Prezidentas: pagrindo kelti Baltarusijos pavadinimo keitimo klausimą yra

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad reikėtų plačios ekspertų ir politikų diskusijos prieš nusprendžiant keisti lietuviškąjį Baltarusijos pavadinimą. Visgi, pažymi šalies vadovas, pagrindo ir precedentų tokiam žingsniui yra.

Antradienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis gavo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos laišką, kuriame kviečiama oficialų Baltarusijos pavadinimą lietuvių kalba keisti į baltarusių kalbai artimesnę šalies pavadinimo formą.

„Aš manau, kad galime pasvarstyti, kaip galime kitaip vadinti Baltarusiją, nes tam tikros asociacijos mūsų kalboje su kita valstybe, be jokios abejonės, kyla. Juo labiau kad turime gerą precedentą – prisiminkime Sakartvelą. Iš pradžių atrodė, kad Sakartvelas sunkiai prigis mūsų viešojoje erdvėje, tačiau, manau, prigijo lengviau nei mes tikėjomės, ir mes turime draugų Sakartvele padėką už tai, kad atsižvelgėme į jų pačių prašymą kitaip vadinti jų valstybę“, – interviu LRT radijui sakė G. Nausėda.

Iš pradžių atrodė, kad Sakartvelas sunkiai prigis mūsų viešojoje erdvėje, tačiau, manau, prigijo lengviau nei mes tikėjomės.

Jis pažymėjo, kad sprendžiant šį klausimą ypač svarbu įsiklausyti į specialistų pasiūlymus.

„Tegu tai daro platesniu mastu ir specialistai, ir, žinoma, politikų vaidmuo turėtų būti ne paskutinis“, – teigė jis.

„Dažnai taip atsitinka, kuomet mes ignoruojame specialistų pasiūlymus, tuomet sukuriame keistus politinius precedentus, dėl kurių paskui yra šiek tiek gėda“, – pridūrė prezidentas.

ELTA primena, kad S. Cichanouskaja Lietuvos užsienio ministrui siųstame laiške argumentuoja, kad, patikslinusi pavadinimą, Lietuva pareikštų pagarbą mūsų kaimynės suverenumui, palaikytų baltarusių tautos kalbinę ir kultūrinę tapatybę. Pats G. Landsbergis teigia palaikąs idėją keisti Baltarusijos pavadinimą lietuvių kalboje.  

„Belarus – reiškia „Baltoji Rusia“, o ne Rusija“, – teigė G. Landsbergis pranešęs, kad Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją su prašymu įvertinti siūlymą ir pradėti Baltarusijos pavadinimo patikslinimo procedūrą. Pasak jo, keliant Baltarusijos pavadinimo klausimą lietuvių kalboje, yra siekiama prisidėti prie kaimyninės valstybės pilietinės savimonės formavimosi.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas teigė, kad kol kas tokią galimybę vertinantis gana skeptiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Nu ir atėjo laikai izraelietė pabėgusi iš Baltarusijos susuko galvą Gabrieliui ,juk ji neigaliota spresti Baltausijos valstybės reikalų ,dėl pavadinimo,jioku būdu ne Gudija ,PERKŪNE DIEVAITI NEMUŠK ŽEMAITĮ O MUŠ GUDA ,KAIP ŠUNĮ RUDA ,jeigu išgirstu Lukašenka ,MALO NEPAKAŽĖTSIA,,kada baik ją šert ,nes druskinikiečiai neturi ką duoti savo vaikams ,dėka jos.

Lietuva neturi šeimininko....

Lietuva  neturi šeimininko.... portretas
Gaila kad prezidentas tarnauja konservatoriams.....neturi savo nuomonės.....

kauniete

kauniete portretas
gal pagrindo ir yra ,bet gal tai ne Lietuvos reikalas ?Ten gyvenantys ir nuspręs .Ar tai jau Lietuvos kolonija,kad reikia spręsti tokius klausimus .Tikrai užsienio reikalų ministerija neturi ką veikti .Užsiimkit Astravu ,kai buvot popozicijoj nuolat primindavot ,jei gerai pamenu ,tai yra net kažkoka grupe kovai ..PIRMYN .Dabar viskas jūsų rankose .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių