Prezidentė pasirašė įstatymus dėl valstybės tarnybos pertvarkos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasirašė įstatymus dėl valstybės tarnybos pertvarkos.

„Įstatymai pasirašyti šiandien ir išsiųsti į Seimą“, – BNS sakė šalies vadovės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Baigiantis Seimo pavasario sesijai priimtame įstatymų pakete numatyta, kad nustatant darbo užmokestį konkrečiam valstybės tarnautojui daugiau sprendimo galios turės jo vadovas.

Pagal priimtą pertvarką, valstybės tarnautojo pareiginė alga bus skaičiuojama bazinį dydį dauginant iš nustatyto koeficiento arba koeficientų intervalo.

Jeigu pareiginė alga nustatoma iš koeficientų intervalo, konkretų koeficientą parinks valstybės tarnautoją į pareigas priimantis asmuo.

Opozicija baiminasi, kad tokia nuostata gali atverti kelią vadovų valstybės tarnyboje piktnaudžiavimui. Tačiau pakeitimus pasiūliusi Vyriausybė teigia, kad tai leis geriems darbuotojams padidinti atlyginimus ir taip į valstybės tarnybą pritraukti daugiau kvalifikuotų profesionalų.

Pertvarka taip pat numato, kad tarnautojo darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priemokos ir priedas už tarnybos stažą bei apmokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties, viršvalandinį darbą ir budėjimą.

Šiuo įstatymu atsisakyta kvalifikacinių klasių, jos taip pat turėdavo įtakos tarnautojo darbo užmokesčiui.

Priemokas tarnautojas, kaip ir dabar, gaus už pavadavimą, papildomą darbą, o už vienus tarnybos metus jam bus skaičiuojamas vieno procento pareiginės algos priedas.

Valstybės tarnautojai turės būti nepriekaištingos reputacijos. Jie iš asmeninių lėšų privalės atlyginti savo sprendimais valstybei padarytą žalą.

Įstatymas numato galimybę tarnautoją nušalinti nuo pareigų, jeigu dėl jo veiksmų pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Be kitų pagrindų, valstybės tarnautojas pareigų neteks už šiurkštų tarnybinį nusižengimą, taip pat už kitą tarnybinį nusižengimą, jeigu prieš tai per pastaruosius 12 mėnesių jam buvo skirtas griežtas papeikimas.

Valstybės tarnautojai turės truputį ilgesnes atostogas negu kitiems dirbantiesiems numato Darbo kodeksas. Jiems suteikiamos 22 darbo dienų trukmės kasmetinės minimalios atostogos, už kiekvienų penkerių metų tarnybos stažą suteikiamos trys papildomos atostogų dienos. Bendra jų kasmetinių atostogų trukmė negalės būti ilgesnė kaip 37 darbo dienos.

Nustatyta, kad į įstaigų vadovų pareigas priimama penkerių metų kadencijai konkurso būdu arba įstatymų nustatytais atvejais be konkurso. Asmuo negalės eiti tos pačios vadovo pareigas daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės, jeigu kituose įstatymuose nenustatyta kitaip.

Kasmet bus vertinamas valstybės tarnautojo darbas. Sulaukus nepatenkinamo įvertinimo, tarnautojui grės algos sumažinimas, perkėlimas į žemesnes pareigas arba atleidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tau naujena?... nuo kada .....jene tapo budama /mergele/......

Roland.

Roland. portretas
Už labai gerą darbą Lietuvai -- padidinti algas, dar prailginti atostogas. Ačiū- Grybauskienė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių