Prezidentė: B. Markauskas nebeturi galimybių toliau dirbti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių sulaukęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti.

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Neįsivaizduoju, kaip toks žmogus galės atrodyti ar apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, – kalbėjo prezidentė.

„Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – pridūrė ji.

D. Grybauskaitės teigimu, vietoje B. Markausko atsakymų matyti „išsisukinėjimai ministro, dangstymasis motinos vardu, (...) apsimestinės atostogos ir taip toliau“. Pasak jos, žemės ūkio ministro gynimas į labai blogą padėtį statys premjerą Saulių Skvernelį.

Portalas 15min.lt rašė, jog B. Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo.

Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. Tuo metu, pasak portalo, B. Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Žemės ūkio ministras šiuo metu išėjęs trumpų atostogų - jo darbe nebus ketvirtadienį ir penktadienį. Ministras BNS aiškino norįs ramiai pabūti ir pasikalbėti su šeima ir tikino besilaikysiantis pažado parduoti šeimos ūkį.

Prezidentė taip pat tvirtino, kad reikia taisyti tvarką, jog Europos Sąjungos paramą už dirbamą žemę galima gauti sudarius žodinį sutarimą su dirbamo sklypo savininku.

Premjeras: ministrui būtų sudėtinga dirbti

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ministrui būtų sudėtinga likti pareigose.

„Sudėtinga ministrui darbuotis bet kokiu atveju būtų po tokio valstybės vadovo pareiškimo, bet sprendimus priimsime grįžę į Vilnių“, – ketvirtadienį Kijeve žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad B. Markauskui metami priekaištai nėra susiję tiesiogiai susiję su juo, o su jo motinos ūkiu.

„Norėtųsi, kad būtų tiesiogiai su ministru betarpiškai tie dalykai susiję“, – teigė S. Skvernelis.

Kita vertus, anot premjero, nėra gerai, „kai ministerija linksniuojama ir ministras“.

„Bet reikiami sprendimai bus priimti“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

B. Markauskas apsispręs kitą savaitę

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių kritikuojamas  žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti, pats ministras sako dėl savo likimo poste apsispręsiantis kitą savaitę, po pokalbių su premjeru ir „valstiečių“ frakcija Seime.

„Aišku, tai nėra maloni situacija ir, aišku, prezidentės nuomonė yra labai svarbi, bet aš vis tiek esu politikas ir komandos žmogus. Man reikia susitikti ir su premjeru, ir su frakcija, ir tada apsispręsti“, – BNS sakė B. Markauskas.

Jis ir toliau žada pasitraukti iš posto, jei premjeras Saulius Skvernelis pareikštų nepasitikėjimą.

B. Markauskas pridūrė, kad su Kijeve šiuo metu esančiu S. Skverneliu tikriausiai susitiks kitą antradienį, nes pirmadienį dalyvaus Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų taryboje Liuksemburge.

Ministras teigė, kad nėra gavęs kvietimo į Prezidentūrą, kad galėtų paaiškinti savo situaciją.

„Prezidentės nebuvo kvietimo ir neprašiau. Vis tiek aš pas prezidentę nuėjęs negaliu dvi valandas aiškinti ir pasakoti, kodėl taip yra“, – kalbėjo B. Markauskas.

R. Karbauskis: prezidentė pridenginėja konservatorių bėdas

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių sulaukęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas neturi galimybių toliau dirbti, „valstiečių“ frakcijos lyderis sako, jog šalies vadovė ministru „pridenginėja konservatorių bėdas“.

Pasak Ramūno Karbauskio, B. Markauskas yra „sąmoningai pakišamas“, ir jeigu jo likimas priklausytų tik nuo frakcijos, jis iš ministrų nebūtų atšaukiamas.

„Manau, kad yra labai svarbu pridenginėti kuo nors konservatorių bėdas“, – Seime žurnalistams pareiškė Ramūnas Karbauskis.

„Prezidentės vertinimas nuviliantis žinant, kad ji niekaip nereagavo į informaciją, kuri susijusi su konservatorių partijos faktais, susijusiais su aiškia korupcija, su dėžutėmis, su pietumis restoranuose, su įvairiomis kompanijomis“, – sakė frakcijos seniūnas.

„Galiu teigti, kad ministras sąmoningai pakišamas. Laike sutampa su ta informacija, kuri buvo susijusi su konservatorių problemomis. Atstatydinti ministrą nėra pagrindo“, – teigė parlamentaras.

R. Karbauskis pareiškė, kad premjerui manant, jog ministras toliau gali eiti pareigas, B. Markauskas jas ir eis.

„Suprantu, kad po tokio pareiškimo prezidentei būtų sunku dirbti su ministru, bet žemdirbiams su ministru yra dirbti lengva. Ir jeigu premjeras manys, kad ministras toliau gali eiti savo pareigas, tokiu atveju, jis jas ir eis“, – tvirtino R. Karbauskis. 

R. Karbauskio teigimu, jeigu B. Markausko likimas poste priklausytų tik nuo daugumą Seime turinčių „valstiečių“ frakcijos, B. Markauskas liktų dirbti.

„Jeigu tai priklausys tik tai nuo frakcijos, jis tikrai liktų, nėra abejonių, niekas frakcijoje... Žemdirbiai palaiko ministrą – nesu girdėjęs žemdirbio, kuris būtų nusivylęs ministru, bet sprendimą priiminės ne Seimo frakcija, o Vyriausybės vadovas“, – aiškino R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, situacija dėl B. Markausko yra išpūsta sąmoningai.

„Aišku, laike buvo laikoma (informacija apie B. Markausko ūkininkavimo aplinkybės – BNS) iki šito laikotarpio. Nes buvo tie trys ar ketveri metai nuo neva nebuvusio susitarimo. Tai ką, tas žmogus nematė?“ – tvirtino „valstiečių“ lyderis. 

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat sakė, kad B. Markauskas dirba gerai, o jo likimą turėtų nuspręsti Vyriausybė.

„Ministras kol kas turi Vyriausybės pasitikėjimą. Vyriausybė kol kas to dar nesvarstė, ministras jau įrašytas į darbotvarkę Seime. Jis ateis atsakyti į klausimus, kad visuomenė galėtų aiškiai žinoti visus atsakymus ir bus priimami sprendimai. (...) Suteikime jam galimybę atsakyti į klausimus, tai bus atsakymai ir visuomenei“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovas.

„Jis dirba gerai, ir mes jį vertiname už darbą gerai, o dėl reputacinių klausimų jis atsakys Seime į klausimus, kurie bus jam užduoti“, – pridūrė jis.

„Sprendimas priimamas ne tik prezidentės, jis priimamas Vyriausybėje. Jeigu Vyriausybėje bus kitoks sprendimas... o skatinimas prezidentės suprantamas“, – aiškino V. Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ura,kolūkiečiai

Ura,kolūkiečiai portretas
karbauckiai ir babauckiai - nepasiduokit, vargšai mažažemiai !

Aloyzas

Aloyzas portretas
Labai įdomu kada pagaliau bus pastatytas į vietą ponaitis iš Naisių kolchozo???

KP

KP portretas
Šį kartą prezidentė nustebino. pagal mane iki šiol buvo akcentuojamą kad Europos išmokos mokomos už žemės tvarkymą ir pilietis pasižada taip daryti šiam sezonui pateikdamas deklaraciją. Todėl būtent Europos komisijai svarbu, kad išmokos būtų mokomos už darbą, o ne popierinę nuosavybę. Iš to seka, kad mininstrui Markauskui nėra ko gėdytis Briuselyje ginant Lietuvos interesus
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių