Prezidentė: Jordanija – puikus pavyzdys mums

Jordanija yra puikus pavyzdys, kaip galima ir būtina padėti, kai kaimynas yra sudėtingoje situacijoje. LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, vykstanti į pasaulio moterų lyderių konferenciją šioje šalyje.

 Anot šalies vadovės, Lietuvos ir Jordanijos pozicijos kai kuriais apsektais visiškai sutampa.

– Jordanijoje, Pasaulio moterų lyderių konferencijoje sakysite pagrindinę kalbą. Ką akcentuosite?

– Žinoma, dabartines problemas ir iššūkius, kylančius ypač šiame regione, kuriame kai kurios šalys pasižymi diskriminaciniu požiūriu į moteris. Kai kuriose šalyse moterims netgi negalima vairuoti, kitose tik prieš metus leista dalyvauti rinkimuose ir pan. Šis regionas sudėtingas. [...] Labai svarbu, kad Jordanijos parlamentas organizuoja tokią konferenciją.

Šio regiono situacija ypatinga ir dėl terorizmo bei pabėgėlių gausos. Tai tikrai ypatinga vieta, kur spaudimas moterims įvairiapusis ir didžiulis. Kaip minėjau, tai kai kurių šalių diskriminacinis požiūris moterų atžvilgiu, terorizmo grėsmės, nes dažniausiai karinių, teroristinių konfliktų metu moterys yra skaudžiausiai skriaudžiamos.

Migrantų, plūstančių į Europą ar esančių prie Sirijos sienos, jau daugiau nei pusę sudaro moterys. Išties šis regionas yra tas, kuriam dar labai reikia kovoti už moterų teises, pasidalinti patirtimi. Visos pasaulio moterų lyderių atstovės ir lyderės atvyks. Jordanijos karalius kuruoja ir globoja šį renginį. Tai labai gerai, nes ši šalis labai svarbi regione – yra NATO partnerė, turi asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga (ES). Vieta tikrai pasirinkta neatsitiktinai.

– Užsiminėte apie moteris pabėgėles. Remiantis Jungtinių Tautų (JT) duomenis, dar praėjusiais metais daugiausia migravo vyrai, bet dabar daugiau yra moterų ir vaikų. Moterys dažniausiai tampa smurto, prievartos aukomis ir netgi patys pabėgėliai smurtauja prieš moteris pabėgėles. Ar konferencijoje bus priimti sprendimai, kurie galėtų turėti įtakos šiai situacijai?

– Manau, kad bus rekomendacijos. Konferencijoje dalyvaus Europos bendradarbiavimo ir vystymosi organizacija (EBPO), kuri  ne tik savo nariams, bet ir pasauliui ruošia vykdytinas rekomendacijas. Manau, kad tokia išliekamoji vertė labai svarbi. Žinoma, kažkokios rekomendacijos nebus prievartinės. Bus keli geros praktikos pavyzdžiai, tuo bus pasidalinta.

Pabėgėlių migracijos srautuose matome didesnį spaudimą, didesnę agresiją, labiau nukenčiančias moteris ir vaikus. Tai, žinoma, labai skaudu matyti, todėl Lietuva, kaip ir kai kurios kitos ES šalys, laikosi pozicijos, kad migrantams būtina padėti kuo arčiau jų konfliktų teritorijų, kad jie nebūtų priversti keliauti pavojingais keliais, žūti jūroje, kad būtų galima padėti stovyklose aplink Siriją.

Jordanija yra ta pavyzdinė šalis, kurioje yra beveik 700 tūkst. sirų, daugiau kaip 3 mln. migrantų iš Palestinos ir kitų aplinkinių regionų. Išties pati šalis gerai tvarkosi. Joje veikia įvairios JT organizacijos, teikiama dvišalį pagalbą iš ES, taip pat ir iš Lietuvos. Teikiame ir humanitarinę pagalbą ir Jordanijai, pabėgėlių stovykloms.

Matome, kad ši šalis nedidukė, bet atlaiko pabėgėlių didžiulį spaudimą ir tai atlieka labai gerai. Lietuva yra pasirengusi padėti ir kitąmet – nuo 2017 m. pradžios planuojame siųsti kelis kariuomenės gydytojus. Taigi, ir toliau tęsime, savo supratimu, būtiną pagalbą, kad migrantams pagalba būtų suteikta kuo arčiau regiono.

Tai daroma tam, kad po konflikto jie galėtų grįžti [į savo šalį – LRT.lt], kad jiems nereikėtų atlikti ne tik sudėtingos kelionės, bet ir be galo sudėtingo ir ilgo integracijos proceso kitose šalyse. Tai daryti visada sunku. Mes manome, kad geriau padėti pabėgėliams ten, kur jie yra arčiau panašesnės kultūros ir savo namų.

– Susitiksite ir su Jordanijos karaliumi. Kiek yra bendrų sąlyčio taškų tarp Lietuvos ir Jordanijos? Juk tai labai tolimos šalys.

– Atrodo, kad tolimos, bet pasaulis, pasirodo, ne toks ir didelis. Vašingtone, kai buvome konferencijoje prieš beveik mėnesį, kalbėjau su Jordanijos karaliumi. Ten susitikome prezidento Baracko Obamos kvietimu dalyvauti branduolinio saugumo konferencijoje. Vienas iš aktyvesnių dalyvių taip pat yra Jordanijos karalius. Kaip minėjau, Jordanija yra labai aktyvi partnerė – bendradarbiauja daugelyje regionų antiteroristinėje veikloje, bendradarbiauja JAV kuruojamoje antiteroristinėje grupėje prieš „Islamo valstybę“.

Turėjau progos pasikalbėti apie terorizmą, migraciją ir šią konferenciją. Būtent todėl karalius sutiko pats globoti šią konferenciją. Tai išties gerai. Šis regionas turbūt palankiausias tokiam buvimui, kalbėjimui apie moterų saugumą, migraciją ir terorą. [...] Ji atviriausia tokiems pokalbiams, efektyviausiai reaguoja į problemas, nedejuoja kad sunku. Jie daro tai, ką gali, nes konflikto zonų regionas – jų kaimynai. Tai tikrai puikus pavyzdys mums, kaip galima ir būtina padėti, kai kaimynas yra sudėtingoje situacijoje.

– Jordanija kritikuoja ir Rusijos veiksmus Sirijoje. Turbūt šis klausimas taip pat bus aptartas?

– Be jokios abejonės mūsų, tiek NATO, tiek Jordanijos, tiek Lietuvos, pozicija, kaip vertiname Rusijos veiksmus Sirijoje, sutampa. Kritiškumas tuo ir paremtas – maždaug tik ketvirtis visų bombardavimų tenka „Islamo valstybei“, bet iš tikrųjų du trečdaliai yra skirti palaikyti Basharą al-Assadą, kovoti su jo opozicija.

Veiksmai, kuriuos matome Sirijoje, sukėlė dar didesnę migrantų bangą ir dar daugiau teroro išpuolių pačioje Jordanijoje. Visiškai nenuostabu, kad Jordanija kritiškai vertina Rusijos veiksmus Sirijoje, nes Jordanija yra ta šalis, kuri savo pasienyje, savo teritorijoje pirmoji pamato šios veiklos rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Achai su raudonais batais

Achai su raudonais batais portretas
asilėli, nenusišnekėk, jei nenutuoki. Jordanija- puiki, pakankamai pasaulietiška šalis.

Acha -

Acha - portretas
išeitų viena i gatve be savo apsauginiu tai per 5 min.nuskalpuotu ka ant galvos maišo neturi užsimovus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių