Vidaus sandoriams savivaldybėse – prezidentės veto

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuoja Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis buvo palikta galimybė savivaldybėms rengti vidaus sandorius, antradienį pranešė šalies vadovės patarėjas Mindaugas Lingė.

„Prezidentė vetuoja Viešųjų pirkimų įstatymą ir ypatingai dėl šitos problemos, kuomet yra palikti yra vidaus sandoriai“, - Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

Prezidentės manymu, vidaus sandoriai iškreipia konkurenciją, yra terpė korupcijai, todėl turi būti uždrausti, nepaliekant išimčių.

„Korupcijai naikinti būtina telkti vieningas pajėgas, o ne daryti nuolaidas, išimtis ir privilegijas. Todėl vidaus sandorius savivaldoje palikęs Seimas sukūrė terpę korupcijai, neskaidriam valstybės lėšų naudojimui ir nepotizmui savivaldoje klestėti“, - rašoma antradienį išplatintame prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Be to, šalies vadovė pažymi, kad Seimo priimtos įstatymo pataisos draudžia sudaryti vidaus sandorius valstybės valdomoms įmonėms, tačiau palieka šią galimybę savivaldybėms ir jų valdomoms įmonėms.

Tai, D.Grybauskaitės teigimu, prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems lygiateisiškumo ir sąžiningos konkurencijos principams bei palieka atvirą landą korupcijai savivaldoje.

Prezidentūra pažymi, kad per pastaruosius penkerius metus savivaldybės vidaus sandoriams išleido beveik 400 mln. eurų. Konkurencijos tarybos atlikto tyrimo duomenimis, vidaus sandoriai perkamos atliekų tvarkymo paslaugos kainą gali išauginti net iki 100 procentų, o už tai turi sumokėti gyventojai.

„Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad Konstitucija įpareigoja savivaldybes savo veikloje paisyti sąžiningos konkurencijos, todėl viešųjų paslaugų teikėjas privalo būti atrinktas konkurso būdu. Savivaldybės pralaimi ginčus administraciniuose teismuose, jeigu vidaus sandoriai yra organizuojami be konkurso“, - rašoma Prezidentūros pranešime.

Kovo pabaigoje Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, akcinėms ir uždarosios akcinėms bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų. Grupė parlamentarų kovo pabaigoje kreipėsi į D.Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymo pataisas.

Vidaus sandorių šalininkai teigia, jog jų visiškas uždraudimas apribos savivaldybių įmonių veiklą ar gali jas sužlugdyti.

Viešųjų pirkimų tarnybos skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse - už 420,7 mln. eurų.

Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
..tai vyksta pilnu tempu,tik nejau dabar susidomėta...?????

puiku

puiku portretas
Seniai buvo laikas stabdyti tuos vidaus (tiksliau – asmeninius) sandorius.

tai

tai portretas
protingas ipareigoimas bet yra ir /kitokiu/...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių