Prezidentė nori apsivalyti, ministrai negirdi

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į šalies vadovės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad nepatvirtins ministrų, kurių pavaldiniai neapsigins reputacijos iki inauguracijos, Vyriausybės atstovai reaguoti neskuba.

Į šalies vadovės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad nepatvirtins ministrų, kurių pavaldiniai neapsigins reputacijos iki inauguracijos, Vyriausybės atstovai reaguoti neskuba.

Nori apsivalymo

Prezidentei ir premjerui Algirdui Butkevičiui  pateiktoje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje, žiniasklaidos žiniomis, figūruojančių ministerijų vadovai pavaldinių atleisti neketina. Prezidentė savo pirmadienio pareiškimu aiškiai leido suprasti: iš naujo nepatvirtins tų įgaliojimus grąžinusių Vyriausybės narių, kurių viceministrai neįrodys, kad nėra įsivėlę į korupcinius ryšius. D.Grybauskaitės žodžiai, kad Vyriausybė privalo apsivalyti, kad nebūtų "kriminaline dauguma", ministrams didesnio įspūdžio nepadarė.

"Kauno dienai" ministrų atstovai tvirtino, kad laukiama oficialių atsakymų iš teisėsaugos institucijų apie vadinamojo juodojo sąrašo viceministrų reputaciją. Jeigu jų ir nebus sulaukta iki Prezidentės inauguracijos liepos 12 d., sprendimai dėl viceministrų nebus priimami.

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas "Kauno dienai" sakė, kad tarnyba atsakyti į kreipimusis dėl viceministrų turi per 20 darbo dienų nuo prašymų gavimo. Kai kurių viceministrų atveju šis terminas yra vėlesnis nei liepos 12-oji.

STT viliasi, kad nereikės išnaudoti viso termino ir bus galima pateikti išvadas iki Prezidentės inauguracijos. "Vis dėlto viskas priklausys nuo to, kokios apimties tyrimų reikės", – sakė R.Golubovas.

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus politologo Mindaugo Jurkyno vertinimu, šiuo metu tiesiamas lygus kelias į politinę krizę. Jo įsitikinimu, apie politinę viceministrų atsakomybę bus kalbama tik tuomet, jeigu dėl kurių nors bus pradėti teisminiai procesai.

Tylos siena

Socialdemokratų kuruojamoje Finansų ministerijoje už mokesčius bei apskaitą ir finansinę atskaitomybę atsakingas viceministras, "Tvarkos ir teisingumo" narys Vytautas Galvonas kategoriškai neigia, kad yra pasirašęs paskolos sutartį, dėl kurios pateko į žiniasklaidos ir tarnybų dėmesį. Jis kreipėsi į prokurorus dėl dokumentų klastojimo. Finansų ministras Rimantas Šadžius, išgirdęs "Kauno dienos" žurnalistės klausimą, ar kaip nors reaguos į Prezidentės pareiškimą, į kalbas nesileido. "Prezidentės pareiškimų nekomentuosiu nei ilgai, nei trumpai", – prieš padėdamas ragelį tepasakė ministras.

Socialdemokrato teisingumo ministro Juozo Bernatonio atstovas Sergejus Tichomirovas užtikrino, kad, kol nebus oficialios informacijos iš institucijų apie viceministro Saulius Stripeikos reputaciją, komentarų ar kokių nors veiksmų taip pat nebus. "Ministras aiškiai pasakė: laukiame medžiagos iš STT, kol jos nebus – nieko nepasakysime", – aiškino S.Tichomirovas.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Valdas Kaminskas taip pat buvo įpareigotas perduoti "Tvarkos ir teisingumo" viceministro Algimanto Juocevičiaus ir ministro Dailio Alfonso Barakausko poziciją, kad, kol laukiama pažymų iš teisėsaugos, jie nekomentuos. "Situacija išties kebli (jeigu pažymų nebus iki liepos 12 d. – red. past.), bet nekomentuosime", – pakartojo V.Kaminskas.

Apie galimus pokyčius Energetikos ministerijoje yra minėjęs tik Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas ministras Jaroslavas Neverovičius. Jis neatskleidžia, ar šie pokyčiai palies žiniasklaidos vadinamajame juodajame sąraše minimą Darbo partijos deleguotą energetikos viceministrę Žydrūnę Juodkienę. Būsimus pokyčius ministras yra įvardijęs tik kaip komandos kompetencijų stiprinimą.

Į juodąjį sąrašą esą patekusiam "Tvarkos ir teisingumo" partijos kuruojamos Aplinkos ministerijos viceministrui Almantui Petkui po to, kai buvęs ministras Valentinas Mazuronis išvyko dirbti į EP, savo pasitikėjimo išmėginti apskritai nėra kaip. Aplinkos ministro pareigas laikinai eina susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius.

Iš posto, kreipęsis į teisėsaugos institucijas, kol kas pasitraukė vienintelis juodajame sąraše minimas Darbo partijos narys, žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas. Kito šio partijos nario Vigilijaus Juknos pašonėje – dar trys minimi galimai susikompromitavę viceministrai Živilė Pinskuvienė, Leokadija Počikovska ir Mindaugas Kuklierius. V.Jukna yra kreipęsis pažymų į teisėsaugos institucijas dėl jų visų.

Ministro patarėjos Jolantos Butkevičienės teigimu, dar anksti spręsti, koks bus ministro sprendimas gavus visą informaciją, bet ministras yra linkęs jos sulaukti.

Kelias į krizę

Profesorius M.Jurkynas akcentavo, kad specialiosios tarnybos nėra teismas ar juolab nėra institucijos, kurios sprendžia politinio lygmens klausimus. "Tam yra teisinės procedūros, ir, jeigu STT sąraše esantys viceministrai taptų ikiteisminio bei tolesnių tyrimų objektais, tuomet galėtume kalbėti ir apie politinę atsakomybę", – mano prof. M.Jurkynas. Jo įsitikinimu, Prezidentei susidūrus su nenuolaidžia valdančiosios daugumos pozicija, tolesnis kelias veda tik į politinę krizę.

Politologas neatmeta, kad Prezidentės tikslai yra kilnūs. "Vis dėlto, jeigu iš tiesų yra (kompromituojančios viceministrus – red. past.) informacijos, ir ji yra pagrįsta, reikia imtis teisinių būdų su ta informacija tvarkytis", – pridūrė M.Jurkynas.

Sieks pakeisti tvarką

Tai, kad artėja politinis akligatvis, patvirtina ir po D.Grybauskaitės pirmadienio pareiškimo pasirodęs valdančiųjų socialdemokratų bendras pranešimas. Partija atskleidžia labiau linkusi pakeisti viceministrų statusą nei juos pačius.

"Šalies vadovei netruko antrinti ir politinė opozicija. Vyriausybę grasinama vadinti kriminaline, šaukiama apie viceministrų nekompetenciją ir perkamus postus. Vis dėlto ne kas kitas, o tie patys konservatoriai kiekvieną kartą gaudami valdžią keisdavo įstatymus, kad galėtų iš ministro pavaduotojo pareigybių išvaikyti specialistus ir paskirti politinio pasitikėjimo pareigūnus, tai yra partijai lojalius žmones. Dabar jų nustatyta tvarka verčia šalies valdžią "kriminaline", – rašoma socialdemokratų pranešime.

Didžiausia parlamentinė frakcija atvirai pripažįsta, kad ieškos kelių, kaip apeiti politinio pasitikėjimo klausimą, net jeigu ne visų viceministrų mundurai bus nuplauti.

Socialdemokratai teigia, kad šiai Vyriausybei neva nebus sunku išspręsti "įvardytos problemos" ir vėl viceministrus, kaip politinio pasitikėjimo tarnautojus, pakeisti karjeros tarnautojais.
"Tuo pat metu galima būtų atšaukti ir visai Vyriausybei dėmę uždėjusius pareigūnus. Tapę B lygio valdininkais viceministrai, ar kaip būtų pervadinti, daugiau "nebegriautų Vyriausybės pamatų", net ko nors ir prisidirbę", – žeria socialdemokratai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
prezidente ne apsivalytri nori, bet šnekėti apie apsivalymą. Prezidento pargindinė veikla yra šnekėti. O kailo rinkėjo - klausyti, ką šneka jų išrinktoji... ir taip iki kitų rinkimų

antonis

antonis portretas
Yra keletas lietuvisku priezodziu-kuo pats kvepia-tuo kitus tepa.arba vagies kepure dega ir pan...

NA NA

NA  NA portretas
prezidentė nori nori išsikuopti , senais , kgb istiniais metodais ,o ne kaip laisvos , europietiškos , valstybės vadovas ,gal reikėtu atprasti nuo konservatorių unorų ,,,,,sėkmės ,dirbti teisinei sistemai ,,,,
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių