R. Baškienė: naujasis Seimo pirmininkas sieks susikalbėti su visais

„Manau, socialdemokratai neteisingai pasielgė į Seimo vicepirmininko postą siūlydami Algirdą Butkevičių. Ir dabar, po tokio fiasko, jeigu galima taip nuoširdžiai pasakyti, A. Butkevičiaus vietoje aš niekada daugiau nesutikčiau, kad mano kandidatūra būtų keliama", – apie A. Butkevičiaus nepaskyrimą Seimo pirmininko pavaduotoju kalba Irena Degutienė.

"Taip pat reikia nepamiršti, kad socialdemokratai šiuose rinkimuose stipriai pralaimėjo, žmonės balsavo taip, kad ši partija tik per valstiečių ir žaliųjų malonę tapo koalicijos partneriais. Tai aš nesuprantu, kaip patyręs politikas gali taip elgtis ir užsispyrus norėti užimti postą, į kurį jo neišrinko“, - teigė I.Degutienė.

Laidoje „Dėmesio centre“ – pokalbis su išrinktais Seimo pirmininko pavaduotojais: Rima Baškiene, Gediminu Kirkilu ir Irena Degutiene.

Ponia Baškiene, vakar paaiškėjo, kaip sakė pats Seimo pirmininkas, kad jūs nesutikote tapti Seimo pirmininke. Esate politikoje jau patyrusi, dvylika metų Seime. Kodėl nesutikote?

R. Baškienė: Bet dabar jau įvyko toks sprendimas. Negi dabar yra prasmė kalbėti apie tai, ko jau nepakeisi? O mano apsisprendimą lėmė tai, kad aš tikrai manau, kad galėčiau būti šauni pirmininko pavaduotoja ir tai įrodysiu savo atsakingu darbu. O pirmininkas, manau, taip pat savo darbu, uolumu įrodys, kad yra puikus pirmininkas.

Vakar Seimo pirmininkas užsiminė, kad jūsų apsisprendimą galėjo lemti nepakankamai geras anglų kalbos mokėjimas. Tai iš tiesų galėjo būti lemiantis faktorius?

R. Baškienė: Tai iš dalies galėjo būti ir tai. Aš keliu pačius aukščiausius reikalavimus tiek sau, tiek aplinkai. Lietuvos Respublikos Seimas yra ta institucija, kurią mes turime atstovauti pačiais geriausiais įvaizdžiais, ir šiuo atveju manau, kad kalbos mokėjimas yra vienas iš privalumų.

Bet Saulius Skvernelis irgi beveik nekalba angliškai.

R. Baškienė: Na, šito aš nežinau.

Pone Kirkilai, jūsų nuomone, ar nėra padaryta klaida, Seimo pirmininku skiriant žmogų, kuris aiškiai nepasiruošęs šioms pareigoms?

G. Kirkilas: Parlamentas yra parlamentas. Kiekvienas iš 141 išrinkto į Seimą turi teisę tapti tuo pirmininku. Aš manau, kad dabartinis Seimo pirmininkas tikrai įrodys savo darbu. Tikiu, kad jis labai imlus. Be to, faktas, kad patarėju pasikvietė Česlovą Juršėną, kuris yra Seimo „enciklopedija“, rodo, kad pirmininkas rimtai žiūri į jo laukiantį darbą.

Ponia Degutiene, jums pačiai tai šeštoji kadencija Seime. Pati esate buvusi ir Seimo pirmininke, ir laikinai ėjusi ministro pirmininko pareigas, ir ministrė, ir Seimo vicepirmininkė. Jums neatrodo, kad pradedant V. Muntianu, prasidėjo tam tikra Seimo pirmininko pareigybės devalvacija? Kad politiniai lyderiai nenori užimti šio posto? Juk kaip bežiūrėsime į dabartinį Seimo pirmininką, jis, bent kol kas, nėra politinis lyderis.

I. Degutienė: Aš gal kitaip kalbėsiu negu mano kolegos. Aš tikrai gerbiu dabartinį Seimo pirmininką kaip žmogų. Vis dėlto jeigu žiūrėsime į demokratines Vakarų valstybes, tam, kad taptum parlamento pirmininku, tą poziciją reikia užsitarnauti. Reikia turėti politinės patirties. Tik tada, žinodamas ir politinio, ir partinio gyvenimo visumą, tu gali tapti Seimo pirmininku. Tai yra labai svarbi pareigybė, ypač parlamentinėje respublikoje. Kitas dalykas, mes kažkodėl įsivaizduojame, kad Seimo pirmininkas yra tik „speaker`is“ ir posėdžių vedėjas. Tikrai nėra taip. Seimo pirmininkas vykdo ir parlamentinę diplomatiją, bendrauja su užsienio valstybių lyderiais, mezga ryšius. Didelę politinę įtaką turintis Seimo pirmininkas dažnai būna ir derybininkas su kitomis parlamente esančiomis partijomis dėl vienų ar kitų sprendimų. Tam reikia turėti politinį svorį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių