Prezidentė atskleidė, ko tikisi Miuncheno susitikime

Miuncheno susitikime bus aptariama daug temų, be to, kas svarbiausia, paraštėse vyks ir dvišaliai susitikimai, LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot šalies vadovės, Miuncheno susitikimas – puiki proga aptarti kylančias problemas, atnaujinti valstybių santykius ir pasiruošti ateities susitikimams.

– Miuncheno susitikime kalbėsite apie dabartinius saugumo iššūkius. Kokią žinutę pasiųsite?

– Pirmiausia norėčiau aptarti, kodėl važiuoju. Tai yra pagrindinė pasaulinė metinė saugumo konferencija, kuri vyks jau 52-ą kartą. Tai tradicinė ir labai svarbi konferencija. Joje kalbama apie tuo metu kylančius iššūkius saugumo srityje ir ką reikėtų daryti artimiausiu laiku. Čia dalyvauja ir premjerai, ir prezidentai. Ir šį kartą čia bus daug svarbių žmonių: Jordanijos karalius, Prancūzijos premjeras, NATO generalinis sekretorius, gal net ir Rusijos premjeras.

Tikrai yra apie ką kalbėti, todėl džiaugiuosi, kad buvau pakviesta dalyvauti prezidentiniuose debatuose kartu su Ukrainos, Suomijos, Lenkijos ir Europos Parlamento vadovais. Vyks išties solidūs debatai. Be abejo, iššūkiai kyla visam pasauliui ir mums – tie patys iššūkiai liečia ir Lietuvą. Tai – krizė Sirijoje, kuri didina pabėgėlių srautus į Europą. Tiesioginė įtaka gali paveikti ir mus.

Matome destruktyvų mūsų kaimynės elgesį ne tik Ukrainoje, bet ir Sirijoje. Matome, kad saugumo užtikrinimo klausimai mūsų regione ir pasiruošimas NATO susitikimui Varšuvoje išlieka aktualūs. Džiaugiamės, kad matome bendrus NATO šalių ir partnerių sprendimus daugiau skirti dėmesio ir saugumo priemonių mūsų regionui. Apie tai kalbėsime susitikime.

Deja, 2016-ieji saugumo prasme labai sudėtingi, visiems kyla labai daug iššūkių. Europai, ypač mūsų regionui, – taip pat. Tai susieta ir su Ukraina, ir su pabėgėliais, ir su Rusijos veiksmais. Apie visa tai kalbėsime Miuncheno susirinkime. Išsakysime gana stiprią ir pastoviai reiškiamą savo poziciją ir tai, kaip vertiname mūsų kaimynės veiksmus. Aptarsime, kaip ši saugumo situacija gali daryti įtaką mūsų stabilumui ir santykiams tarp Europos šalių narių. Įtampa taip pat didėja ir dėl migracijos. Tai, matyt, naudinga kai kuriems mūsų kaimynams. Apie daug ką bus kalbama, bet svarbiausia, kad paraštėse vyks dvišaliai susitikimai.

– Kaip tik paminėjote, kad planuojate ir dvišalių susitikimų. Su kuo susitiksite ir kokius klausimus aptarsite?

– Turėsiu gerą progą matyti Lenkijos, Ukrainos prezidentus. Susitiksiu su naujuoju Gruzijos premjeru. Ten bus daugiau premjerų, taip pat ir NATO generalinis sekretorius, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Išties bus su kuo pabendrauti. Miuncheno susitikimo formatas leidžia betarpiškai susitikti ir persimesti svarbia informacija, atnaujinti kontaktus. Tuo mėginsiu naudotis šį šeštadienį, kai būsiu išvykusi.

–  Apskritai Miuncheno susitikime dalyvaujate ne pirmą kartą. Ar šie susitikimai būna veiksmingi?

– Jie tikrai naudingi. Pirmiausia, jie vyksta metų pradžioje. Tai geriausia ir svarbiausia saugumo konferencija ne tik Europoje, bet pasaulyje. Joje dalyvauja žmonės, kurie formuoja ir saugumo, ir valstybių politiką. Tai transatlantinis forumas. Matome atstovų tiek iš Amerikos, tiek iš Azijos regionų, tiek iš Europos šalių.

Miuncheno susitikimas – išties pasaulinis forumas, todėl iššūkiai globalūs, o globalus formatas kaip tik atitinka tų iššūkių sprendimo galimybes. Pasitarimas, ką daryti, kaip elgtis, galimybė išsakyti savo poziciją iš tiesų pasiekia visą pasaulį. Išsakytos pozicijos ir nuomonės cituojamos, naudojamos daug kur.

Tai puiki platforma ir apie save priminti, ir atnaujinti santykius, ir akcentuoti svarbiausius saugumo klausimus – tiek saugumo, tiek gynybos. Be to, tai galimybė pasiruošti ateinantiems sutikimams, pavyzdžiui NATO Varšuvos susitikimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tikrai baisu kokia valdzia turime tikrai geda lenda visur kur nereikia ar gerb prezidente jus matote kaip jusu tauta gyvena kokia korupcija pas mus

Jūsų vardas

Jūsų vardas portretas
Geda Lietuvai del tokios "prezidentes".

nervas

nervas portretas
Na Ji ne karalienė, bet turi ką pasakyti tuose susitikimuose ir Jos pasakymų paiso.O dažniausi komentatoriai sugeba tik spjaudytis....Ateis laikas kai juos apspjaudys... .Ką tuomet darysit? Išperos nieko nesuprantantys...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių