Premjeras: greitų sprendimų kovojant su migracija nėra

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis pripažįsta, kad Vyriausybė turi pasitempti kovodama su migracija Lietuvoje, tačiau pabrėžia, kad lengvų ir greitų sprendimų šiuo klausimu nėra.

„Šaržuojant, jei mes priimtumėme įstatymą, draudžiantį išvykti iš Lietuvos, tai turbūt būtų greitas sprendimas. Bet jei norime, kad bent jau neišvažiuotų žmonės, kurie išvažiuoja dėl to, kad yra nelaimingi, o nelaimingi dėl to, kad nėra galimybės socialiai oriai gyventi, tai tie žingsniai tikrai nebus tokie, kuriuos mes pajaustumėme ar matytumėme po 100 ar po 150 Vyriausybės darbo dienų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Kaip skelbė Statistikos departamentas, pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų. Beveik pusė migrantų pernai išvyko į Jungtinę Karalystę (JK).

Premjeras pritaria ekspertų nuomonei, kad migracija šiemet galėjo išaugti ir dėl to, kad dalis žmonių galėjo suskubti deklaruoti išvykimą siekdami išvengti prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį.

Jis sutiko, kad Vyriausybė „turi temptis ir temptis“ skubėdama priimti migracijai stabdyti reikalingus sprendimus ir pažadėjo, kad Vyriausybė sieks sumažinti skaičius.

Ekspertai be aktyvių „Sodros“ veiksmų išieškant PSD mokestį, dar viena galima išaugusios migracijos priežastimi nurodo „Brexit“. Anot „Swedbank“ ekonomisto Nerijaus Mačiulio, iki šiol dar svarstę išvykti gyventi į JK galėjo paskubinti sprendimą dėl prognozių, jog bus apribotos galimybės ES piliečiams gyventi ir dirbti šioje valstybėje.

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.

Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų. Pagal oficialią statistiką, Lietuvos gyventojai „į rankas“ vidutiniškai uždirba apie 640 eurų, mažesnes algas Europos Sąjungoje gauna tik bulgarai ir rumunai. Pernai vidutinis atlyginimas Lietuvoje augo beveik 9 procentais. Europos Komisija teigia, kad emigraciją iš Lietuvos gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė.


Šiame straipsnyje: Saulius Skvernelisemigracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

TAI KUR PAKASTAS ŠUO ?

TAI  KUR  PAKASTAS ŠUO ? portretas
ŠIMET 2017 M GINKLAVIMUISI SKIRTA 10,5 PROCENTO BIUDŽETO NAC PAJAMŲ,O NUO NAUJU METŲ VALDŽIA SAKO DAR PADIDINS IKI 2,07 ,,NUO BVP,( BET BVP TAI 6 KARTŲ SKIRTUMAS lyginant su BIUDZETO NAC. PAJAMOmis) ..TADA 2018 m GINYBAI BUS SKIRTA 12 PROC TŲ BIUDŽETO PAJAMŲ.l - PAGAL TAS IŠLAIDAS LENKSIM BEVEIK DVIGUBAI EILĘ NATO VALSTYBIŲ BET BEVEIK DVIGUBAI ATSILIKSIM SU ATLYGINIMŲ DYDŽIU IR EMIGRACIJA..-TAI KUR PAKASTAS ŠUO /

Anonimas

Anonimas portretas
tegu tik kubilių pasodina ir pamatys koks efektas bus,garntoju,kad per pusė sumažės

Petras

Petras portretas
Lengvų sprendimų nebus, nes reikės paliesti stambųjį verslą, kuris diktuoja sąlygas Vyriausybei. Ir įveikti bus sunku, nes jo rankose žiniasklaida. Bet reikia ryžtis, gerb. Premjere, priimti sprendimus, nes jau nebėra laiko.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių