Prezidentas: Vyriausybės sprendimas dėl „Belaruskalij“ vėluojantis, bet teisingas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Vyriausybės sprendimas, jog „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos trąšų milžinės „Belaruskalij“ sutartis dėl trąšų gabenimo per Lietuvą ir Klaipėdos uostą neatitinka nacionalinio saugumo interesų, yra „gerokai vėluojantis“, bet teisingas.

„Mes negalime reikalauti, kad kitos valstybės rūpintųsi mūsų regiono saugumu, taikytų sankcijas, o mes apsimestume, kad niekas aplink mus nevyksta“, – trečiadienį prie Vilniaus televizijos bokšto žurnalistams sakė šalies vadovas. 

„Turime dalyvauti sankcijų įgyvendinimo mechanizme ir tik tokiu būdu mes galime paveikti Baltarusijos režimo elgesį“, – pridūrė jis.

Prezidentas taip pat sakė tikintis, jog sankcijas pavyks sustiprinti svarstant būsimus jų paketus Europos Sąjungos lygiu.

Tik tokiu būdu mes galime paveikti Baltarusijos režimo elgesį.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino gruodį priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl turi būti nutraukta nuo vasario 1 dienos.

„Lietuvos geležinkeliai“ sutartį su „Belaruskalij“ pasirašė 2018 metų pavasarį, ji turėjo galioti iki 2023 metų pabaigos. Pagal ją per Lietuvą ir Klaipėdos uostą gabenama apie 11 mln. tonų baltarusiškų trąšų per metus.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą iki šiol tęsiasi nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnas

Arnas portretas
Įdomu ar tai tikra Prezidento mintis ar kalbama kai kažkas įremia gera daiktą į gerą vietą?

Ok Ok

Ok Ok portretas
Tukstančiai Latvijos ir Estijos transporto sektoriaus darbotoju dekoja Valdančiai Lietuva konservu partijai ir jos prezidentui už padovanotus milionus tonnu tranzitiniu kroviniu.

Ok

Ok portretas
Tukstančiai transporto sektoriaus darbotoju dekoja konservu partijai ir "MUSU" prezidentui.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių