Premjeras: „Auksinių šakučių“ istorijoje yra kalti prokurorai

  • Teksto dydis:

„Auksinių šakučių“ istorijoje yra kalti prokurorai, sako ministras pirmininkas ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, rugsėjį reikšmingai smukus pasitikėjimui krašto apsaugos ministru Juozu Oleku ir kariuomene.

„Pirmiausiai pabandysime visuomenei pasakyti tiesą. Gal visuomenė patikės, kad šitame skandale yra kalti kai kurie prokurorai, kurie nutraukė ikiteisminį tyrimą“, – žurnalistams Vilniuje šeštadienį sakė premjeras, paklaustas, kaip sieks atkurti pasitikėjimą krašto apsaugos sistema.

Jis teigė, kad susidariusią situaciją plačiau turėtų paaiškinti ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, nes jis yra atsakingas už kariuomenės Materialinių resursų departamento vykdomus viešuosius pirkimus.

A. Butkevičius neatsakė į BNS klausimą, ar Socialdemokratų partijai prieš Seimo rinkimus nekenkia sumenkęs pasitikėjimas krašto apsaugos ministru.

Šeštadienį „Lietuvos ryte“ skelbiama rugsėjo pradžioje atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad kariuomenės reitingas, lyginant su liepos mėnesį atlikta apklausa, smuko maždaug 9 proc. Liepą ginkluotąsias pajėgas teigiamai vertino 57 proc. respondentų, rugsėjį – 48,1 proc. apklaustųjų. Nepasitikinčių kariuomene padaugėjo nuo 13,8 proc. iki 18,8 procento.

Tuo metu krašto apsaugos ministrą J. Oleką šiuo metu palankiai vertina 16,8 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 50,8 procentų. Liepos mėnesį teigiamai ministrą vertino 29,2 proc. respondentų, neigiamai – 30,3 procentai.

„Akivaizdžiai smuko pasitikėjimas dėl to šakučių skandalo, tai visiškai akivaizdu“, – BNS sakė gyventojų apklausą atlikusios bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Prokurorai šiuo metu vykdo du ikiteisminius tyrimus, susijusius su kariuomenės vykdytu lauko virtuvės atsarginių dalių ir įrankių pirkimu. Vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl piktnaudžiavimo, kitas – dėl sukčiavimo.

Viešaisiais pirkimais krašto apsaugos sistemoje susidomėta, kai paaiškėjo, kad kariuomenė įvairių virtuvės įrankių iš bendrovės „Nota Bene“ už 4 tūkst. eurų pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje.

2015 metų kovą Vilniaus apylinkės prokuratūra su Karo policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, įtariant, kad „Nota bene“ klijavo „Karcher-Futuretech“ lipdukus ant produkcijos, kurios ši bendrovė negamino.

„Nota Bene“ direktorius patvirtino, kad bendrovės darbuotojai iš tikrųjų taip elgėsi, nes kitu atveju nebūtų spėję laiku įgyvendinti sutarties su Lietuvos kariuomene dėl to, kad kai kurių prekių pristatymo laikas iš „Karcher-Futuretech“ yra ilgesnis, nei reikalauja sutartis. Galiausiai paaiškėjo, kad „Nota Bene“ dalį įrankių pirko ne iš Vokietijos tiekėjo, o iš Lietuvos tiekėjo - bendrovės „Sangaida“.

Tyrimą dėl sukčiavimo prokuratūra nutraukė šią vasarą, nes teigė neradusi nusikaltimo sudėties. Tačiau viešai pasirodžius informacijai apie brangiai pirktus „ auksinius šaukštus“ buvo pradėtas kitas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Be to, teismas patenkino Krašto apsaugos ministerijos skundą ir nurodė atnaujinti anksčiau pradėtą, bet nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha senelis Kęstas kaip sugedusi plokštelė

cha cha cha senelis Kęstas kaip sugedusi plokštelė portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Šio nukvakusio žmogelio pezėjimas – Kremliaus demagogijos atkartojimas.

Kęstas

Kęstas portretas
Jei pavogsi vištą, tai pasodins į kalėjimą, o jei pavogsi geležinkelį, padarys ministru. Taip išeina ir Lietuvoje. Žuko vadovaujama kariuomenė, prisidengdama Grybauskaitės prokurorais, pavogė auksinių šakučių už 4 tūkstančius eurų. Olekas juos sugavo, kažkas sėdės kalėjime, kai sulauks teismo. Eligijus Masiulis pavogė ketvirtį milijono eurų. Neteko Seimo nario ir liberalų partijos pirmininko postų. Laukia teismo, bet kalėjimo klausimas neaiškus, nes suma žymiai didesnė už vištą.

Kęstas

Kęstas portretas
Andrius Kubilius pavogė iš mūsų 70 procentų Mažeikių naftos akcijų ir padovanojo jas amerikiečiams. Daug tai, ar mažai? Kadangi lenkai sumokėjo už likusius 30 procentų 3 milijardus litų, tai išeina, kad Kubilius pavogė iš mūsų 7 milijardus litų. Ką už tai gavo Kubilius? Jo sūnų amerikiečiai įdarbino Google padalinio Baltijos šalyse vadovu su keliasdešimt tūkstančių alga. Panašaus dydžio yra ir otkatai už atominės elektrinės uždarymą, SGD laivą, valstybės skolinimąsi už šiais laikais neregėtai didelias 10 procentų palūkanas ir t.t. Jei dabartiniuose Seimo rinkimuose balsuosime daugumoje už konservatorius, tai naujoje Vyriausybėje Kubilius bus (atspėjote) ministru. Kodėl taip paprastai? Nes konservatoriai jau pasidalijo ministerijas ir žino, kas iš jų kokią karvę melžia sekmės atveju. Daugiau apie tai, vėlgi guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių