Prezidentūroje – Valstybės gynimo tarybos posėdis

  • Teksto dydis:

Valstybės gynimo taryba antradienį aptars gynybos finansavimą 2018 metams.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba BNS informavo, kad taryboje bus svarstomi tolimesni krašto apsaugos sistemos plėtros prioritetai ir Lietuvos kariuomenės sausumos ir oro gynybos pajėgumų stiprinimas.

Lietuva šiemet gynybai skyrė 1,8 proc. bendrojo vidaus produkto. Anksčiau įvairūs šalies pareigūnai žadėjo, kad 2018 metais finansavimas krašto apsaugai pasieks 2 proc. BVP.

Lietuvoje gynybos finansavimas didinamas nuo 2014 metų po Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Augant krašto apsaugos biudžetui, Lietuva ėmėsi stiprinti Sausumos pajėgas. Be kitų įsigijimų, pernai rugpjūtį buvo pasirašyta sutartis dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ už 386 mln. eurų pirkimo. Tai didžiausios vertės sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje. Lietuvos kariuomenė taip pat įsigijo vokiškų savaeigių haubicų. Be to, Lietuva svarsto galimybę įsigyti raketinės artilerijos.

Nuo 2015 metų kariuomenėje buvo atnaujinta nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba. Šiuo metu į kariuomenę kasmet šaukiama 3 – 3,5 tūkst. vaikinų nuo 19 iki 26 metų. Lietuvos kariuomenėje taip pat buvo sukurta antra Sausumos pajėgų brigada, kuri vadinasi „Žemaitija“.

Visgi didele šalies gynybos spraga išlieka oro gynyba.  Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi tik artimojo nuotolio priešlėktuvines sistemas ir yra apsisprendusi pirkti vidutinio nuotolio ginkluotę NASAMS. Anksčiau skelbta, kad jos gali būti perduotos iki 2020 metų už kiek daugiau nei 100 mln. eurų.

Pagal Konstituciją, Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus. Jai vadovauja prezidentas. Tarybą taip pat sudaro ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvos debilų valdžia tokia,negi žmonės tokie durni,kad renka visiškus kretinus

Anonimas

Anonimas portretas
tokių debilų,kaip vakar janutienės laidoje buvo,na tikrai pasaulyje durnesnių tikrai nėra

idomu

idomu portretas
kas nuo ko ginsis. tai reikia paklausti karbauskio ka jis nori is karbauskio juk matosi kad ir seimo p. dalyvaus o karbauskiai tai 2 1 maskvoje kitas pas mus... vienu zodziu /politikos/ ir ekonomikos vinigretas....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių