Prezidentė padrąsino pasaulio moteris

  • Teksto dydis:

Moterų pasaulio lyderių tarybai vadovaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Islandijoje dalyvauja tarptautinėje aukšto lygio moterų politinių lyderių konferencijoje „Mes galime“ („We Can Do It“). Renginyje, į kurį atvyko per 300 moterų parlamentarių iš beveik 100 šalių, taip pat Estijos, Kroatijos, Maltos Prezidentės, aptariama, kaip stabdyti smurtą prieš moteris, paskatinti aktyvų moterų įsitraukimą į politiką, pažangią ekonomiką.

Už nuopelnus skatinant aktyvų moterų vaidmenį politikoje šalies vadovei įteiktas moterų politinių lyderių apdovanojimas.

Prezidentė, sakydama atidarymo kalbą, pabrėžė, kad moterys turi būti apsaugotos nuo smurto namuose, darbuose ir gatvėse. Prievartą ir žiaurumus jos patiria ne tik karo lauke. Dėl smurto artimoje aplinkoje milijonams moterų pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, pavojingiausia karo zona tampa jų pačių namai. O pastaruoju metu į viešumą iškilę priekabiavimo skandalai atskleidžia, kaip giliai įsišaknijusi smurtavimo prieš moteris kultūra.

Todėl, valstybės vadovės teigimu, kiekviena moteris, išdrįsusi prabilti apie patirtą prievartą, padeda pralaužti tylos ir baimės sieną. Šalies vadovė padrąsino moteris nesitaikstyti su smurtu ir netylėti, o pasaulio lyderes – susitelkti ir stabdyti smurtą prieš moteris nacionaliniu, regioniniu ir tarptautiniu lygiu.

Prezidentė pabrėžė, kad, siekiant apsaugoti moteris, kiekviena šalis turi padaryti savo namų darbus. Viskas prasideda nuo šalyse priimamų įstatymų, kurie privalo apsaugoti nuo diskriminacijos ir smurto artimoje aplinkoje. Tam būtina tvirta politinė valia.

Tačiau, pasak šalies vadovės, kovai su seksizmu ir priekabiavimu svarbus ir visuomenės sąmoningumas. Būtina nustoti kaltinti aukas ir užtikrinti, kad  priekabiavimą patyrę žmonės galėtų saugiai kreiptis pagalbos, o tokie atvejai būtų ne dangstomi, o efektyviai tiriami.

Visame pasaulyje ir Lietuvoje fizinį, psichologinį ar seksualinį smurtą patiria 1 iš 3 moterų. Nuo smurtaujančių partnerių rankos žuvusių moterų skaičius Lietuvoje yra vienas didžiausių ES. Lietuvoje jau 6 metus veikia Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Per šį laiką pranešimų apie smurtą šeimoje skaičius išaugo daugiau nei trigubai – nuo 18 iki 66 tūkstančių per metus. Tai ženklas, kad žmonės nebesitaiksto su smurtu ir išdrįsta ieškoti pagalbos. Kova su smurtu artimoje aplinkoje yra vienas svarbiausių Prezidentės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ tikslų.

Prezidentė taip pat pakvietė moteris lyderes kitais metais atvykti į Lietuvą. Birželį Vilniuje bus rengiama tarptautinė aukšto lygio konferencija, minint ne tik Lietuvos atkurto valstybingumo šimtmetį, bet ir 100 metų sukaktį, kai Lietuva viena pirmųjų Europoje suteikė moterims teisę balsuoti.

Reikjavike Moterų pasaulio lyderių tarybai pirmininkaujanti šalies vadovė taip pat pasveikino buvusią Islandijos Prezidentę Vigdis Finnbogadottir, kuri 1980 m. tapo pirmąja moterimi pasaulyje, demokratiškai išrinkta valstybės prezidente. Islandija pirmauja pasaulyje pagal lyčių lygybę ekonomikos politikos, švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

Konferenciją Islandijoje rengia Prezidentės vadovaujama Moterų pasaulio lyderių taryba kartu su Moterų politinių lyderių forumu (WPL) ir Islandijos parlamentu. Prieš šio renginio taip pat prisideda Jungtinės Tautos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), Harvardo universitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
VISKAS, pasauliui jau GALAS, WWIII neišvengiamas - moterys kraujo užsimanė!

Pasiduodantis.

Pasiduodantis. portretas
Na dabar tai jau bus !.Ruskiai prigazdinti, bobos padrasintos,vyrai laikikites !!!.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių