Prokuroras: Darbo partijos nusikaltimas didesnis, nei matomas

Teisiškai Darbo partijos (DP) nusikaltimas buvo tik apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas, tačiau į tai reikėtų žiūrėti plačiau – partija tris metus gyveno iš milžiniškų neteisėtų lėšų, jomis darė poveikį visai politinei sistemai, rinkėjams, ir gavo politinę valdžią. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Teisė žinoti“ sako Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

DP įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir bendrininkai pripažinti kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisinti dėl sukčiavimo.

„Tiesioginė tyčia reiškia, kad jis suprato savo pavojingą elgesį (to neginčysime), numatė, kad gali būti pasekmės (kad bus nesumokėti mokesčiai), tačiau jis neturėjo tikslo toms pasekmėms atsirasti, tai yra neturėjo tikslo nemokėti mokesčių. Jo tikslas buvo truputėlį kitas – nemokant mokesčių, turėti pakankamai pajamų DP reikmėms“, – aiškino priėmusi nuosprendį teisėja Violeta Ražinskaitė.

Advokatas Algimantas Šindeikis sako, kad, nors visuomenė tikėjosi, jog partija ir pagrindiniai veikėjai byloje bus griežčiau nuteisti, vis tiek yra kuo pasidžiaugti.

„Noriu pasidžiaugti, kad Lietuvoje gimsta brandi demokratija: valdančioji partija, kuri dešimtmetį buvo įvairiose valdančiosiose koalicijose, yra nuteista. Jos šulai yra pripažinti kaip asmenys, kurie veikia organizuotai darydami nusikaltimus.

Sunku būtų įsivaizduoti, kad kur nors į Rytus nuo mūsų valdančioji partija būtų nuteista skaidriai vykusiame baudžiamajame procese. Galima didžiuotis, kad tie žmonės yra nuteisti. Galima pasakyti, kad ponas Gapšys, kuris šiuo metu sėdi Lietuvos parlamente, yra nusikaltėlis. Ir tai yra požymis, kad demokratija Lietuvoje turi dantis. Tie asmenys tikrai nukentėjo. Kad nukentėjo ne tiek, kiek tikisi visuomenė – kitas klausimas“, – kalba A. Šindeikis.

Savo ruožtu Generalinės prokuratūros prokuroras S. Verseckas pažymi esantis patenkintas didžiąja pirmos ir antros instancijos teismų sprendimų dalimi. Tačiau, pasak laidos „Teisė žinoti“ pašnekovo, į bylą reikėtų žiūrėti plačiau.

„Esu patenkintas, kad pagrindiniai faktai, kurie buvo tirti šioje byloje, buvo įrodyti. Įrodyta tai, kad DP 2004-2006 metais panaudojo daugiau nei 24 mln. litų neteisėtų pajamų, iš jų daugiau nei 14 mln. litų buvo išleisti partijos veikai, 10 – panaudota neaišku kur.

Teisiškai, tai buvo tik apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Tai patvirtino pirmos ir antros instancijos teismas, tačiau į tai reikėtų žiūrėti plačiau – partija trejus metus gyveno iš milžiniškų neteisėtų lėšų, jomis darė poveikį visai politinei sistemai, rinkėjams, ir gavo politinę valdžią“, – tikina S. Verseckas.

Prokuroro teigimu, Apeliacinio teismo sprendimas ir argumentai dėl reorganizuoto juridinio asmens atsakomybės jo neįtikino.

„Jei Aukščiausiasis Teismas pasakys, kad po reorganizacijos jokia baudžiamoji atsakomybe nebegalima, aš turėsiu gerbti tokį sprendimą ir sutikti, kad už savo veiksmus po reorganizacijos juridinis asmuo neatsako. Po bet kokios juridinio asmens reorganizacijos turėsime pasakyti „atsiprašome, jokių priekaištų nebeturime“, – kalba S. Verseckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tauta

Tauta portretas
tikėsime, kad dar nepabaiga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių