Prezidentė Vatikane dalyvavo popiežiaus apdovanojimo iškilmėse

  • Teksto dydis:

Popiežiaus Pranciškaus apdovanojimo Europos Sąjungos (ES) prizu iškilmėse dalyvavusi prezidentė dėkoja pontifikui už jo telkimą vienytis.

„Kai Europa šiandien yra skaldoma, kai nesugeba susitarti, kai nesugebame išspręsti didžiausių mūsų iššūkių, popiežius kviečia prisiminti, kodėl Europa buvo sukurta, ką ji atnešė žmonėms, kad Europai reikia naujos humanistinės idėjos, Europa turi pasiekti savo naują gailestingumo ir humanizmo lygį“, - sakė šalies vadovė.

Jos pasisakymo įrašą išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

„Dėkojame už tai, kad jis šiame sunkiame laikotarpyje sugeba kviesti visus vienytis, sugeba matyti visus žmones, visus, kuriems reikia pagalbos, ir kviečia europiečius pasidalinti, ir suprasti, ir būti humaniškais“, - pridūrė D.Grybauskaitė.

Šventajam Tėvui penktadienį už jo moralinį autoritetą ginant pamatines ES vertybes – taiką, laisvę, žmogaus teises ir demokratiją – įteiktas „Politikos Oskaru“ vadinamas Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimas.

Kaip teigiama oficialiame Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimo pranešime, popiežius skleidžia gailestingumo ir tolerancijos žinią, pabrėžia Europos vienybės ir solidarumo poreikį.

Pokario metais įsteigtas Karolio Didžiojo apdovanojimas yra vienas aukščiausių politinių įvertinimų, kurį skiria Vokietijos Acheno miesto žmonės už ypatingus nuopelnus Europos vienybei, draugystės ir ryšių tarp tautų stiprinimą. Antrojo pasaulinio karo nualintoje Europoje šis apdovanojimas tapo solidarumo ir tarpusavio supratimo simboliu.

Karolio Didžiojo apdovanojimas teikiama už pastangas vienijant Europą. Premija yra pavadinta Karolio Didžiojo, frankų karaliaus, garbei, kuris jo amžininkų buvo laikomas Europos tėvu, pranešime pažymi Europos Parlamento atstovas Lietuvos žiniasklaidai.

Už indėlį siekiant visos Europos vienybės ir ekonominio stabilumo, tvirtą lyderystę įveikiant sudėtingą finansinę krizę šis apdovanojimas 2013 metais buvo įteiktas Lietuvos prezidentei.

Praeityje Karolio Didžiojo apdovanojimas įteiktas Popiežiui Jonui Pauliui II, Europos Sąjungos įkūrėjams – Jeanui Monnet (Žanui Mone), Konradui Adenaueriui, Robertui Schumanui (Robertui Šumanui), taip pat Didžiosios Britanijos premjerui Winstonui S. Churchilliui (Vinstonui Čerčiliui), JAV prezidentui Billui Clintonui (Bilui Klintonui), Čekijos humanistui ir šios šalies vadovui Vaclavui Havelui, Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, Nyderlandų karalienei Beatričei ir daugeliui kitų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių