Premjeras ragina peržiūrėti sprendimą dėl Laisvės premijos skyrimo V. Landsbergiui

  • Teksto dydis:

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius pareiškė nepritariantis Seimo sprendimui neskirti Laisvės premijos Sąjūdžio įkūrėjui, buvusiam Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

„Visi politikai, nepaisant partijų programų ir ideologinių skirtumų, savo sprendimus turi grįsti ne emocijomis, o vadovaudamiesi istoriniu sąmoningumu ir objektyviais mūsų laisvės kovos faktais“, – pranešime spaudai sakė Vyriausybės vadovas.

Anot A. Butkevičiaus, niekas negali nuvertinti ar paneigti itin reikšmingo V. Landsbergio vaidmens, siekiant Lietuvos laisvės ir atkuriant valstybingumą.

„Neužilgo minėsime rūsčiąją Sausio 13 - ąją, nuo tos mūsų išbandymų dienos prabėgo jau 25-eri metai. Pasitikime šią dieną susitelkę ir vieningi – kaip nepriklausomybės gynimo barikadose. Pademonstruokime įgytą politinę brandą. Apmąstykime nueitą laisvės kelią ir deramai pagerbkime valstybingumo kūrėjus“, – pabrėžė premjeras.

A. Butkevičius kreipėsi į Seimo valdybą, ragindamas parlamento narius atsisakyti subjektyvumo bei nereikalingo politikavimo, ir paragino Seimą sugrįžti prie šio klausimo.

Antradienį Seimas daugiausia valdančiųjų socialdemokratų ir darbiečių balsais nepritarė Laisvės komisijos sprendimui šią premiją skirti V. Landsbergiui. Po šio sprendimo daugelis komisijos narių atsistatydino. Šiemetinė premija gali likti niekam neįteikta.

Seimas ketvirtadienį kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją prašydamas išvados, kaip elgtis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama sprendimą, savo aiškios pozicijos neišsakė - anot jos, nei laisvės, nei istorijos nesuklastosi. Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, jog Laisvės premija turi tekti pirmajam faktiniam nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovui V.Landsbergiui.

Laisvės premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
reikia paprasyt kubiliaus jis patars kaip pavogti pensiju dali ir ikurti nauja pensija neturtingam savo mokytojui pensininkui

stribai eina iš proto

stribai eina iš proto portretas
raudonasis seimas apsigėdijo prieš Istoriją

DEDE

DEDE portretas
Vargsas premjeras-atsidure tarp dvieju ugniu.Ir kaip islaviruoti -Dalyte neatleis ,jeigu papunia,jos globejas, premijos negaus.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių