Prezidentės vizitų darbotvarkėje – Baltijos šalys, Malta, Vokietija, Italija

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitų metų pradžioje ketina apsilankyti kaimynėse Baltijos šalyse, Italijoje, Vokietijoje ir Maltoje.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS informavo, kad pirmoje ateinančių metų pusėje yra planuojamas šalies vadovės dvišalis vizitas į Taliną.

„Jo metu numatyta aptarti Lietuvos ir Estijos politinių, ekonomikos bei energetikos ryšių plėtrą, Baltijos šalių saugumo stiprinimą. Estijai, kuri kitų metų liepą perims pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, taip pat aktuali Lietuvos sukaupta pirmininkavimo patirtis“, - rašoma prezidentės atstovų atsakyme BNS.

Į Estiją D.Grybauskaitė vyks pirmą kartą po to, kai šalies prezidente buvo išrinkta Kersti Kaljulaid. Ji Lietuvoje lankėsi spalio mėnesį. Estija Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaus kitų metų liepos - gruodžio mėnesiais. Lietuva ES Tarybai pirmininkavo 2013 metais.

Apie Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai patirtį šalies vadovė kalbėsis ir su Maltos prezidente Marie - Louise Colerio Preca (Mari Luiz Koleiro Preka). Dvišalis susitikimas numatomas vasarį Valetoje, kur susirinks visų ES šalių vadovai. Malta ES Tarybai pirmininkaus pirmąjį 2017 metų pusmetį.

Vasarį D.Grybauskaitė taip pat dalyvaus trijų Baltijos šalių prezidentų susitikime, kuris vyks Rygoje. Pagrindinė šio tradicinio prezidentų susitikimo tema bus regiono ir visos Europos saugumas. Šie klausimai bus apžvelgiami ir tarptautinėje Miuncheno saugumo konferencijoje vasarį, kurioje šalies vadovė dalyvaus penktą kartą.

Kovą D.Grybauskaitė vyks į Italijos sostinę Romą, kur bus minimas ES 60-metis. Šalies vadovė kartu su kitais ES lyderiais pasirašys Romos deklaraciją, kuri nubrėš politines Bendrijos ateities gaires.

Pavasarį prezidentė taip pat dalyvaus NATO viršūnių susitikime Briuselyje, kur Aljanso šalių lyderiai aptars saugumo ir atgrasymo priemonių įgyvendinimą bei tolesnį Aljanso gynybinių pajėgumų stiprinimą.

Planuojama, kad Lietuvoje kitais metais lankysis Liuksemburgo, Graikijos, Ukrainos ir Maltos ordino vadovai.

Šalies vadovės užsienio vizitai antrojoje 2017 metų pusėje dar derinami. Jau yra numatyti prezidentės vizitai į Niujorką, kur vyks Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, į Briuselyje rengiamą ES Rytų Partnerystės viršūnių susitikimą ir Suomiją, kuri minės 100-ąsias nepriklausomybės metines.  

Naujasis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sausio 12 dieną pirmojo vizito vyks į Latviją, kur susitiks su šalies vadovais. Vasario mėnesį premjeras planuoja vykti į Briuselį. Ten jis susitiks su NATO ir Europos Komisijos atstovais. Vasarį S.Skvernelis taip pat planuoja lankytis Vokietijoje.

Vyriausybės atstovai BNS kol kas nepateikė detalesnio S.Skvernelio vizitų plano 2017 metais. Būsimuosius vizitus taip pat derina ir apie juos kol kas neinformuoja Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, pirmojo vizito vykęs į Latviją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šulcas

šulcas portretas
nes vis laksto po užsienio valstybes

šulcas

šulcas portretas
o gal ji veža pinigus?

jankis

jankis portretas
geriau negrįžtų iš ten ši nkvd pabaisa
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių