Premjeras laukia atsakymų iš J. Oleko

  • Teksto dydis:

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį pranešė laukiantis krašto apsaugos ministro Juozo Oleko atsakymų apie kariuomenės brangiai įsigytus virtuvės reikmenis, tačiau vertindamas preliminarius duomenis pabrėžia, kad ministras į problemą reagavo tinkamai.

„Aš, kaip ministras pirmininkas, turiu iki galo išsiaiškinti, kad būtų užbaigtas tyrimas, kad būtų galima sudėti visus taškus, gaunant išsamią informaciją iš Krašto apsaugos ministerijos, iš Lietuvos kariuomenės, ir krašto apsaugos ministras šitą informaciją artimiausiu metu man turės pateikti“,  – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

„Aš priimsiu sprendimus pirmiausia dėl tų tarnautojų, pareigūnų, kurie yra atsakingi ir įgalioti vykdyti savo pareigas. O jeigu reikės, ir dėl ministro, bet kol kas pagal turimą informaciją aš matau, kad ministras (...) kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą, ir į Viešųjų pirkimų tarnybą“, - pridūrė jis.

Premjeras teigė, kad prieš dvejus metus kariuomenei perkant lauko virtuvės įrankius, netinkamai sureagavo įstaigos savikontrolė.

„Pirma įsigijo, po to sureagavo“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Jis pareiškė, kad Krašto apsaugos ministerija problemą sprendė ir darė tai „negailestingai, netoleruodama tam tikrų specialistų galimai įvykdytų pažeidimų“.

Jis stebėjosi prokurorų veiksmais, tiriant galimą bendrovės „Nota bene“ sukčiavimą, parduodant virtuvės įrankius, o vėliau, nutraukus tyrimą, jį pradėti jau dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir tik po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba paviešino visą informaciją.

„Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o kada viešojoje erdvėje kilo vieša diskusija, tas tyrimas kažkodėl yra atnaujintas“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

„Į šitą klausimą Generalinis prokuroras turės atsakyti politikams“, - pridūrė jis.

Kilusį ažiotažą dėl virtuvės įrankių pirkimo A.Butkevičius susiejo su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Lietuvoje tikriausiai atėjo laikas paaiškinti ir suprasti, (...) kad kiekvienas valstybės tarnautojas, pareigūnas, atliekantis savo pareigas, turintis įgaliojimus priimti sprendimus, jis tuose pačiuose rėmuose turi prisiimti ir atsakomybę“, - sakė premjeras.

„Mes, kaip Lietuva, per 26 nepriklausomybės metus turėjome išmokti ir suprasti, kokia yra vadyba, kokia yra atsakomybė ir aš, kaip ministras pirmininkas, to reikalausiu. Nes aš darau kitą išvadą, kad artėjant Seimo rinkimams prasidėjo tam tikri politiniai niuansai“, - pridūrė jis.

Generalinė prokuratūra antradienį nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba kariuomenei perkant virtuvės reikmenis. Juo bus siekiama išsiaiškinti su virtuvės reikmenų kariuomenei įsigijimu susijusias aplinkybes.

Anksčiau, 2015 metų kovą, Vilniaus apylinkės prokuratūra su Karo policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, įtariant, kad bendrovė „Nota bene“ klijavo įmonės „Karcher - Futuretech“ lipdukus ant produkcijos, kurios ši bendrovė negamino. Tačiau tyrimas buvo nutrauktas.

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų. Turėdama preliminarią sutartį su konkrečiu tiekėju, perkančioji organizacija gali pirkti iš tiekėjo sutartyje numatytomis sąlygomis pagal poreikį, neskelbdama atskiro konkurso. Remiantis ja, tais pačiais metais kariuomenė suformavo savo pirmąjį užsakymą už 173,8 tūkst. eurų – juo, kartu su kitomis prekėmis, ir nupirkti minėti įrankiai.

Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenės vadovybė pranešė, kad įsigytus virtuvės įrankius laiko nenaudojamus, siekdama prisiteisti žalos atlyginimą iš „Nota bene“ arba už pirkimą atsakingų asmenų. Tačiau kritikai teigia, kad kariuomenė turėjo teisę užkirsti kelią virtuvės įrankiams pirkti, atsisakydama sudaryti preliminarią sutartį, kurios vertė maždaug dvigubai viršijo planuotą išleisti sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne koks

ne koks portretas
reikia sudaryt laikina komisija del oleko tai bus ryte per pietus sakys man oleka sake kad nekaltas o vakare peizes siandien apie oleka nesnekejau tai spekit is triju kartu

Kurpis

Kurpis portretas
Sodinti ta visa sutve reikia...

...

... portretas
Dar vienas - 'Vsio zakonno'; o kaip su Malinausku baigės?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių