Prezidentė: pagrindinės savivaldybių bėdos – skolos ir skaidrumo stoka

  • Teksto dydis:

Didžiausios savivaldos problemos yra skolos ir skaidrumo stoka, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su naujaisiais savivaldybių merais.

Didžiausios savivaldos problemos yra skolos ir skaidrumo stoka, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su naujaisiais savivaldybių merais.

„Pirmiausia, aišku, skolos savivaldos, o tai reiškia, kad tos skolos slegia ir nėra galimybės teikti paslaugų - ir socialinių, ir kelių tvarkyti, ir kitų funkcijų atlikti. Be jokios abejonės, tai skaidrumas, nes daugelis savivaldybių turi bėdą, kad anksčiau bent jau savivaldybės įmonės buvo valdomos taip, kad naudinga buvo tik verslui ir ne visai skaidriam verslui“, - pirmadienį žurnalistams Prezidentūroje sakė valstybės vadovė.

Prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime teigiama, kad per pastarąjį dešimtmetį penkis kartus padidėjo savivaldybių skolos, jos praėjusių metų pabaigoje siekė beveik 640 mln. eurų.

Pasak prezidentės, Vilniaus miesto savivaldybė yra labiausiai įsiskolinusi Lietuvoje ir ta, kurioje „vyko daugiausiai neskaidrių dalykų“,

Praėjusią savaitę darbą pradėjęs sostinės meras Remigijus Šimašius teigia, kad „visiškai kitokį skaidrumo standartą“ savivaldybė pademonstruos po maždaug trijų mėnesių, o pokyčiai finansų srityje bus matomi tvirtinant kitų metų savivaldybės biudžetą.

„Dėl skaidrumo yra lengvesnioji dalis, nes taip, yra negeros tradicijos, yra įsivažiavę žmonės į tokią rutiną, kad reikia slėpti, o drumstame vandenyje neaišku, kas ir vyksta. Šitą dalyką padarysime tikrai ir 100 dienų yra normalus (laikas), po kurio mes galėsime parodyti visiškai kitokį skaidrumą standartą“, - žurnalistams sakė R.Šimašius.

„Su finansiniais dalykais, be abejo, yra sunkesnė situacija, nes yra dalis senųjų įsipareigojimų. Yra 2015 metų biudžetas patvirtintas ir yra pinigai pilnu tempu leidžiami. Tad atūralu, kad šiais metais sunku tikėtis proveržio. Nuo kitų metų, be jokios abejonės, matau rezervų, kaip tiesiog geriau skaičiuojant, geriau tvarkantis su įmonėmis, ir pajamų dalyje racionalius sprendimus (...) priimant, galima išspręsti dalį problemų“, - kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Vilniaus miesto skola šiuo metu siekia apie 350 mln. eurų.

D.Grybauskaitė pranešime spaudai pabrėžė, kad savivaldybių skoloms mažinti būtina efektyviau ir racionaliau išnaudoti turimus resursus bei skaidriai valdyti savivaldybei priklausančias įmones.

Ji taip pat teigė, kad siekiant efektyviai valdyti finansus būtina užtikrinti viešųjų pirkimų skaidrumą, sąžiningą konkurenciją. Pernai savivaldybių organizuojamų viešųjų pirkimų vertė siekė beveik 700 mln. eurų, tačiau dalį jų patikrinusi Viešųjų pirkimų tarnyba bent pusėje nustatė rimtų pažeidimų, teigia Prezidentūra.

Kuriant regiono gerovę, pasak šalies vadovės, būtina efektyviai ir skaidriai išnaudoti Europos Sąjungos (ES) paramą. 2014–2020 metų ES finansinėje perspektyvoje savivaldybėms numatyta daugiau kaip milijardas eurų. Šiuos pinigus, pasak prezidentės, būtina skirti naujoms darbo vietoms kurti, žmonių verslumui stiprinti ir darbo rinkai reikalingiems specialistams ruošti.

D.Grybauskaitė taip pat paragino naujus savivaldybių vadovus atsakingai skirstyti socialinę paramą ir lėšas skirti tiems žmonėms, kuriems labiausiai reikia pagalbos. Iki šiol mokėjusios tik socialines pašalpas savivaldybės nuo šių metų savarankiškai teikia visą piniginę paramą, įskaitant ir kompensacijas už šildymą bei vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių