliu?

Atsakymas paprastas – to neturi būti. Galbūt tai įvyko dėl to, kad Seime yra pakankamai daug naujų žmonių, kurie galbūt neįvertino tam tikrų rizikų. Gal nebuvo pasakymų ir suvokimo, kad reikia vienareikšmiškai atsiriboti. Tačiau turime suvokti, kad to negali būti. Jei transporto priemonė yra reikalinga, ji gali būti perkama, nuomojama iš įmonių, užsiimančių tokia veikla. Galų gale, tokius santykius su juridiniu asmeniu privaloma deklaruoti. Pasikartosiu, kad ši istorija galėjo pasibaigti labai greitai pateikus sutartis ir pasakius apie ydingos praktikos nutraukimą. Galima buvo pasiteisinti nepatyrimu, nežinojimu ir atsiprašyti. Tada jau žmonės, rinkėjai, vertintų, kaip toliau elgtis.

– Jei tą savaitgalį, kai pasirodė straipsnis, kažkas būtų padaręs tuos dalykus, kuriuos išvardinote, viskas būtų pasibaigę ir ponia Greta Kildišienė liktų Seimo nare. Ar ne taip?

Galėjo taip būti. Kita vertus, ši istorija parodė, kad verta pasižiūrėti į savo deklaracijas visiems Seimo nariams. Tai pamoka visiems ir nereikėtų sakyti, kad vieni Seimo nariai geresni, kiti blogesni. Yra tam tikras vertinimas ir mes manome, kad daugiau tokių dalykų neturėtų būti.

– Ar nemanote, kad yra tam tikro valdžios suįžūlėjimo? Štai Algirdas Butkevičius, patyręs politikas, nuomojasi prabangų automobilį iš kažkokios menkai žinomos įmonės Marijampolėje. Konservatorius Dainius Kreivys nuomojasi automobilį iš sau priklausančios įmonės ir nedeklaruoja. Įžūlus elgesys?

Nereikėtų to vadinti įžūlumu. Kažkas turi savo įmonę, naudojasi jos automobiliu ir tampa Seimo nariu. Reikia suvokti, kad santykis tarp įmonės ir Seimo nario jau yra kitoks. Turime dar didesnę problemą žmonių, kurie turi savo verslą ir ateina į politiką. Tai labai dažnai vertinama kaip privalumas, nes žmonės žino, kaip vykdomas verslas, kokie yra mokesčiai, kaip skatinti investicijas ir panašiai. Tačiau mes neturime mechanizmo, kaip politiku tapusiam verslininkui visiškai atsiriboti nuo savo verslo. Buvo bandymų daryti sprendimus dėl akcijų perdavimo, bet sprendimų nėra ir mes šiandien turime situaciją, kai tiesioginių sąsajų su verslu nėra kaip nutraukti. Nėra teisinio sprendimo arba įsitikinimo, kad to negalima daryti.

– R. Karbauskis išplatino pranešimą, kuriame kritikai kaltinami siekiu griauti valdžią. Jūs taip pat tokios nuomonės? Kad buvo valdžios griovimo veiksmai? Suprask, grupė asmenų, iš anksto susitarę ir turėdami vieną tikslą, siekė nuversti teisėtą valdžią?

Toks straipsnis Baudžiamajame kodekse yra, jei kas nors iš institucijų tai įžvelgs. Manau, kad šis pareiškimas yra tam tikras efektas po pirmųjų komunikacijos klaidų. Situacija buvo nesuvaldyta. Aš taip pat galiu daryti prielaidas, kad kažkuriame skandalo etape pasijungė kažkieno interesai. Tačiau vien kaltinti žiniasklaidą, kad ši kažką daro, tikrai negalima. Natūralu, kad šia situacija kažkas pasinaudojo, taip visada būna. Pasinaudojo tie, kurie nesidžiaugė rinkimų rezultatais arba mato grėsmę savo interesams, tam tikroms grupuotėms, kurie sprendimus priiminėjo kitaip. Aš šiame pareiškime įžiūriu ir kitus aspektus. Tai yra konstatavimas skaudžios tiesos, kad buvo padaryta klaida, yra atsiprašymas. Mūsų frakcijoje daug jaunų politikų, patyrimo trūksta. Yra klaida, ją pripažįstame ir nereikia čia kalbėti, meluoti, kad neva buvome teisūs.

– Bet panašu, kad yra ne tik atsiprašymas. Yra sakoma, kad mus bandė nuversti, tai sąmokslas?

Į tokius kraštutinumus pulti nereikėtų. Bet kad kažkas pasinaudojo ar pasinaudos tokia situacija – natūralu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi...

Taigi... portretas
Karbauskis prieš Skvernelį turi tik mirksėti ir tylėti.Jei ne Skvernelis-karbauskio žaliems valstiečiams patekti į Seimą būtų tokia pat galimybė,kaip pamatyti savo ausis.Tik su Prunskienės partija dar šiaip ne taip buvo žinomi.Ir dabar žaliukai turi būti dėkingi Skverneliui,kad šis užglaisto to dažnai nusišnekančio veikėjo kvailus išsišokimus.

būtinai į valdžią turi grįžti konservatoriai :)

būtinai į valdžią turi grįžti konservatoriai :)  portretas
Copy iš lietryčio ----Nugriauti Vijūnėlės dvarą praėjusių metų pabaigoje nusprendęs Vilniaus apygardos teismas gali skaudžiau smogti daugybei Palangoje namus įsigijusių žmonių, tarp jų konservatorių patriarchui V. Landsbergiui. Mat visi šie pastatai yra pastatyti antrojoje kurortų apsaugos zonos juostoje, o pagal teismo išaiškinimą ten jokia gyvenamoji statyba negalima. P.S. Manau įvairaus triukšmo fone greičiau „ pakeis“ valdžią, o įstatymai nomenklatūrai negalioja ? :)))) 

klausimas

klausimas portretas
Jeigu žiniasklaida būtų tokia vieninga ir "nepriklausoma" kai Lietuvoje buvo leista kilnoti žemę, "privatizuoti" vienuolyno pastatus ir gamyklas , manau dabar gyventume tikrai geriau.Kildišienės atvejis man akivaizdžiai parodė ,kad išrinkom "ne tuos" kurie privalėjo būti dar 26 metus valdžioje :))))) Retorinis klausimas : kodėl Gabriukas nėjo į kooliciją ir kodėl tai kas 26 metus buvo "norma" po rinkimų tapo nusikaltimu?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių