Pribloškiantys skaičiai: biurokratų išlaikymas per metus pabrango 43 mln. eurų

  • Teksto dydis:

2015 metais Vyriausybės, ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų darbuotojams išleistas rekordinis kiekis valstybės biudžeto lėšų – 726 milijonai eurų, tai yra net 43 milijonais eurų daugiau nei 2014 metais. Ir nors gyventojų kiekvienais metais Lietuvoje mažėje, o Vyriausybė sako, kad reikia efektyvinti biurokratų aparatą, pernai valstybės tarnyboje dirba rekordinis kiekis žmonių – 71 000 darbuotojų.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė žurnalistams sakė, kad išlaidos kiekvienais metais didėja, o metų gale žymiai padaugėja išmokų ir priedų darbuotojams.

„Metų gale atsiranda priemokos įvairios, premijos, norint paskatinti savo darbuotojus, kad jie būtų geri ir lojalūs vadovams“, – teigia Seimo narė.

„Tendencingai kiekvienais metais išlaidos didėja. Kiekvieną kartą ministerijos ir Vyriausybė sako „stop“, oficialiai pranešame, kad nustojam išlaidauti, mažinam tarnautojų skaičių ir pradedame taupyti, subalansuojame biudžetą. Ir mane, kaip Audito komiteto pirmininkę, iš tikrųjų tai šokiruoja, tas amžinas pažadų dalinimas“, – apie valstybės lėšų švaistymą sakė Seimo narė J. Vaickienė.

Darbo užmokesčio priedais labiausiai švaistėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri darbuotojų skatinimui išleido 349 tūkstančius eurų. Tik po mokytojų streiko jiems atlyginimus pakėlusi Švietimo ir mokslo ministerija premijoms per 2015 metus skyrė 262 tūkstančius eurų.

Pinigais pasišvaistė ir Nacionalinė žemės tarnyba, kuriai vadovavo prie vairo neblaivi sulaikyta Daiva Gineikaitė. Ši įstaiga darbuotojų premijoms išleido beveik pusę milijono eurų.

Vien tarnybinio transporto išlaikymui 2015 metais buvo išleista beveik 41 milijonas eurų. Ekonomistė Aušra Maldeikienė sako, kad tai neadekvatus skaičius.

„Yra nepaprastai didelis parkas automobilių, kam šitoje valstybėje reikalingas tarnybinis automobilis? Atvažiuoti iš darbo į namus? Visiškai nereikalinga. Yra šalių, ir labai turtingų, kur net ministrai automobilių neturi. Jų atlyginimai tokie, kad jie savo negali nusipirkti?“, – klausė A. Maldeikienė.

Komandiruotėms ministerijos per 2015 metus išleido 12 600 000 eurų. Daugiausia keliavo Krašto apsaugos ministerijos valdininkai, kuri išleido 5 200 000 eurų.

Visą reportažą apie valstybės tarnautojų išlaidas žiūrėkite šį trečiadienio vakarą, 19 val. 30 min., laidoje KK2 per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis/Buras

Kaunietis/Buras portretas
Va kur mūsų pinigai.Mažinti seimą 30%,ministerijų klerkus 25%,Sodros chebrytę irgi pamažinti gerokai.Pinigų LT yra,bet juos švaisto neatsakingi valdininkai,taip ir gyvename...

biurokratai tautos islaikytiniai prie grybausku mergos

biurokratai tautos  islaikytiniai  prie  grybausku  mergos   portretas
veisiasi lietuvoj kaip mandovoskes [pakerksnutes] bomzo kusy....

geras

geras portretas
apvagiami mes tu kurie prieina prie lovio net pensiju pareigunams nera uz ka grazinti tik va kalbos patrijotines reikia ginti sali ir isrinktuosius o paskui isrinktieji pavogs ju pensijas
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių