Prezidentė: Darbo kodeksas turi būti taisomas toliau

  • Teksto dydis:

Seimui ketvirtadienį pataisius Darbo kodeksą kai kurie socialiniam žmonių saugumui svarbūs klausimai liko neišspręsti, todėl darbo santykių reguliavimą reikia koreguoti ir toliau, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Seimas pritarė daugiau nei trečdaliui mano pasiūlymų, kuriuos teikiau vetuodama „buldozeriu“ priimtą naująjį Darbo kodeksą. Juos pasirašysiu. Tačiau tai tik pirmas žingsnis ir tik dalinis kodekso pataisymas. Lieka neišspręsta dar eilė socialiniam žmonių saugumui svarbių klausimų, todėl Darbo kodeksas turi būti taisomas toliau“, - ketvirtadienį sakė šalies vadovė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Seimas ketvirtadienį Darbo kodekso pakeitimus priėmė atsižvelgiant į prezidentės Darbo kodekso veto nurodytas pastabas. Tuomet parlamentarai nutarė veto atmesti, bet pagal prezidentės siūlymus teikti pataisas ir patobulinti kodeksą. Seimas priėmė pakeitimus dėl šešių prezidentės pastabų, o dar į 13 kol kas neatsižvelgė.

Viena svarbiausių pataisų - nenustatytos apimties darbo sutarčių rūšių atsisakymas. Taip pat pritarta Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos siūlymui nustatyti, kad abejojant dėl darbo santykius  reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų  naudai.

Seimas taip pat grąžino į kodeksą nuostatą, kad papildomų atostogų už ilgalaikį nepertraukiamą darbą vienoje darbovietėje skyrimo tvarką ir toliau nustatytų Vyriausybė, o ne būtų dėl to tariamasi kolektyvinėse sutartyse, nes jų šalies įmonėse ir įstaigose yra sudaryta labai nedaug.

Seimas nustatė, kad nutraukiant darbo sutartį dėl darbuotojo ligos ar neįgalumo, kai darbuotojui dėl prastovos atlyginimas nemokamas du mėnesius, kai jis sulaukia senatvės pensijos amžius, darbdavys išmokėtų darbuotojui ne vieno, o dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu vienus metus, - vieno jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
kosmonautu valstybes prezidente kuri snekejo euras pades pazaboti nedarba ,pati kai balionas,degraduojanciai valstybej nieks nepades

Baisu

Baisu portretas
Tai palyginkim dabar išeinančių seimūnų išeitines su numatytomis Darbo Kodekse...Košmaras. Tai tik varyt iš tokios Lietuvos kuo tolyn ir kur bent atlygis už darbą žymiai daugiau vertinamas

Įdomu

Įdomu portretas
ar kada nors darbo kodeksai, kokie jie bebūtų, bus taikomi ne tik eiliniams žmogeliams, bet ir valdžiažmogiams?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių