Prezidentė svarbiausiu prioritetu laiko švietimo sistemos reformą

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį susitikusi Vyriausybės nariais, svarbiausiu starteginiu uždaviniu įvardijo švietimo sistemos reformą.

„Aišku, svarbiausias strateginis turbūt prioritetas ir kryptis, kurią (Vyriausybė) turėtų jau rimtai svarstyti ir imtis realių žingsnių – tai mūsų švietimo sistema“, – po susitikimo su premjeru ir ministrais sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, pokyčių reikia tiek bendrajame ugdyme, tiek profesiniame rengime, tiek aukštajame moksle.

Svarbiausias strateginis turbūt prioritetas ir kryptis, kurią Vyriausybė turėtų jau rimtai svarstyti ir imtis realių žingsnių – tai mūsų švietimo sistema.

„Būtina išlyginti mokymo kokybės netolygumus bendrame ugdyme (...), būtina orientuotis į darbo rinkos poreikius, tame tarpe (reikalinga) profesinio mokymo reforma – jis turi būti visai kitokios kokybės, prioritetą teikiant perkvalifikavimo priemonėms. Ir, aišku, optimizuoti aukštųjų mokyklų tinklą – nenoriu kartotis, kiek ten tų aukštųjų mokyklų turime, bet turime vos ne daugiausiai Europoje ir jos ne visos iš tikrųjų atitinka savo vardą, deja, kokybės praradimą matome kuo toliau, tuo daugiau visi“, – kalbėjo šalies vadovė.

Seimas antradienį priėmė nutarimą dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo, juo Vyriausybė raginama parengti pertvarkos planą.

Pagal Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) parengtą studiją, optimizuojant aukštųjų mokyklų tinklą Lietuvoje iki 2025 metų siūloma palikti veikti 3–5 universitetus, taip pat vieną ar dvi menų akademijas bei Karo akademiją. Vilniuje veiktų du universitetai, viena ar dvi menų akademijos bei Karo akademija. Kaune siūloma palikti vieną ar du universitetus, Klaipėdoje veiktų universitetas ar jo padalinys, o Šiauliuose – universiteto padalinys arba kolegija.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
viena didyjy mokslo reformatoriu lyberasta steponaviciu dabar is trusiku purto STT ,,uz nuopelknus moksluj ir tevynei,,, misis pani grybauckaite dabar jau kitus reformatories paskirs --kad visiskai pribaigtu mokslo sistema lietuvoj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių