Prezidento rinkimų bliuzas: kandidatų mozaika

Nors iki prezidento rinkimų Lietuvoje dar beveik dveji metai, jau dabar prasidėjo galimų kandidatų pavardžių dėlionė. Būsimieji rinkimai bus įdomūs vien jau tuo, kad realių lyderių kol kas nematyti. Vis dėlto kandidatuoti šį kartą turėtų rekordinis skaičius pretendentų.

V.Adamkaus "stebuklo" nebus?

Politologo Kęstučio Girniaus manymu, realūs gali būti keturi–penki kandidatai.

Tačiau kuo jų daugiau ir, jei neaiškus lyderis, tuo kiekvienas pretendentas gali tikėtis patekti į antrą turą, kur galbūt "įvyks stebuklas".

"Tarp pretendentų nemažai pasitaiko tokių, kuriuos į rinkimus gena tuštybė ir tikėjimas, kad Lietuvai metas apie juos išgirsti. Manau, kad Antanas Guoga veikiausiai kandidatuos, aiškiai tam pasirengęs ir Vygaudas Ušackas. Ir kai kurie verslininkai taip pat turi ambicijų tapti prezidentu. Konservatoriai gali iškelti Ingridą Šimonytę. Žinoma, ir socdemai turės kažkokį kandidatą, nors, spėju, nestiprų. Ką nors siūlys ir liberalai. Pretendentų įvairovė bus pakankama, tačiau rinkėjų nuotaikos nėra nusistovėjusios, kad galėtume prognozuoti, kas laimės", – mano K.Girnius.

Politologas abejoja, kad pasikartos 1997 m. rinkimų scenarijus, kai į Lietuvos politinę padangę gaivaus vėjo įnešė V.Adamkaus pasirodymas.

Dabar mes tokių išganytojų neturime.

"V.Adamkaus stebuklas jau du kartus įvyko. Panašiai nutiko ir D.Grybauskaitės atveju. Juk ji faktiškai Lietuvoje buvo mažai žinoma, buvo technokratė, iškeliavo į Briuselį ir Lietuvoje paskui buvo priimta kaip išganytoja. Dabar mes tokių išganytojų neturime. Abejoju, ar tai pavyktų padaryti Vilijai Blinkevičiūtei, nežinau, gal Vytenis Povilas Andriukaitis gali susigundyti kandidatuoti. Tačiau ir jis nebūtų ta asmenybė, "nukritusi iš dangaus", kaip V.Adamkus", – teigė K.Girnius.

"Jei kur nors nesuklups"

Politologas K.Girnius įsitikinęs, kad prognozuoti rinkimų rezultatus kol kas labai sunku.

Jei anksčiau buvo ryškūs lyderiai – V.Adamkus, D.Grybauskaitė, tai šiuo atveju "laukas yra atviras", ir daug kas priklausys nuo to, kokius pretendentus iškels politinės partijos.

"Kokie V.Ušacko šansai laimėti rinkimus? Sunku pasakyti. Viena vertus, jis savotiškas Prezidentės priešas, nors pati D.Grybauskaitė nekandidatuos, bet ji turi šiek tiek įtakos formuojant visuomenės nuomonę. Ir tai V.Ušackui yra minusas. Jis yra konservatorius, bet į šią partiją jis atėjo palyginti neseniai, nemanau, kad jis turi tvirtesnį senbuvių užnugarį. Juolab daug kas mano, kad jis atėjo į partiją tik surinkti paramos. Tačiau, antra vertus, jis turi didelį verslininkų palaikymą. Jis yra žmogus, galintis bendrauti, suburti koalicijas. Ir jei jis kandidatuos, tai neabejotinai turės tvirtą finansinį užnugarį", – dėstė K.Girnius.

Politologas pabrėžė, kad V.Ušackas turi solidžią diplomatinę patirtį ir jis galėtų būti stiprus kandidatas, jei kur nors nesuklups.

Koją pakiš Kaunas?

Ne taip seniai politinių reitingų aukštumas šturmavęs premjeras Saulius Skvernelis, politologų teigimu, prezidento rinkimuose gali net nedalyvauti.

Ir čia jam pagalį į ratus gali įkišti būtent šiuo metu jo užimamos aukštos pareigos valstybėje.

K.Girniaus manymu, ministro pirmininko šansai laimėti prezidento rinkimus yra itin menki. Esą jau iki rinkimų jis veikiausiai spės suerzinti kone visus rinkėjus.

"Premjeras turi priimti nepopuliariausius sprendimus, kuriais suerzina tam tikras socialines grupes. Tad po trejų–ketverių metų premjero poste, manau, S.Skvernelio reitingai bus tokie, kad jis nekandidatuos. Kalbant apie dar vieną politiką – Kauno merą Visvaldą Matijošaitį, jo problema yra ta, kad jis – iš Kauno. Iki tol, išskyrus V.Adamkų, prezidento rinkimus laimėdavo išimtinai vilniečiai. V.Matijošaičiui ir dabar sunku patekti į viešumą. Palyginkime, kiek mes matome jį televizijoje ir kiek bet kurį vidutinio rango Seimo narį. Tai, kad V.Matijošaitis kaunietis, šiuo atveju – minusas", – teigė K.Girnius.

Politologas mano, kad jei V.Matijošaitis įvykdytų kokį nors teigiamą perversmą Kaune, gal reikalai ir pasikeistų, arba šalį apimtų banga, kai "lietuviai norės nestandartinio politiko", ir V.Matijošaitis tiks šiai kategorijai.

Klaipėdietis tiki sėkme

Atsižvelgiant į sostinės sindromą, pretendentas iš Klaipėdos, šiuo atveju jau kandidatu į prezidentus pasiskelbęs Naglis Puteikis, anot politologo, tikimybės laimėti rinkimus taip pat neturi.

"N.Puteikis negaus daugiau nei 5–7 nuošimčius balsų. Jei kandidatuotų, pavyzdžiui, Aušra Maldeikienė, ji irgi gautų kokius 3–4 proc. rinkėjų palaikymo", – įsitikinęs K.Girnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Gaila mums V. Matijošaičio atiduoti į Prezidentus, bet tikrai nėra geresnio lietuviško kraujo žmogaus, kaip Visvaldas Matijošaitis ir balsuosim tik už Jus. Stiprybės, palaikysime.

edmundas

edmundas portretas
Dalia Gybauskaite,kitu nera tinkamu i prezidentus !

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nė vieno nematau, už kurį galėčiau atiduoti balsą, visi Lietuvos kenkėjai, jeigu kuris ir ne taip smarkiai kenktų, tai dirbs ne Lietuvai, bet savo reikalams, turiu galvoje milijonierius, kuriems turto niekada negana, todėl atėję į valdžią plešia toliau - Ukrainos pavyzdys. Balsuosiu tik už Rolandą Paulauską, tikrą Lietuvos patriotą.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių