Premjero atsakas prezidentei: valstybės tarnyba jau yra žlugusi

Valstybės tarnyba jau dabar yra žlugusi, todėl jai reikia pokyčių, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, atsakydamas į prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką Vyriausybėje svarstomai valstybės tarnybos pertvarkai.

Šalies vadovė kiek anksčiau pareiškė, kad Vidaus reikalų ministerijos pasiūlytas pertvarkos variantas „iš tikrųjų yra valstybės tarnybos žlugdymas“.

„Aš manau, kad valstybės tarnyba jau dabar yra sužlugdyta, ir jeigu mes nieko nedarysime, tai turėsime tokią didžiulę, nelanksčią, visiškai nereaguojančią į būtinus pokyčius valstybės tarnybą“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje pareiškė premjeras.

Pasak jo, šiuo metu valstybės tarnyboje vyrauja neaiški darbo apmokėjimo sistema, nes kintamoji tarnautojų atlyginimų dalis yra didesnė už pastoviąją.

Aš manau, kad valstybės tarnyba jau dabar yra sužlugdyta, ir jeigu mes nieko nedarysime, tai turėsime tokią didžiulę, nelanksčią, visiškai nereaguojančią į būtinus pokyčius valstybės tarnybą.

Ministras pirmininkas taip pat kritikavo, anot jo, netinkamą tarnautojų vertinimą.

„Jeigu norime turėti profesionalią, stiprią ir gerai apmokamą valstybės tarnybą, reikia pokyčių. O kokie jie bus, priklausys nuo politinio sutarimo, nes požiūriai yra įvairūs“, – teigė S.Skvernelis.

„Aš manau, kad mes turime turėti mažą ir labai efektyvią valstybės tarnybą“, – pridūrė jis.

Prezidentės D.Grybauskaitės teigimu, viešojo sektoriaus reforma įgyvendinama netinkamai, slepiant valstybės tarnautojus po sutartiniais santykiais bei skatinant dabartinei valdžiai lojalius tarnautojus.

„Tai iš tikrųjų yra valstybės tarnybos žlugdymas, nepagarba valstybės tarnautojui. Už durų nestovi minia puikių, labai gerai paruoštų valstybės tarnautojų, kurie gali atlikti valstybės viešojo valdymo funkcijas. Išmesti į gatvę labai lengva, o kur rasime žmonių?“ – interviu portalui delfi.lt sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, pirmiausiai reikėtų nuspręsti, kokių funkcijų reikia valstybei, kokios institucijos tai galėtų vykdyti ir kiek tam reikėtų žmonių, ir tik tuomet pradėti pertvarką.

Keisti Valstybės tarnybos įstatymą pasiūliusi Vidaus reikalų ministerija teigia, jog po pertvarkos valstybės tarnautojų sumažėtų daugiau nei dvigubai, jų liktų apie 20 tūkst., tačiau pakeitus apmokėjimo ir motyvavimo sistemą, tarnyba valstybei būtų kur kas labiau kvalifikuota ir kokybiška. Vidinio administravimo funkcijas vykdantys darbuotojai po reformos taptų „darbo sutartininkais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o man atrodo,kad jau ir ši valstybė yra žlugusi,ne tik jos tarnybos ir šią valstybę sužlugdė kgb valkata su mėlynu andaroku

ne tulžyje esmė.

ne tulžyje esmė. portretas
manau, kad didžiausias karbauskio galvos skausmas--eksmentas škvarnikas. Į žmonių lūkesčius jam nusispjaut: mat tipelis vadovaujasi "statistika" , o statistika tėra "padori kekšė", ir už pinigus suguls su bet kuo.

saunuole prezidente,nes

saunuole prezidente,nes portretas
tai tikra tiesa,o ypac tas daroma labai skubotai kauno savivaldybeje.labai jau skubama sustatyt sau palankius ir nuolankius asmenis.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių