Prezidentas ragina K. Mažeiką „netapti miškų kirtimo ministru“

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį paragino aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką netapti „miškų kirtimo ministru“, tvyrant kai kurių gamtosaugininkų nerimui dėl Punios šilo išsaugojimo.

„Deja, matome tam tikrą dėmesio deficitą aplinkos apsaugai šioje srityje šiuo momentu“, – žurnalistams po prezidento ir ministro susitikimo sakė šalies vadovo patarėjas Jaroslavas Neverovičius.

„Prezidento palinkėjimas ministrui yra netapti miškų kirtimo ministru, o iš tikrųjų atkreipti dėmesį ir į tą aplinkosauginį aspektą labai stipriai“, – teigė jis.

K. Mažeika trečiadienį pavedė stabdyti plynuosius miško kirtimus Dzūkijoje esančiame viename vertingiausių šalies miškų, išskyrus būtinuosius atrankinius sanitarinius ir jaunuolyno ugdymo kirtimus.

Ministras taip pat pranešė, kad artimiausiu metu uždraus medžioklę Punios šile. Jis teigė tam turintis laiko iki spalio 15 dienos, kai prasidės medžioklės sezonas.

Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigia, jog ginčo dėl Punios šilo esmė ir yra medžioklė – išplėtus rezervato teritoriją gerokai sumažėtų medžioklės plotai.

Nuomonė išklausyta, tikrai tuo netapsiu, juo labiau kad kalbant apie patį Punios šilą didžiausi kirtimai buvo įvykdyti 2017 metais.

Be to, K. Mažeika pavedė Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai iki šių metų gruodžio pirmos dienos parengti Punios šilo apsaugos tikslų projektą.

Ministras pažadėjo atsižvelgti į prezidento raginimą.

„Nuomonė išklausyta, tikrai tuo netapsiu, (...) juo labiau kad kalbant apie patį Punios šilą didžiausi kirtimai buvo įvykdyti 2017 metais“, – kalbėjo K. Mažeika.

Praėjusią savaitę daugiau nei 100 gamtosaugininkų ir visuomenininkų kreipėsi į prezidentą, prašydami apsaugoti Punios šilą, taip pat šiuo metu renkami ir gyventojų parašai.

Jie kritikavo K. Mažeikos liepos viduryje priimtą sprendimą stabdyti Alytaus rajone esančio Punios šilo gamtinio rezervato teritorijos plėtrą, nes tai apribos žmonių galimybes lankytis šioje vietovėje.

G. Nausėdos patarėjas paragino ieškoti būdų to išvengti.

Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote.  Buvo bandoma rezervatą išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų, tačiau liepos viduryje K. Mažeika sustabdė rezervato plėtrą.

Šile gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

Prezidentas su ministru taip pat aptarė vėluojančius darbus. Aplinkos ministerija yra tarp trijų, labiausiai vėluojančių įgyvendinti Vyriausybės programą, rodo praėjusią savaitę Ministrų kabinetui pristatyta medžiaga.

„Situacija yra gerėjanti, tikrai man pradėjus eiti šias pareigas darbų vėluojančių buvo gerokai daugiau. Dabar mes vejamės ir tikimės, kad Vyriausybės programa bus įvykdyta maksimaliai“, – kalbėjo K. Mažeika.

Šalies vadovas taip pat paragino ministeriją tinkamai suorganizuoti konkursą į Valstybinės miškų urėdijos vadovo pareigas, iš šio posto neseniai pasitraukus Mariui Pulkauninkui.

„Reikia profesionalo šitoje vietoje, kad jis užtikrintų (...) veiklos stabilizavimą ir pasitikėjimo atkūrimą“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Aplinkos ministras sakė, kad imsis priemonių įvertinti prezidento rugpjūčio pradžioje vetuotas Seimo priimtas Miškų įstatymo pataisas, kuriomis siekta riboti žmonių galimybę įsigyti miškų ūkio paskirties žemę.

Tai buvo paskutinis G. Nausėdos susitikimas su kandidatais į Vyriausybę prieš premjerui Sauliui Skverneliui trečiadienį pateikiant atnaujinto kabineto sudėtį.

Dėl valdančiosios koalicijos liepos pradžioje sutarę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga sutarė keisti mažiausiai tris ministrus – susisiekimo, vidaus reikalų ir žemės ūkio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ideoluchas

Ideoluchas portretas
"Demokratiniai" raginimai vyksta tuomet,kai nėra valstybingumo ideologijos. Čia teisus senelis Krylovas savo pasakėčioje, kurioje virėjas bara katiną už nugvelbtą kąsnį - O Vaska klausosi ir ėda.

Ibrachimas

Ibrachimas  portretas
Aš ne tik matau, bet tiesiog ir jaučiu, kad šitam ministrui ne vieną tūkstantėlį į kišenę kažkas įdėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių