Prezidentė: priimti sprendimai leis migracijos krizės imtis iš esmės

  • Teksto dydis:

Trečiadienį vykusioje neeilinėje Europos Vadovų Taryboje (EVT) priimti strateginiai sprendimai, leisiantys migracijos krizės imtis iš esmės, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Sprendžiant migracijos krizę Europai trūko ne vienybės, o išminties. Nors ir labai pavėluotai, pagaliau supratę, kad pasyvus pabėgėlių pasidalijimas ES viduje nėra panacėja, migracijos krizės imamės išmintingai ir iš esmės. Priimti sprendimai, patvirtintos aiškios kryptys padės kovoti ne tik su masinės migracijos  padariniais, bet ir su priežastimis bei kontroliuoti chaotiškus migrantų srautus“, – teigia D.Grybauskaitė.

Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, EVT aptartame priemonių pakete – pirmiausia sprendimai nuosekliai stiprinti ES išorės sienų apsaugą ir pabėgėlių srautų kontrolę, plečiant ES išorės sienų valdymo agentūros „FRONTEX“ operacijas, stiprinant Europolo ir  Europos prieglobsčio paramos biuro pajėgumus. 

Taip pat bus aktyviau vykdomas ir nelegalių migrantų grąžinimas į kilmės šalį. Kasmet pusei milijono nelegaliai atvykusių užsieniečių nurodoma palikti ES, tačiau tik 40 proc. jų parsiunčiami į savo kilmės šalis.

Atskirti karo pabėgėlius nuo ekonominių migrantų padės saugių šalių – tų, kuriose negresia pavojus žmonių gyvybei, sąrašas. Į šį sąrašą įtraukta Albanija, Bosnija, Makedonija, Kosovas, Juodkalnija, Serbija ir Turkija.

ES taip pat didins diplomatines pastangas konfliktų sureguliavimui Sirijoje, Irake ir Libijoje bei teiks didesnę paramą Jungtinių Tautų įkurtoms pabėgėlių stovykloms Jordanijoje, Turkijoje ir Libane. Tai sustiprins šių šalių galimybes priimti pabėgėlius iš Sirijos.

Iki milijardo eurų bus padidintas finansavimas JT Pasaulinei maisto programai, prie kurios solidariai su kitomis šalimis prisidės ir Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių