Premjeras neatsisako planų kurti Vyriausybės teisės centrą

Premjeras Saulius Skvernelis neatsisako planų kurti Vyriausybės teisės centrą, nors iniciatyvai priešinasi Teisingumo ministerijai vadovaujantys mažesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai.

Pasak ministro pirmininko, koncentravus teisėkūros procesą, smarkiai sutrumpėtų dabar daugiau kaip kelis mėnesius užtrunkančios projektų derinimo procedūros. Pirmadienį spaudos konferencijoje pristatydamas patvirtintą Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planą premjeras taip pat sakė, kad Teisės centras nebūtų atskira biudžetinė įstaiga.

„Priemonių plane liko šito centro įsteigimas. Šitame etape tikrai nebus steigiama jokia atskira biudžetinė įstaiga, tai yra pirma priemonė kalbant apie bendrųjų funkcijų konsolidavimą. Ir iš esmės pagrindinis tikslas būtų sutrumpinti teisėkūros procedūras, kalbame apie teisės akto idėjos atsiradimą iki Vyriausybės nutarimo ir įstatymo projekto patvirtinimo“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė S.Skvernelis.

Kalbėdamas apie teisėkūros procesą, S.Skvernelis pažymėjo, kad pradėjęs kelią per ministerijas teisės akto projektas pereina bent keturis filtrus – pirminį projekto vertinimą ministerijos Teisės departamente, peržiūrą suinteresuotose ministerijose, įvertinimą Teisingumo ministerijoje dėl atitikties Konstitucijai ir kitiems įstatymams, o tuomet dar – Vyriausybės Teisės departamente.

„Tai mes ir turime, jei sudėtingesnis teisės aktas, susijęs su daugiau sričių, derinimo procedūros užtrunka šešis, septynis, aštuonis mėnesius. Tokiu būdu mes nesugebėsime pasiekti rezultato, kurio norime, todėl Teisės centro ar jis bus įvardintas kaip Teisės departamentas, didelio skirtumo nėra, konsolidavimas čia Vyriausybėje išlieka“, – sakė S.Skvernelis.

Socialdemokratai kritikuoja Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plane numatytą Vyriausybės teisės centro steigimą. „Valstiečių“ koalicijos partneriai laikosi pozicijos, kad šiuo metu teisėkūros sistema veikia pakankamai gerai, tad nėra jokio poreikio steigti naujos centralizuotos įstaigos.

Partija taip pat teigia, kad steigiant naują centralizuotą įstaigą mažėtų socialdemokratų kuravimo srityje esančios Teisingumo ministerijos funkcijos, o funkcijų perdalijimas neparemtas objektyvia naudos ir kaštų analize.

Socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius BNS pirmadienį sakė, kad partija toliau laikosi savo pozicija, kad siūloma pertvarka valstybei netinka, bet su koalicijos partneriais „valstiečiais“ ieškos kompromiso.

„Siūlomas variantas daugiau tinka koncernų, stambių kompanijų valdymo sistemos pritaikymui, kai privati kompanija turi daugybę įvairiausių įmonių, skirtingose šalyse, ir visi dokumentai turi būti derinami su aukščiausio lygio teisininkais, kurie yra šalia tos kompanijos prezidento, viceprezidento, kad būtų kontroliuojama visa teisės sistema. Valstybėje visada yra sveikiau ir geriau, kai yra kelių institucijų teisininkų peržiūra, ir gimsta atsakingesnis ir labaiu apsvarstytas variantas“, – sakė A.Butkevičius.

„Ieškosim kompromiso, pasižiūrėsim, ar Teisės centras bus tik viena institucija, kuri vertins visus teisės aktus, ar dar bus ir ministerijose (teisininkai), o tada Teisės departamente, jeigu tokia sistema, jei tas teisės centras bus Vyriausybės, tada jokių pokyčių nėra, tik gražūs pavadinimai“, – pridūrė A.Butkevičius.

Vyriausybės programos įgyvendinimo plane numatoma, kad Vyriausybės teisės centras būtų įkurtas kitų metų pirmąjį ketvirtį, už tai būtų atsakinga Vyriausybės kanceliarija ir Teisingumo ministerija.

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių