E. Jankevičius paskirtas teisingumo ministru

Premjero patarėjas Elvinas Jankevičius paskirtas teisingumo ministru.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasirašė dekretą dėl 42 metų E. Jankevičiaus paskyrimo teisingumo ministru, BNS informavo prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Jis pradės eiti pareigas, kai duos priesaiką Seime.

Ragino imtis pertvarkų

Su kandidatu į teisingumo ministrus Elvinu Jankevičiumi pirmadienį susitikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina sparčiau vykdyti pertvarkas kalėjimų sistemoje.

„Siekiant išgyvendinti neskaidrių viešųjų pirkimų ir galimai korupcinių ryšių praktiką, reikia sparčiau vykdyti pradėtas reformas ir užtikrinti, kad bausmių vykdymo sistemai skirtos lėšos būtų naudojamos skaidriai ir tikslingai“, – žurnalistams sakė šalies vadovės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Anot jos, sprendimas dėl E. Jankevičiaus skyrimo bus priimtas artimiausiu metu.

Šiuo metu kalėjimų sistemoje vyksta struktūrinės pertvarkos. Padėtimi čia susirūpinta, kai pernai pavasarį tuometinė Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje.

Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė.

Pernai vasarą R. Kazėnienei apie pažeidimus izoliatoriuje Kaune pranešus antrą kartą, tai įsiūbavo patikrinimus ir kitose bausmių vykdymo įstaigose.

Pasak R. Svetikaitės, reikia skubinti ir laisvės atėmimo vietų modernizavimą, nes čia šiuo metu atlikti tik pavieniai remonto darbai, esminių pokyčių per dešimt metų neįvyko.

Jos teigimu, per susitikimą su E. Jankevičiumi taip pat aptarta būtinybė skaidrinti antstolių veiklą.

„Šiuo metu net ir menkas sumas įsiskolinę žmonės patenka į spąstus dėl antstolių įkainių, kurie dažnai net keletą kartų viršija pačias skolas, todėl (žmonės – BNS) nepajėgia iš jų ištrūkti ir grimzta į dar didesnį skurdą“, – kalbėjo šalies vadovės patarėja.

D. Grybauskaitė taip pat paragino rengtis taikyti kitais metais įsigaliosiantį Pranešėjų apsaugos įstatymą, parengti įgyvendinamuosius teisės aktus.

„Tikimės iš ministro, kad iš tikrųjų visi reikalingi įstatymų projektai ir poįstatyminiai teisės aktų projektai bus parengti, skubiai parengti ir pateikti Seimui“, – tvirtino R. Svetikaitė.

Ji pridūrė, kad prezidentė su kandidatu vadovauti Teisingumo ministerijai taip pat kalbėjosi apie greitesnio ir kokybiškesnio baudžiamojo proceso galimybes ir atkreipė dėmesį į būtinybę tinkamai pasirengti naujų Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos taisyklių taikymui Lietuvoje.

Bandys atkurti pasitikėjimą

Kandidatas į teisingumo ministro pareigas Elvinas Jankevičius sako, kad jeigu bus paskirtas vadovauti ministerijai, sieks stiprinti pasitikėjimą jai pavaldžia kalėjimų sistema.

„Ten yra daug puikių darbuotojų ir jie turėtų didžiuotis savo įstaiga, bet, deja, šiandien Kalėjimų departamentas (...) yra praradęs visuomenės pasitikėjimą“, – BNS pirmadienį sakė E. Jankevičius.

„Reikia atstatyti pasitikėjimą šia įstaiga. Reikia ją išskaidrinti, tęsti pertvarką, vykdyti reformas“, – pridūrė jis.

Šiuo metu kalėjimų sistemoje vyksta struktūrinės pertvarkos. Padėtimi čia susirūpinta, kai pernai pavasarį tuometinė Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje.

Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė.

Pernai vasarą R. Kazėnienei apie pažeidimus izoliatoriuje Kaune pranešus antrą kartą, tai įsiūbavo patikrinimus ir kitose bausmių vykdymo įstaigose.

Teisingumo ministro postas liko laisvas kovo mėnesį atsistatydinus Mildai Vainiutei. Ji tai padarė sulaukusi prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos dėl nesuvaldytos situacijos kalėjimų sistemoje.

Žada greitas pertvarkas

E. Jankevičius taip pat sakė, kad būdamas ministru sieks didesnės vartotojų teisių apsaugos.

„Vartotojai turi jaustis užtikrintai – jeigu perka prekę, kad turėtų visas galimybes teisine prasme jas grąžinti“, – teigė kandidatas.

Jis taip pat kalbėjo apie būtinybę užtikrinti efektyvų naujų gegužę įsigaliojančių Europos Sąjungos duomenų apsaugos taisyklių taikymą.

Pretendentas vadovauti Teisingumo ministerijai teigė turintis pamąstymų dėl viceministrų kandidatūrų, tačiau jų kol kas neatskleidė.

Premjero patarėjas taip pat tikino save matantis labiau kaip administratorių.

„Daugiausiai dėmesio skirsiu administraciniams klausimams. Reikia sutelkti kolektyvą, motyvuoti ir daryti pertvarkas greitai. Delsimo čia tikrai nebus“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Buvęs VRM viceministras

E. Jankevičius su prezidente D. Grybauskaite susitiks pirmadienį.

Jis yra antras ministro pirmininko kandidatas vadovauti Teisingumo ministerijai. Šalies vadovei prieš kelias savaites ministru nepaskyrė advokato Giedriaus Danėliaus.

E. Jankevičius 2011–2013 metais buvo Varėnos rajono meru, taip pat yra dirbęs sveikatos apsaugos ministro patarėju, Vilniaus miesto savivaldybės Turto departamento direktoriaus pavaduotoju.

42-erių politikas 2013 metais buvo paskirtas vidaus reikalų viceministru ir šias pareigas ėjo iki 2016 metų.

Per šį laikotarpį Vidaus reikalų ministerijai vadovavo trys ministrai – Alfonsas Dailis Barakauskas, S. Skvernelis ir Tomas Žilinskas.

2017 metų pradžioje E. Jankevičius tapo premjero S. Skvernelio patarėju sporto, socialinės politikos, savivaldos ir regioninės politikos klausimais.

E. Jankevičius 2009 metais tapo Socialdemokratų partijos nariu, ketverius metus dirbo Varėnos rajono skyriaus pirmininku, o prieš trejus metus perėjo į Vilniaus skyrių.

2016 metų lapkritį jis pasitraukė iš partijos ir atsisakė dalyvauti Seimo rinkimuose, nors buvo kandidatas tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėje apygardose.

Šių metų kovą nuo partijos atskilus socdemų senbuviams ir įkūrus Lietuvos socialdemokratų darbo partiją, steigiamajame partijos suvažiavime E. Jankevičius buvo patvirtintas šios politinės jėgos pirmininko pavaduotoju. Tačiau šią situaciją E. Jankevičius pavadino nesusipratimu, nes teigė nedavęs tam sutikimo, ir tvirtino apskritai neketinantis stoti į jokią partiją.

Siūlo dėl politinės ir vadybinės patirties

Premjeras Saulius Skvernelis, į teisingumo ministrus pateikęs savo patarėjo Elvino Jankevičiaus kandidatūrą, sako, kad jo stiprybės yra politinė ir vadybinė patirtis.

Paklaustas, ar teisininko išsilavinimo neturintis E. Jankevičius atitinka profesionalų Vyriausybės nariams keliamus reikalavimus, S. Skvernelis teigė, kad jo išsilavinimas – ne kliūtis.

„Atitinka, be abejo. Tai yra profesionalus ir politikas, ir vadybininkas, turintis labai svarbios patirties vykdomojoje valdžioje. Šiuo atveju analogiškai kaip ir su žemės ūkio ministru, sprendimas priimtas yra toks, kad būtų profesionalus politikas, vadybininkas, ir išspręstų tuos tikrai sudėtingus uždavinius Teisingumo ministerijoje, naudodamas patirtį, kurią įgijo būdamas viceministru ir dirbdamas čia, kanceliarijoje“, – žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Anot jo, svarbu, kad specifinių teisinių žinių turėtų ministro komanda.

„Teisės žinių visi mes universitete tam tikrą kursą mokėmės, manau, kad ir ministras (kandidatas į ministrus – BNS) tas kompetencijas yra įgavęs, o dėl specifinių veiklų yra viceministrai ir komanda, ji turės labai aiškiai darbuotis konkrečiose specifinėse srityse“, – teigė S. Skvernelis.

E. Jankevičius yra antras ministro pirmininko kandidatas vadovauti Teisingumo ministerijai. Šalies vadovė prieš kelias savaites dėl, anot jos, galimo interesų konflikto ministru nepaskyrė advokato Giedriaus Danėliaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
su swed banku palaikom rysius tai kodel negalima ir kaleimus sujungti tai bus naudinga abipusiai ismoks kalbos ir kulturos nes tai be nostalgisku tarybiniu /parasu/ pastatai nedarantys is zmogaus gyvulio ir ta bendriste praktiskai paveiks zmoniu samone nes si stagnacija be pavizdzio nieko gero nezada ......

na gal but sitas ministeris

na  gal  but  sitas  ministeris portretas
nebus susietas su teisesmaukiniu mafija....

tik taip

tik taip portretas
matyt reikalauja pagerinti kalinimo salygas nes gali papulti i kaliuze ir zadaniju vykdytojai o isskirtines salygas aisku reikia eligijui juk jie draugai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių