Prezidentė: popiežiaus vizitas – ypatinga šimtmečio dovana Lietuvai

Lietuvai laukiant popiežiaus Pranciškaus vizito, prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Šventojo Sosto sekretoriumi santykiams su valstybėmis arkivyskupu Paulu Richardu Gallagheriu.

Šalies vadovė su aukštu Vatikano pareigūnu aptarė artėjantį Šventojo Tėvo vizitą, svarbiausius tarptautinės politikos klausimus - taiką Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje, mūsų regiono ir Europos saugumą, migracijos krizės sprendimus, Europos Sąjungos aktualijas.

Pasak šalies vadovės, popiežiaus vizitas - ypatinga šimtmečio dovana Lietuvos žmonėms. Lietuva visuomet jautė Šventojo Sosto palaikymą - Vatikanas padėjo įtvirtinti bundantį Lietuvos valstybingumą, niekada nepripažino jos okupacijos, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę ragino nebijoti gyventi laisvėje. Popiežiaus padrąsinimo žinia svarbi ir šiandien - puoselėti savo valstybę ir kurti laisvą bei taikų pasaulį.

Prezidentė ir Šventojo Sosto sekretorius aptarė taikos užtikrinimą Artimuosiuose Rytuose. Jeruzalė yra ypač svarbus miestas krikščioniams, žydams ir musulmonams, todėl Šventasis Sostas nuolatos ragina pasaulio valstybes gerbti Jungtinių Tautų rezoliucijas ir Jeruzalės klausimą spręsti dialogu. Kaip ir Vatikanas, Lietuva laikosi tvirtos bei nuoseklios pozicijos, kad Jeruzalės statusas yra jautrus Artimųjų Rytų taikos proceso klausimas, kuris turi būti sprendžiamas derybų keliu ir laikantis tarptautinių įsipareigojimų.

Susitikime daug dėmesio skirta saugumo padėčiai mūsų regione ir Europoje. Šventasis Sostas yra moralinis autoritetas ne tik tikintiesiems, bet ir pasaulio valstybėms. Todėl Popiežiaus raginimas šalims plėtoti lygiaverčius ir pagarba grįstus tarpusavio santykius itin svarbus, Lietuvai ir visai Europai susiduriant su agresyviu militarizmu, mėginimais kištis į vidaus politiką, agresyvia melo ir propagandos kampanija.

Su Šventojo Sosto sekretoriumi šalies vadovė kalbėjosi, kaip padėti Ukrainos žmonėms. Šventasis Sostas skiria nuolatinį dėmesį karo niokojamai Ukrainai ir ragina pasaulį nepamiršti Ukrainos jai sunku metu. Lietuva nuosekliai remia Ukrainą, padeda įgyvendinti reformas ir atsitiesti karo suluošintiems žmonėms. Nuo 2014 m. Lietuvoje gydėsi beveik 200 Ukrainos karių, teikiama pagalba dėl kovos veiksmų namų netekusiems žmonėms, sudaromos galimybės Ukrainos moksleiviams ir studentams mokytis Lietuvoje, teikiama finansinė parama Ukrainoje dirbančioms Jungtinių Tautų, Raudonojo Kryžiaus, Tarptautinės migracijos organizacijoms.

Susitikime aptartos ir nesaugios Astravo AE keliamos grėsmės žmonių sveikatai bei saugumui. Šventasis sostas yra tarptautinės atominės energetikos agentūros TATENA narys, supranta Astravo AE keliamą pavojų ir ragina Europos Sąjungą sutelkti pastangas užtikrinant branduolinį saugumą.

Šventasis sostas taip pat skatina Europos ir viso pasaulio valstybės nelikti abejingiems pabėgėlių likimui. Lietuva pagal savo išgales priima nuo karo bėgančius žmones ir per įvairias ES bei Jungtinių Tautų programas teikia pagalbą pabėgėliams, prisiglaudusiems Turkijoje, Jordanijoje, Libane, kitose Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių