Prezidentūra: Lietuva pasiruošusi Rusijos atsakui – mes šnipų neturime

Prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas teigia, kad pirmadienį koordinuota JAV ir Europos Sąjungos reakcija į buvusio Rusijos šnipo apnuodijimą Anglijos Solsberio mieste yra istorinė ir suduos smūgį Kremliaus šnipų tinklui.

„Tai istorinis smūgis rusų šnipų tinklui visame pasaulyje. Turbūt po Šaltojo karo niekada nėra buvę tokio kolektyvinio veiksmo. Manau, kad tai iš tikrųjų parodo stiprų signalą Rusijai, kad tokie veiksmai ir tokios atakos nebus toleruojami, niekas nebetiki, sakyčiau, klaidinama informacija, bandymais naudoti propagandą, nes iš tikrųjų visi vieningai sutaria, kad labai akivaizdu, jog čia yra Rusijos kaltė ir jos įsikišimas“, - „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo Prezidentės patarėjas.

N. Aleksiejūnas tikino, kad Lietuva yra pasiruošusi galimam Rusijos atsakui. Tikėtina, kad Maskva, atsakydama tuo pačiu, iš Rusijos išsiųs Lietuvos diplomatus.

Tai istorinis smūgis rusų šnipų tinklui visame pasaulyje.

„Kadangi mes šnipų neturime, tai iš mūsų išsiųs ambasados diplomatus. Bet tam esame pasiruošę“, - kalbėjo N. Aleksiejūnas.

Anot jo, bendras diplomatų skaičius po galimo Rusijos atsako neturėtų sumažėti, nes, aiškino Prezidentės patarėjas, vietoje išsiųstų diplomatų, būtų įdarbinami kiti.

„Išsiuntimas nereiškia tam tikros vietos panaikinimą. Tai daugiau reiškia, kad konkretus žmogus yra nepageidaujamas toje šalyje“, - kalbėjo N. Aleksiejūnas pridurdamas, kad tik diplomatams grįžus bus ieškoma, kuo juos pakeisti.

Pirmadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją iškviestam Rusijos ambasadoriui Aleksandrui Udalcovui įteikta nota, kurioje pareikšta, kad iš Lietuvos turi būti išsiunčiami trys Rusijos diplomatai.

Užsienio reikalų ministerija taip pat siūlo vidaus reikalų ministrui įtraukti 21 asmenį į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, vadovaujantis Užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatomis, numatančiomis tokią sankciją už sunkius žmogaus teisių pažeidimus, korupciją ir pinigų plovimą (vadinamuoju Magnickio įstatymu). Užsienio reikalų ministerija, remdamasi atsakingų Lietuvos institucijų rekomendacija bei atitinkamais sąjungininkų veiksmais, kreipiasi ir į Migracijos departamentą, siūlydama uždrausti dar 23 asmenims atvykti į Lietuvą dėl galimos grėsmės valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Pirmadienį JAV ir Europos Sąjungai (ES) koordinuotai reaguojant į agento apnuodijimą, pranešta, kad daugiau kaip 100 Rusijos diplomatų yra išsiunčiami iš daugiau kaip 20 šalių.

Reaguodamas į buvusio Rusijos šnipo apnuodijimą Anglijos Solsberio mieste, JAV prezidentas Donaldas Trumpas davė leidimą iš šalies išsiųsti 60 Rusijos diplomatų.

Aukšti administracijos pareigūnai informavo, kad 48 „žinomi žvalgybos pareigūnai“, dirbantys Rusijos konsulate Sietle, ir 12 Rusijos misijos Jungtinėse Tautose (JT) darbuotojų iš šalies turės išvykti per septynias dienas.

Praėjusią savaitę ES lyderiai nusprendė, kad labai tikėtina, jog Rusija yra atsakinga už agento S. Skripalio ir jo dukros apnuodijimą JK teritorijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga. Skripalių būklė išlieka kritinė.

Rusija žadėjo atsakyti į šį „provokacinį veiksmą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kodėl vieną šnipą visa europa gina, jo gailisi, kaip didvyrio, o kitus šnipus išsiunčia, kaip nusikaltėlius? Tai jei žino, kad šnipai, tegu slapta suima ir tardo. Juk dirba prieš Lietuvą. Kur logika?

Protas

Protas portretas
hmmm ..jeigu Skripal dirbo GRU, tai jis - kontrzvalgibinikas,o ne snipas...

Anonimas

Anonimas portretas
Snipu pilnas seimas ir prezidentura.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių