Prezidentė tikisi, kad valdančiųjų reformas Seime palaikys ir opozicija

  • Teksto dydis:

Valdančiųjų parengtas reformas turėtų palaikyti ir konstruktyvi opozicija, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį susitikusi su Seimo valdyba.

„Strateginių reformų paketas ar krepšys yra didžiulis, todėl šioje vietoje būtina, kad ne tik Seimas dirbtų labai sutartinai, bet ir labai profesionaliai, taip pat Vyriausybė turi ne tik žinoti arba norėti, bet ir gebėti paruošti reformas, įtikinti visuomenę, kaip pasiekti rezultatų“, – po susitikimo žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

„Aišku, Seime, kad ne tik valdančioji dauguma, bet ir (...) opozicija, kuri yra atsakinga, jeigu reformos yra reikalingos valstybei, jeigu jos yra skaidrios, tai labai linkėčiau ir norėčiau tikėtis, kad toks palaikymas ateitų iš opozicijos“, – teigė prezidentė.

Anot jos, ši valdančioji dauguma turi galimybę įvykdyti strategines reformas, kurios gali tapti „epochinėmis“.

Prezidentė išskyrė keturias sritis, kur laukia svarbiausi darbai ir iššūkiai – tai viešojo sektoriaus reforma ir skaidresnis valstybės valdymas, socialiniam žmonių saugumui užtikrinti svarbiausi darbai, karinis ir energetinis saugumas.

Reformos tikslas nėra žmonių atleidimas

Valstybės vadovės teigimu, šį pavasarį būtina susitelkti ties viešojo sektoriaus reforma, kuri turi užtikrinti skaidresnį valstybės valdymą, o svarbiausia – nomenklatūrinio valdymo epochos pabaigą.

Anot D.Grybauskaitės, Lietuvos geležinkelių, miškų urėdijų, Registrų centro pertvarka yra būtina, tačiau žmonėms turi būti paaiškinta, kaip vyks reformos.

„Taip, urėdijų reformų reikia, bet turi būti detaliai paaiškinta, kaip tai vyks, kad nebūtų kuriamos legendos, ir pradėti reformas ne nuo žmonių atleidimo ir ne nuo grasinimo atleisti ar sumažinti, o nuo pagrindimo, kodėl tų reformų reikia. Pagrindiniai pagrindimo argumentai yra skaidrumas ir efektyvumas, o ne žmonių atleidimas, ir tuomet žmonės nebijos tų reformų ir visai kitaip į tai žiūrės“, – kalbėjo prezidentė.

Ji tvirtino, kad būtina atsisakyti ir besidubliuojančių valstybės funkcijų – prie įvairių ministerijų yra per 300 įvairių institucijų, tokių ypač gausu energetikos, aplinkosaugos, statybų, verslo kontrolės, inovacijų, žemės ūkio, sporto srityse.

Aukštojo mokslo reforma – nuo antro galo

Prezidentė taip pat teigė, kad seniai pertvarkų laukia švietimo sistema – tiek aukštasis mokslas, tiek profesinis mokymas.

„Tai labai sudėtinga sritis, kurią taip pat reikia pradėti galbūt ne nuo universitetų kiekio automatinio mažinimo, bet kalbėkime apie aukštojo mokslo kokybę. Pradedame ženkliai atsilikti aukštojo mokslo srityje tiek Europoje, tiek pasaulyje. (...) Kol kas, atrodo, girdime reformos pristatymą iš antro galo“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Jos teigimu, būtina įvesti ribotas vadovų kadencijas viešajame sektoriuje ir užtikrinti skaidresnę jų atranką.

„Atsinaujinimo būtinybė akivaizdi Vyriausiosios tarnybinės etikos ir Vyriausiosios rinkimų komisijose“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, VTEK turi tapti politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių politikų gynėja.

„Palaikau Seimo pirmininko poziciją dėl pokyčių, taip pat ir vadovaujančių asmenų pokyčių šioje institucijoje“, – sakė prezidentė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis inicijavo VTEK vadovo Romo Valentukevičiaus atstatydinimo klausimą, kai šis vienašališkai pateikė išaiškinimą dėl tuometinės Seimo narės Gretos Kildišienės naudojamo automobilio. Seimas šį klausimą svarstys kitą savaitę.

D.Grybauskaitė teigė, kad skaidresnius rinkimus, o kartu ir skaidresnę politinę sistemą garantuotų Vyriausiosios rinkimų komisijos atnaujinimas bei depolitizavimas. Jos manymu, Rinkimų komisijoje turėtų nebelikti politinių partijų deleguotų atstovų.

Svarbiausia – socialinis saugumas

Prezidentė pabrėžė, kad svarbiausiu tikslu ir toliau išlieka socialinis žmonių saugumas.

Kaip pirmaeilę valstybės pareigą ji nurodė vaikų saugumą.

Anot D.Grybauskaitės, ir verslui, ir dirbantiems žmonėms svarbus subalansuotas Darbo kodeksas.

Ji sakė, kad būtina užtikrinti ir alkoholio prieinamumo mažinimą, politinės valios reikia vaistų kainoms mažinti ir rinkai išskaidrinti. Tuo pačiu prezidentė teigė, kad pokyčius būtina įgyvendinti apgalvotai, o ne išmetinėjant atskiras idėjas. Šiuo atveju valstybės taip pat pasigedo reformų pagrindimo.

Prezidentė taip pat pabrėžė būtinybę toliau užtikrinti energetinį saugumą. Jos teigimu, nesaugios Astravo AE blokavimui reikalinga politinė valia Seime priimant Energijos rinkos apsaugos įstatymą.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
reikia suprasti ,kad anūkėlis spraudžiamas į valstiečių gretas ,_____Grybauskaitė vėl užsiiminėja protekcija ir skaldymų ,,,sėkmės ,nerinko gi Lietuva landsberginių į seimą ir nenori ,kad lenino anūkai vadovautu,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių