Prezidentė giria pastangas tirti galimus balsų pirkimus

  • Teksto dydis:

Pastangos tirti galimus rinkimų pažeidimus prisideda prie demokratijos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai, kad policija, ir mes sugebame pamatyti ir prevenciškai dabar prieš antrą turą tirti tokius įvykius, tai labai gerai, nes išties demokratija remiasi laisvu žmonių apsisprendimu, perkamos demokratijos nėra ir jos būti negali“, – žurnalistams trečiadienį sakė Suomijoje viešinti Lietuvos vadovė.

Ji pažymėjo, kad kol kas per šiuos rinkimus mažiau pažeidimų nei renkant Seimą 2012-aisiais, ir vylėsi, kad antrasis šių Seimo rinkimų turas praeis kaip galima skaidriau.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris yra minėjęs, kad šiemet per pirmąjį Seimo rinkimų turą gauta apie 150 pranešimų apie pažeidimus, pradėta 11 ikiteisminių tyrimų. 2012 metais tuo pačiu metu sulaukta per 500 pranešimų, pradėti 32 ikiteisminiai tyrimai.

„Visus labai kviesčiau užbaigti tai, ką pradėjo rinkėjai daryti, tai yra bent jau tie, kurie atėjo į rinkimus, o gal galėtų ateiti ir daugiau, bet tai tik pusė darbo buvo pirmas turas, jeigu norime pokyčių, jeigu norime ir tikime tais žmonėmis, už kuriuos balsavome kiekvienas, tai aš tiesiog labai rekomenduoju užbaigti tą atsakingą procesą ir ateiti vėl į rinkimus“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Pati prezidentė antrame ture jau nebalsuos, jos apygardoje į Seimą jau išrinkta konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė. Per pirmą turą iš viso išrinkti trys parlamentarai, o likusiose 68 vienmandatėse apygardose toliau varžosi po du kandidatus, surinkusius daugiausiai balsų pirmajame ture.

Rinkimai vyks sekmadienį, bet jau nuo trečiadienio valią galima pareikšti išankstiniame balsavime, jis tęsis ir ketvirtadienį.

Daugiausiai – 42 – antrajame ture yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatų, nedaug nuo jų atsilieka ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 40 kandidatų.

Socialdemokratų partija antrajame ture turi 21 kandidatą, Liberalų sąjūdis – 12 kandidatų. Į antrąjį turą taip pat yra patekę penki Darbo partijos kandidatai, tiek pat save išsikėlusių kandidatų, keturi „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatai (dar vienas „tvarkietis“ kandidatuoja išsikėlęs savarankiškai).

Po du kandidatus turi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), „Lietuvos sąrašas“, Lietuvos žaliųjų partija bei Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija) – po vieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kad rinkimų įstatymas PRIEŠTARAUJA Konstitucijai, tai nutylėjo???

arteja jai truba

arteja jai truba portretas
Vienas zmogus pasake, kad po siu rinkimu Grybauskaite bus truba diela, uz banku uzdarymus, juk visi kalba kad bankai uzdaryti jos nurodymu:)

P to "Geriau"

P to "Geriau" portretas
Neragins, nes tai ne perkamos o nurodomosios "demokratijos" požymis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių