Prokurorai turės iš naujo vertinti R. Vanagaitės pasisakymus apie partizanų vadą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apylinkės teismas antradienį panaikino Generalinės prokuratūros nutarimą, kuriuo buvo atsisakyta kelti baudžiamąją bylą dėl Rūtos Vanagaitės pasisakymų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, rašo portalas lrytas.lt.

Panaikinus R.Vanagaitei palankų prokuroro Dariaus Čapliko nutarimą, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) pareiškimas prokuratūroje turės būti svarstomas iš naujo.

BNS primena, kad Generalinė prokuratūra lapkričio 10 dieną paskelbė, jog R. Vanagaitės pasisakymai apie A. Ramanauską-Vanagą negali būti pripažinti nusikaltimu, nes nėra duomenų, kad ji būtų sąmoningai skleidusi melagingus prasimanymus su tikslu pakirsti žmonių pagarbą.

Teisėsauga atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl partizano šmeižimo ir mirusio atminimo paniekinimo. Prokuratūros buvo prašoma įvertinti R. Vanagaitės melagingus teiginius, kad jis nebuvo kankinamas ir bendradarbiavo su KGB.

Prokuratūros vertinimu, R. Vanagaitės teiginiai turi būti vertinami etikos ir moralės aspektais.

R. Vanagaitė lapkričio pradžioje pripažino, kad paskelbė melagingus teiginius apie partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą ir viešai atsiprašė dėl savo „skubotų ir arogantiškų“ komentarų.

Su sovietų okupacija kovojusių partizanų vadas A. Ramanauskas-Vanagas buvo sulaikytas 1956 metais, žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų, o 1957 metais jam įvykdyta mirties bausmė. Nepriklausomoje Lietuvoje jam suteikti aukšti valstybės apdovanojimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodel

kodel portretas
ji gali juodint Lietuvos partizanus,kas ji tokia,ji turetu knygutes rasyt zenkliai mazesneje patalpoje.

gimęs 1935 metais

gimęs 1935 metais portretas
Strybai buvo kabai žiaurūs, Pokaryje, apie 1945-1946 metus mačiau nužudytus partizanus Rozalime (Pakruojo raj). Jie buvo pagulgyti prie skrebynės, prieš bažnyčios aikštę. Jie buvo nukankinti: išbadytos akys, nupjaustytos ausys. Strybai ieškodavo miškinių degtukų dėžutės, vogė lašinių paltis nuo aukšto. Namas kuriame, mes gyvenome buvo prie ambulatorijos, kurioje įsikūrė NKVD, nes ten buvo geri rūsiai. Iš ten sklisdavo širdį veriamas, kankinamos partizanės balsas. Aš tada buvau pradinukas, bet šį siaubą prisimenu iki pat šių sienų. Ir man labai liūdna, kad, niekada nematę tų baisumų, paveikti propagandos, bjauriai rašinėja prieš tuos, kurie už Lietuvos laisvę atidavė savo gyvybes.

Liudvika

Liudvika portretas
Nesuprantu, kaip apsiverčia Vanagaitei liežuvis niekinti lietuvių tautą, užmiršus, kiek Lietuvos žmonės prisikentėjo gulaguose, kalėjimuose. Ir taip dergti savo lizdą?.. Reikėtų jai užverti visas leidyklų duris, apie jokias stipendijas ar premijas tautos išdavikei negali būti ir kalbos. Tokioms šmeižikėms reikėtų atimti pilietybę ir išvyti iš Lietuvos. Tegu nešdinasi su tuo sugyventiniu Zurofmanu ir mūsų Tėvynės.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių