Prezidentės metiniame pranešime – nuo euro iki Rusijos

Pirmąją spaudos konferenciją šiemet surengusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasidžiaugė praėjusiais metais šalyje pasiektais rezultatais ir Vyriausybei palinkėjo baigti pradėtus darbus.

Reformų nesitiki

Konferenciją Prezidentė pradėjo pabrėždama pasiektus rezultatus socialinės apsaugos, mokslo, krašto gynybos, o ypač – energetikos srityje.

"Šioje srityje padarėme tai, ko negalėjome padaryti 20 metų, – tapome energetiškai nepriklausomi", – suskystintųjų gamtinių dujų terminalo darbo pradžia džiaugėsi D.Grybauskaitė. Ji pabrėžė, kad šalies Vyriausybei ir toliau reikia dėti dideles pastangas įgyvendinat dabartinius svarbius energetikos projektus: tiesti elektros jungtis su Švedija ir Lenkija, ją dujotiekiu sujungti su Latvija, Estija. Prezidentė sakė mananti, kad šiuos darbus ši Vyriausybė pajėgi padaryti, o apie kitus stambius galimus energetikos projektus – atominės elektrinės statybą, skalūnų dujų išgavimą – kalbėti šiuo metu neverta. Ji taip pat sakė iš dabartinės šalies valdžios nesitikinti ryškesnių mokesčių reformų.
"Linkiu šiai Vyriausybei stabiliai dirbti dvejus metus, tęsti energetinius projektus ir skaidriai panaudoti lėšas. O kažkokių svarbesnių reformų nesitikiu, nes nematau nei pasiūlymų, nei galimybių", – sakė Prezidentė.

Šiemet didėja išmokos ligos ir nedarbo atvejais, kompensuojamos pensijos, nuo liepos turėtų didėti mažiausi biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai. D.Grybauskaitė vylėsi, kad šie planai nesikeis net ir tuo atveju, jei pasitvirtins kalbos, kad šalies ekonomikos augimas bus lėtesnis, nei prognozuojama. "Minimalios algos didėjimas turi beveik neutralų poveikį šalies biudžetui, o jei ekonomikos augimas ir lėtės, galima lėšų rasti pristabdant kai kurių ne tokių svarbių projektų vykdymą. Tam net nereikia peržiūrėti biudžeto", – dėstė D.Grybauskaitė.

Išskyrė ekonominius iššūkius

D.Grybauskaitė teigė neabejojanti didele euro įvedimo nauda, tačiau ją pajusti trukdys lėti euro zonos valstybių ekonomikų augimo tempai. Visai zonai šiais metais prognozuojamas tik maždaug 1 proc. augimas – tris kartus mažesnis nei Lietuvai. D.Grybauskaitė teigė, kad kalbos, jog Lietuvos ekonomikos augimas bus mažesnis – dar nepagrįstos. Lietuvos centrinis bankas savo oficialias prognozes pateikė gruodžio 11 d., o naujų oficialių prognozių neišsakė nei jis, nei Europos Komisija, nei Lietuvos Finansų ministerija.

Prezidentė teigė ketinanti pati dėti pastangas ieškant naujų verslo rinkų, investicijų. Būtent šiam tikslui bus skirti keli iš jau suplanuotų vizitų į užsienio šalis. Kitos komandiruotės bus susijusios su saugumo klausimais. Artimiausia išvyka laukia į prestižinį pasaulio ekonomikos forumą Davose, Švecarijoje, kur Lietuvos vadovė skaitys pranešimą apie ekonominį ir energetinį saugumą. Vasarį Lietuvos vadovė lankysis Vokietijoje, kur dalyvaus kasmetėje Miuncheno saugumo konferencijoje. Vizitas į Čilę suplanuotas pavasarį – ten kaip pirmininkė ji dalyvaus Pasaulio moterų lyderių konferencijoje. Kartu su verslo delegacijomis ji vyks į Mongoliją, Milaną. Gegužę Rygoje suplanuota Rytų partnerystės konferencija.

D.Valio kandidatūros neteiks

Pastaruoju metu šalies valdžios elite svaidomasi žaibais, tačiau, D.Grybauskaitės nuomone, jie didelių gaisrų nesukels – Vyriausybė išsilaikys visą kadenciją.
"Šie pažaibavimai vyksta įtemptu laikotarpiu, kai jau ruošiamasi savivaldos rinkimams, artėja pasiruošimas Seimo rinkimams. Įeiname į jautrų politinį sezoną. Nereikia į tai kreipti dėmesio", – sakė D.Grybauskaitė.

Ji pabrėžė esanti pasipiktinusi kai kurių partijų bandymų priimti tokius įstatymus, kurie leistų jų nariams išvengti atsakomybės už negerus darbus, ir pasidžiaugė, kad kol kas tokių įstatymų prastumti nepavyksta.

"Korupcija turi mažėti, nes tai yra didelis stabdys šalies vystymosi raidoje. Šešėlis egzistuoja ir yra pelningas. Matome, kiek pinigų lietuviai šiuo metu neša į bankus. Tikiu, kad dalis šių pinigų yra santaupos, bet tikrai ne visi", – sakė Prezidentė.

Šiais metais baigiasi Valstybės saugumo departamento Gedimino Grinos ir generalinio prokuroro Dariaus Valio kadencijos. D.Grybauskaitė atskleidė, kad kitai kadencijai nė vieno iš jų kandidatūros teikti neketina.

"Mano, kad Valys ir Girna iki galo neatskleidė gebėjimų, lūkesčių, todėl manau, kad atsinaujinimas šiose struktūrose būtų sveikintinas", – kalbėjo D.Grybauskaitė. Ji taip pat išskyrė, kad šiais metais bus skiriamas didesnis dėmėsys kibernetiniam ir indormacinės erdvės saugumui.

Santykių atšilimo nežada

Prezidentė teigė, kad ir šiais metais bus skirtas didesnis dėmesys šalies ir regiono saugumui, vykdomi įsipareigojimai Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai. Ji teigė kol kas neketinanti keisti retorikos Rusijos vykdomos agresyvios politikos atžvilgiu, toliau palaiko sankcijų taikymą.

"ES naudoja tik tikslines sankcijas, kurios nėra nukreiptos prieš Rusijos žmones, o prieš konkrečius asmenis valdžioje. Tos sankcijos duoda savo rezultatus ir dar duos didesnius. Jų įvedimo priežastys išlieka, todėl apie sankcijų atšaukimą nėra pagrindo kalbėti", – įsitikinusi D.Grybauskaitė.

"Mes atviri dialogui. Bet tik su tomis šalimis, kurios nedemonstruoja agresijos, kurios nevykdo ir neremia teroristinių veiksmų, karinių veiksmų kitų šalių teritorijoje. Kol Rusija vykdo agresiją, kol Rusija remia teroristus Rytų Ukrainoje, tol dialogas yra neįmanomas", – pridūrė Prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Sausio 7 d. p. prezidente per konferencija pasake su pasididziavimu kad Lietuvoje bedarbyste sumazejo. O sausio 8 d. Dienrastyje Kauno diena parasyta- Kad gruodi registruotas nedarbas Kauno teritorines darbo birzos aptarnaujamoje teritorijoje dar padidejo ir sieke 8.2 proc. Gruodzio 31 d.cia buvo registruota 29.6 tukst. darbo neturinciu regiono gyventoju. Tai kam sitaip meluoti zmoniems. Pritariu,kad zita apsimelavusia ir JAV parsidavusia karve reikia varyti lauk. Nes ji su savo ilgu liezuviu ir vistos smegenelem sukels kara......

tiesa

tiesa portretas
lietuva nepriklausoma nuo savo valdymo...vergu salis ir lieka vergu salim...

tiems

tiems portretas
kuriems vis blogai, ypač prezidentė bloga, tai galima palyginti D.Grybauskaitės veiklą su buvusių prezidentų veikla ir bus aišku, kas dirba, o kas tik reprezentuoja.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių