Prezidentė: partijų finansavimo iš verslo draudimas pasiteisino

  • Teksto dydis:

Partijų finansavimo iš juridinių asmenų uždraudimas pasiteisino, o tuo abejojantys asmenys „kelia labai daug klausimų“, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Manau, kad politinės sistemos skaidrinimo prasme (finansavimo uždraudimas) pasiteisino. Kaip kompensacija tuo metu politinėms partijos biudžete nacionaliniame buvo penkis kartus padidintas finansavimas, todėl kai kada pasigirstančios užuominos, kad galbūt kai kurios partijos, joms neužtenka ir jos priverstos galimai korumpuotis, atrodo labai blogai ir tokie politikai, kurie mėgina tas užuominas daryti, kelia labai daug klausimų“, - žurnalistams Prezidentūroje trečiadienį sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS vėliau pridūrė, kad prezidentė tai vertina „kaip bandymus ieškoti korupcijos pateisinimų“.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė anksčiau trečiadienį pareiškė, kad skandalas su įtarimų dėl kyšio ėmimo sulaukusiu buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu iškėlė klausimą, ar tikrai pasiteisino sistema, kuomet verslui uždrausta remti partijas. Tačiau ji nesiūlė grįžti prie buvusio modelio, kai juridiniai asmenys galėjo remti partijas.

Siekiant partijų veiklą padaryti skaidresnę, nuo 2012 metų sausio politinėms partijoms buvo uždrausta gauti finansinę paramą iš fizinių ir juridinių asmenų, tačiau skiriant valstybės dotaciją. Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

Praėjusią savaitę teisėsauga paskelbė tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis tuometiniam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui galėjo perduoti 106 tūkst. eurų kyšį. Teismas leido suimti R.Kurlianskį 20-čiai parų, jam pateikti įtarimai didelės vertės prekybos poveikiu ir stambaus masto papirkimu.

E.Masiulio namuose, darbo vietoje ir automobilyje buvo atliktos kratos, pasak prokuroro, rasta didelė suma pinigų, BNS šaltinių teigimu, jie buvo žymėti. Klausiamas, ar šioje byloje taikytas imitacinės veiklos modelis, generalinis prokuroras teigė negalįs atskleisti detalesnių duomenų, kad nebūtų pakenkta tyrimui. Anot jo, per ankstyvas klausimas yra ir apie galimus įtarimus pačiai partijai – Liberalų sąjūdžiui.

Įtarimų sulaukęs E.Masiulis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio vadovo posto, atsisako Seimo nario mandato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių